Архів
П’ятниця,
21 травня 2021 року

№ 37 (19885)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Садити з перспективою, рубати з розумом

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

На фото автора: начальник Львівського обллісгоспу Анатолій Дейнека (другий ліворуч) демонструє голові Державного агентства лісових ресурсів України Юрію Болоховцю, іншим учасникам робочої наради сіянці модрини європейської із закритою кореневою системою, вирощені за новітніми технологіями у ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

На базі підприємств Львівського обллісгоспу відбулися семінари лісівників і науковців із різних куточків країни, а також виїзна нарада Державного агентства лісових ресурсів України.

В ЦЕНТРІ уваги — вибірковий спосіб рубок у лісах та система лісівництва, наближеного до природного.

Саме західна область першою у країні, озброївшись досвідом Швейцарії та Німеччини, уже переходить на новітню технологію лісівництва.

Голова Держагентства галузі Юрій Болоховець наголосив на важливості ґрунтовного використання всіх корисних властивостей лісів, широкого впровадження у практику саме вибіркових і поступових систем рубок та рубок переформування.

«Перехід на вибіркові і поступові системи рубок є пріоритетним завданням лісівників Львівщини», — зазначив начальник облуправління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека.

Завідувач кафедри національного лісотехнічного університету України професор Григорій Криницький розповів про наукові концептуальні засади запровадження наближеного до природи лісівництва в українських лісах і зауважив, що для ширшого застосування рубок переформування необхідно вдосконалити чинні правила рубок, нормативно-правові акти та законодавство.

Спільно із науковцями названого вище вишу лісівники краю впродовж тривалого часу наближають систему ведення лісового господарства до європейських стандартів. Закладено ряд науково-виробничих стаціонарів із практичного вивчення різних систем і способів рубок головного користування і рубок переформування на засадах наближеного до природи лісівництва. Такі діють у ДП «Львівське лісове господарство», ДП «Бібрське лісове господарство» (науково-виробничий стаціонар «Романівський»), ДП «Стрийське лісове господарство» (науково-виробничий стаціонар «Моршинський»), ДП «Сколівське лісове господарство». Власне їх відвідали учасники семінару — представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, лісівники Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Тернопільської областей, науковці та представники громадських організацій.

Побували учасники зібрання також у ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр», де ознайомилися з роботою розсадницького комплексу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

Висновок із триденної наради однозначний: кліматичні зміни вимагають відповідних змін у веденні лісового господарства. Нині очевидно, що це треба робити на засадах саме наближеного до природи лісівництва. Водночас потрібно підвищувати кваліфікацію фахівців до передового європейського рівня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта завдає удар у відповідь
Читати
Зміни у зміни
Читати
Готовий наполовину
Читати
Не витримали
Читати
Таки депутат. Поки що
Читати
Знання надійніші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове