Архів
Вівторок,
25 травня 2021 року

№ 38 (19886)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Бізнес на раках

РОЗВЕДЕННЯ раків — цікаве і прибуткове заняття. Якщо вже є водойма, то витрати будуть мінімальними, а результат може виявитися вражаючим. Звичайно, ідея розведення раків у ставку не втілиться доти, доки ви його не викопаєте.

Раки — це делікатес, який охоче купують власники продуктових магазинів, кафе, ресторанів. Але навіть якщо не вдасться знайти ринок збуту, у вас завжди буде смачна, свіжа продукція, багата на білки і мікроелементи, для власного споживання.

Ці членистоногі всеїдні, а самиці дуже плодючі. Одна за сезон здатна відтворити 50 собі подібних!

Де і яких купити раків для ставка?

Фахівці радять на квадратний метр водойми утримувати не більше дев’яти особин. Їх можна придбати на спеціальних фермах чи в Інтернеті. Корисно поцікавитися, чи є подібні ферми у вашому регіоні, або, може, хтось із жителів найближчих сіл розводить цих членистоногих. Тоді можна придбати «районованих» раків, вони напевне добре почуватимуться у вашій місцевості.

Маєте врахувати, що за сезон одна самичка здатна відкласти близько 450 яєць (але в середньому цей показник дорівнює 100). І тільки з половини потім виведуться рачки. Тобто наступного року кількість особин може збільшитися в 50 разів (трапляється, й у 200 разів). Утім, маленькі рачки потребують менше місця, ніж дорослі: на квадратному метрі може ужитися приблизно 300 особин молодняку.

Зазвичай для розведення купують дорослих раків віком 3-4 роки (на одного самця двох самичок). Це роблять у серпні-вересні. А в жовтні у них почнеться період спарювання. Дитинчата з’являться в травні-червні наступного року. Вже у віці 20 днів вони почнуть самостійно харчуватися.

Для розведення у ставках найкраще підходять довгопалі (вузькі й довгі клешні й шорсткий панцир, тіло завдовжки 20 см, вага самця — понад 300 г) і широкопалі раки (клешні широкі, панцир гладенький, тіло завдовжки близько 15 см).

Довгопалий вид дуже плідний.

Широкопалі раки мають масивні шийку, черевце, лапи, але ростуть дуже повільно.

Візьміть до уваги: в одному ставку можна розводити тільки одну породу раків!

Перед тим як запустити членистоногих до водойми, її слід перевірити на готовність прийняти новоселів. Якщо у ставок впадає струмок, потрібно зробити водовідведення. Інакше протічна вода не прогріватиметься, а в холодній раки погано ростуть, іноді гинуть.

Раків недарма вважають індикаторами чистої води. Вони не будуть жити у тій, що забруднена побутовими або хімічними відходами. Крім того, їм не підійде вода з кислою реакцією. Тому добре б заздалегідь перевірити її якість: відвезти проби в лабораторію, де скажуть, чи немає в рідині хімічних забруднень. Якщо такої можливості катма, тоді візьміть простору миску абощо, налийте туди воду зі ставка, передбачте систему аерації для надходження кисню, покладіть трохи корму і запустіть кількох особин.

Якщо раки за короткий час будуть намагатися вилізти з ємності, значить, найімовірніше, ця вода не підходить для їх розведення. Коли ж поводитимуться спокійно, тоді все гаразд.

Для раків підійде ставок завглибшки 2-5 метрів із багатою прибережною водною рослинністю, що покриває і частину (але не все) дна. Найкращим буде піщане або глинисте дно з наявністю вапнякових порід, каменів.

Ґрунт берега і дно мають бути такими, щоб раки без перешкод будували свої нори, хоча жити вони можуть і під корчами, каменями, пеньками.

Для них можна зробити невеликі будиночки у воді. Для цього беруть пластикові труби, на один кінець яких надівають заглушки. Тоді рак заповзатиме у вільний отвір і почуватиметься захищеним із трьох сторін.

Чим годувати цих членистоногих?

Добре починати розводити раків у «старому» ставку. Тут уже склалася сприятлива екосистема — є рослини, необхідні для ракоподібних. Поїдаючи їх і водорості, раки прискорюють кальцієвий обмін, а це сприяє затвердінню панцира після линьки.

У природних умовах, крім рослинності, членистоногі харчуються в основному безхребетними — черв’яками, молюсками, комахами та личинками, дрібними ракоподібними і рибками. Незважаючи на дбайливий догляд самиць за потомством, великі раки можуть поїдати дрібніших. Тому в приватних водоймах їх бажано підгодовувати, навіть якщо ставок старий.

Підгодівлю треба починати навесні, коли тварини активізувалися після зимового періоду спокою. Ось яку рослинну їжу можна іноді давати цим членистоногим:

майже всі злакові, запарені або відварені до м’якості;

бобові в кількості не більше 10% усього корму; листя салату; моркву; огірки; шпинат; кабачки.

Також раки не відмовляться від шматочків риби, курячих потрухів, нежирного м’яса і субпродуктів, мотиля.

Корм для раків можна розкидати по всій площі ставка. Але краще розкладати його в годівниці, щоб бачити, чи увесь з’їдений. Тоді легко визначити, як часто потрібно годувати раків у конкретній водоймі.

Зазвичай вони споживають корм вечорами. Доцільний інтервал годівлі — раз на два-три дні.

Коли членистоногі підростуть, їх ловлять раколовками або дістають із берегових будиночків. Великі екземпляри використовують у їжу, а дрібні відпускають у ставок для дорощування.

Догляд за природною водоймою і за раками полягає насамперед у підтриманні глибини ставка — товща води має бути не менш як 2 м. Оскільки з часом глибина будь-якої водойми стає менше, краще відразу використовувати ставок із «запасною» глибиною.

Холодної пори року вода у водоймі внизу тепліша, ніж нагорі, тому раки ховаються там, зариваючись у глинисте дно. Якщо воно не таке, слід на дно насипати глини шаром 30 см або покласти труби, також подекуди насипати щебеню. Не зайве покласти біля берегів просто у воду великі гілки, спиляні деревця, які стануть укриттями для цих тварин.

Якщо водойма взимку починає покриватися товстою кригою, необхідно зробити кілька лунок для доступу кисню. Цей прийом необхідний, звичайно ж, і для риб.

Версія для друку          До списку статтей

НАРАЗІ нема тепла, і синоптики прогнозують дощове і не спекотне літо. Висновок — городні культури потребуватимуть захисту від фітофтори, і не тільки. Ми нещодавно розповідали, яку «дачну» аптечку слід зібрати із загальнодоступних, так би мовити, народних засобів, аби створити бар’єр на грядці для всіляких шкодочинних комах та хвороб. А це вже докладно поговоримо про необхідні сучасні агрохімічні препарати. Між іншим, серед них є абсолютно безпечні. А конкретно який від чого і для чого — скажімо, той же Байкал М чи Вимпел, — розберемось у наступному випуску.

Корівки-годувальниці вже давно ходять на пашу, а отже, постачають своїм господарям найсмачніше, ніж в усі інші пори року, молочко. Та молока багато не вип’єш, і медики застерігають, що дорослій людині ліпше споживати кисломолочні продукти, сир. Нагадаємо основні правила зберігання та приготування набілу, щоб від нього була найбільша користь організму.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове