Архів
Вівторок,
25 травня 2021 року

№ 38 (19886)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

У пору цвітіння винограднику

ПІД ЧАС цвітіння і зав’язування ягід на лозі найбільшу небезпеку для майбутнього врожаю становлять хвороби і шкідники. Тому перед цвітінням необхідно провести обприскування однопроцентною бордоською рідиною або її замінниками з додаванням сірки.

Після запилення і зав’язування ягід слід оцінити майбутнє навантаження кущів плодами. Дуже важливо, щоб лоза не була перевантажена. Надто великий врожай затягує достигання плодів, знижує накопичення в них цукру, негативно позначається на майбутньому врожаї. При цьому погіршуються ріст пагонів та їх визрівання. Ягоди і грона стають дрібними, знижується стійкість рослини до хвороб та морозів. Такі кущі в наступному після перевантаження році зазвичай погано плодоносять. Тому врожай нормують, тобто рахують кількість грон, і за необхідності видаляють зайві. При цьому керуються такими міркуваннями: врожай поточного сезону має бути рівним урожаю попереднього або перевершувати його на 15-20%. Цієї умови дотримуються для стабільно плодоносних кущів. Щодо молодої лози, врожайність якої повинна збільшуватись із року в рік до повного освоєння відведеної їй площі живлення, дотримуються правила: добре розвинений пагін завдовжки 1,5-1,8 м забезпечує достатнє живлення 600-800 г плодів. При перевантаженні передусім видаляють грона на пагонах, де їх більше двох (зазвичай верхнє — воно дрібніше), на пагонах заміщення, а також на слаборозвинених, пошкоджених пагонах з малою кількістю листя вище грона.

В цей же час виконують пасинкування — систематичне виламування пагонів, що розвиваються в пазухах листків основних пагонів.

Іноді видаляють частину пасинка, зберігаючи один-п’ять листків. Пасинкування сприяє посиленому розвитку зимуючих вічок, поліпшує якість плодів. На кущах із недостатньою листковою поверхнею пасинків не видаляють і не прищипують. Їх використовують для відновлення відсутньої листкової площі.

У міру наростання пагонів їх підв’язують до дротів шпалери. Як тільки ягоди досягнуть розміру горошини, проводять обов’язкове обприскування (навіть на стійких сортах) фунгіцидами (бордоською рідиною або її замінником з додаванням сірки), підживлення і вегетаційний полив. Адже в наступний період росту і наливання ягід виноградні кущі найбільш інтенсивно використовують вологу, макро- і мікроелементи, органічні добрива. Доцільно поєднувати вегетаційні поливи з підживленнями мінеральними добривами: додавати рідкий концентрований розчин останніх у воду для поливу. При цьому варто дотримуватися рекомендованих норм і не «передавати куті меду».

Якщо зробити це своєчасно, врожайність винограднику підвищиться в півтора-два рази, а якість ягід і їх зовнішній вигляд значно покращаться. Це також сприяє кращому закладанню і диференціації плодових бруньок під урожай майбутнього року.

Сухі однорічні або зелені вегетуючі саджанці, висаджені на постійне місце, потребують постійного догляду. В результаті до осені можна отримати хороший приріст діаметром понад 6-7 мм і завдовжки понад 1 м. Це допомагає формуванню у саджанця певної форми, найбільш підходящої для даного сорту, і навіть одержати перший невеликий урожай. Адже цікаво дізнатись, які плоди у посадженого нового сорту, їх розміри, колір, смак, термін достигання.

Версія для друку          До списку статтей

НАРАЗІ нема тепла, і синоптики прогнозують дощове і не спекотне літо. Висновок — городні культури потребуватимуть захисту від фітофтори, і не тільки. Ми нещодавно розповідали, яку «дачну» аптечку слід зібрати із загальнодоступних, так би мовити, народних засобів, аби створити бар’єр на грядці для всіляких шкодочинних комах та хвороб. А це вже докладно поговоримо про необхідні сучасні агрохімічні препарати. Між іншим, серед них є абсолютно безпечні. А конкретно який від чого і для чого — скажімо, той же Байкал М чи Вимпел, — розберемось у наступному випуску.

Корівки-годувальниці вже давно ходять на пашу, а отже, постачають своїм господарям найсмачніше, ніж в усі інші пори року, молочко. Та молока багато не вип’єш, і медики застерігають, що дорослій людині ліпше споживати кисломолочні продукти, сир. Нагадаємо основні правила зберігання та приготування набілу, щоб від нього була найбільша користь організму.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове