Архів
П’ятниця,
21 травня 2021 року

№ 37 (19885)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Надзвичайна подія

Мінне поле за селом

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

В ПЕРЕДОСТАННІЙ день квітня мешканець села Девладове Софіївського району вийшов у степ, як він потім пояснив, подивитися, «чим і як дихає земля» та «чи весна справді уже настала по-справжньому». Однак треба ж було такому статися: випадково боковим зором угледів край поля три круглі і геть заіржавілі залізяки. Схоже було, що їх іще восени виорано із землі. Перша думка, яка виникла у чоловіка: може, забрати на брухт? Бо навіщо добру пропадати, коли можна виручити свіжу копійку?

Але, підійшовши ближче, одразу зрозумів, що знахідки краще не чіпати. Надто вже вони були схожі на боєприпаси часів минулої війни. Такі «сюрпризи» для цих країв не в дивину. У 1943 році тут відбувалися найзапекліші на Дніпропетровщині бої за звільнення від фашистських загарбників залізорудного Криворіжжя, і ще донедавна частенько в цих місцях Софіївського району знаходилися смертоносні «гостинці» минулої війни. Втім, чогось подібного уже давно не траплялося. Та ще щоб так близько від села, фактично на його околиці. І на полі, яке обробляється, скільки нинішні жителі Девладового пам’ятають. Торік на ньому вирощувався соняшник.

Чоловік не став зволікати і зателефонував до Служби з надзвичайних ситуацій. Не міг він відати одного: слідом доведеться викликати сюди і піротехніків, а епопея зі знешкодження старих бойових припасів затягнеться на кілька днів.

Спочатку більш ніж з півметрової глибини ріллі спеціалістами було вийнято півтори сотні протитанкових мін ТМІ-42, котрі були на озброєнні нацистської Німеччини з 1942 року. Вони призначалися для знищення гусеничної та колісної військової техніки. Отож, намагаючись зачепитися у Кривбасі, гітлерівці, аби стримати радянські війська, і «засівали» довколишні степи такими мінами. Наступного дня вийняли ще 225 мін — відтак разом 375. Всі їх знешкоджено на спеціальному полігоні. Одначе операція триває і досі: під цілодобовою охороною поліції продовжується обстеження цього й полів поруч. А раптом і там на людей чатує припасений колись загарбниками смертоносний «брухт»?

І така пильність виявилася незайвою. Поблизу залізничної колії, що з’єднує Кривий Ріг зі столицею і обласним центром, у межах чималого селища Пичугине спеціалісти аварійно-рятувального загону Служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області виявили і знищили методом контрольованого підриву 68 артилерійських і 9 мінометних снарядів часів минулої війни. Отаким небезпечним відлунням нагадує вона про себе.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта завдає удар у відповідь
Читати
Зміни у зміни
Читати
Готовий наполовину
Читати
Не витримали
Читати
Таки депутат. Поки що
Читати
Знання надійніші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове