Архів
П’ятниця,
21 травня 2021 року

№ 37 (19885)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Маю дві довідки про заробіток за 60 місяців. В одній (з липня 1995-го по червень 2000 року) є всі дані за 60 місяців підряд, але там коефіцієнт виходить десь 5,5. А в другій довідці, що охоплює дані лише за 24 місяці (період кінця 1980-х), коефіцієнт уже 7,9. Чи може Пенсійний фонд узяти в мене другу довідку, де міститься тільки інформація за 24 місяці?»

Назар ПАЦЮРКЕВИЧ.

с. Гупали

Любомльського району

Волинської області.

 

ВИ можете подати таку довідку, і Пенсійний фонд візьме її до уваги. Та все одно вам потрібно розуміти: незважаючи на те що в цій довідці зазначено 24 місяці, Пенсійний фонд візьме всі 60. Просто в ті місяці, яких не вистачає до 60, буде проставлено нулі, і сума ділитиметься не на 24, а на 60. Тож не факт, що в підсумку ваша пенсія зросте.

 

«Я зараз працюю на основній роботі, що не дає права на пенсію за вислугу років. Але за сумісництвом підпрацьовую на посаді, яка дає таке право. Чи зарахується мені до спеціального стажу такий період роботи за сумісництвом?»

Валентина БЛЯХ.

с. Барвінки

Малинського району

Житомирської області.

 

ПО-ПЕРШЕ, щодо питання права на пенсію за вислугу років. Право на таку пенсію мають працівники за умови, що вони на день набуття чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 №2148, тобто на 11 жовтня 2017 року, мають вислугу років, необхідну для призначення такої пенсії. Тож якщо на цю дату є належна тривалість стажу, то і право є. У разі відсутності права немає.

По-друге, робота на посаді, що дає право на пенсію за вислугу років, після 11.10.2017 незалежно від того, основна вона чи за сумісництвом, не зараховується до стажу вислуги. Водночас така робота зараховується до загального страхового стажу, а заробітна плата за цей період враховуватиметься і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.

 

«Я сільський медпрацівник, вийшла на пенсію 1994-го за вислугу років. Кажуть, тоді була така пільга для сільських медиків — обчислювати розмір пенсії зі збільшеним коефіцієнтом стажу. Якби мені саме так нарахували, то в мене було б 36 років стажу, і моя пенсія була б більша. Це справді так?»

Валентина ЗАБУДЬКО.

с. Ботвинівка

Христинівського району

Черкаської області.

 

ДЛЯ СІЛЬСЬКИХ медиків такої пільги ніколи не було: ні 1994-го, ні пізніше. Подвійне обчислення стажу медичним працівникам було передбачено тільки для певних категорій: для фахівців, що працювали в психдиспансерах, інфекційних закладах тощо. Якщо ви працювали в такому закладі, то стаж справді обчислюється в подвійному розмірі. В інших випадках — в одинарному розмірі.

 

«Мій чоловік усе життя пропрацював на міському пасажирському транспорті й може вийти на пільгову пенсію. Але підприємство, на якому він трудився, перейшло до інших власників. І тепер ці правонаступники кажуть, що не мають документів, які б підтверджували пільговий стаж чоловіка, і не хочуть видати відповідної довідки. Хто може примусити їх це зробити? Які можуть бути важелі впливу на таких недобросовісних роботодавців?»

Марія КЛЕПАК.

смт Низи

Сумського району

Сумської області.

 

НАСПРАВДІ це проблема. Якщо підприємство не підтвердить, що ваш чоловік був водієм міського пасажирського транспорту і працював на відповідних посадах ту кількість років, що передбачена законодавством, Пенсійний фонд не може призначити йому пільгову пенсію. Є такі недобросовісні правонаступники, які всіма правдами і неправдами намагаються зняти із себе цей обов’язок, щоб потім не відшкодовувати розмір пільгової пенсії. Як їх примусити це зробити? Можливо, з допомогою органів місцевої влади... Або ж через суд. Це справді проблема.

 

«Ми із чоловіком ліквідатори аварії на ЧАЕС, працювали там із першого дня. Але в нас немає інвалідності і ми не військовослужбовці, тому мені призначено пенсію на загальних засадах, її розмір становить лише 2200 гривень. Невже я не заслуговую на більше?»

Катерина ПІЩЕНКО.

с. Богемка

Врадіївського району

Миколаївської області.

 

ПЕНСІЮ вам призначено відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто ваша пенсійна виплата не залежить від того, що ви працювали на ЧАЕС. До уваги брали стаж і заробіток. Якщо один із цих складників невеликий, то відповідно загальний розмір пенсії також буде невеликий. Можливо, вам варто спробувати змінити п’ятирічку із заробітною платою, оці п’ять років підряд, які вам брали в розрахунок.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта завдає удар у відповідь
Читати
Зміни у зміни
Читати
Готовий наполовину
Читати
Не витримали
Читати
Таки депутат. Поки що
Читати
Знання надійніші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове