|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей У пору цвітіння винограднику ПІД ЧАС цвітіння і зав’язування ягід на лозі найбільшу небезпеку для майбутнього врожаю становлять хвороби і шкідники. Тому перед цвітінням необхідно провести обприскування однопроцентною бордоською рідиною або її замінниками з додаванням сірки. Після запилення і зав’язування ягід слід оцінити майбутнє навантаження кущів плодами. Дуже важливо, щоб лоза не була перевантажена. Надто великий врожай затягує достигання плодів, знижує накопичення в них цукру, негативно позначається на майбутньому врожаї. При цьому погіршуються ріст пагонів та їх визрівання. Ягоди і грона стають дрібними, знижується стійкість рослини до хвороб та морозів. Такі кущі в наступному після перевантаження році зазвичай погано плодоносять. Тому врожай нормують, тобто рахують кількість грон, і за необхідності видаляють зайві. При цьому керуються такими міркуваннями: врожай поточного сезону має бути рівним урожаю попереднього або перевершувати його на 15-20%. Цієї умови дотримуються для стабільно плодоносних кущів. Щодо молодої лози, врожайність якої повинна збільшуватись із року в рік до повного освоєння відведеної їй площі живлення, дотримуються правила: добре розвинений пагін завдовжки 1,5-1,8 м забезпечує достатнє живлення 600-800 г плодів. При перевантаженні передусім видаляють грона на пагонах, де їх більше двох (зазвичай верхнє — воно дрібніше), на пагонах заміщення, а також на слаборозвинених, пошкоджених пагонах з малою кількістю листя вище грона. В цей же час виконують пасинкування — систематичне виламування пагонів, що розвиваються в пазухах листків основних пагонів. Іноді видаляють частину пасинка, зберігаючи один-п’ять листків. Пасинкування сприяє посиленому розвитку зимуючих вічок, поліпшує якість плодів. На кущах із недостатньою листковою поверхнею пасинків не видаляють і не прищипують. Їх використовують для відновлення відсутньої листкової площі. У міру наростання пагонів їх підв’язують до дротів шпалери. Як тільки ягоди досягнуть розміру горошини, проводять обов’язкове обприскування (навіть на стійких сортах) фунгіцидами (бордоською рідиною або її замінником з додаванням сірки), підживлення і вегетаційний полив. Адже в наступний період росту і наливання ягід виноградні кущі найбільш інтенсивно використовують вологу, макро- і мікроелементи, органічні добрива. Доцільно поєднувати вегетаційні поливи з підживленнями мінеральними добривами: додавати рідкий концентрований розчин останніх у воду для поливу. При цьому варто дотримуватися рекомендованих норм і не «передавати куті меду». Якщо зробити це своєчасно, врожайність винограднику підвищиться в півтора-два рази, а якість ягід і їх зовнішній вигляд значно покращаться. Це також сприяє кращому закладанню і диференціації плодових бруньок під урожай майбутнього року. Сухі однорічні або зелені вегетуючі саджанці, висаджені на постійне місце, потребують постійного догляду. В результаті до осені можна отримати хороший приріст діаметром понад 6-7 мм і завдовжки понад 1 м. Це допомагає формуванню у саджанця певної форми, найбільш підходящої для даного сорту, і навіть одержати перший невеликий урожай. Адже цікаво дізнатись, які плоди у посадженого нового сорту, їх розміри, колір, смак, термін достигання. Версія для друку До списку статтей | НАРАЗІ нема тепла, і синоптики прогнозують дощове і не спекотне літо. Висновок — городні культури потребуватимуть захисту від фітофтори, і не тільки. Ми нещодавно розповідали, яку «дачну» аптечку слід зібрати із загальнодоступних, так би мовити, народних засобів, аби створити бар’єр на грядці для всіляких шкодочинних комах та хвороб. А це вже докладно поговоримо про необхідні сучасні агрохімічні препарати. Між іншим, серед них є абсолютно безпечні. А конкретно який від чого і для чого — скажімо, той же Байкал М чи Вимпел, — розберемось у наступному випуску. Корівки-годувальниці вже давно ходять на пашу, а отже, постачають своїм господарям найсмачніше, ніж в усі інші пори року, молочко. Та молока багато не вип’єш, і медики застерігають, що дорослій людині ліпше споживати кисломолочні продукти, сир. Нагадаємо основні правила зберігання та приготування набілу, щоб від нього була найбільша користь організму.
|