Архів
П’ятниця,
21 травня 2021 року

№ 37 (19885)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Така співпраця всім до снаги

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

ОБЛАСТЬ, як і решта регіонів країни, потерпає від безробіття, а тим часом місцеві сільгосппідприємства відчувають нестачу працівників. Місцеві територіальні служби зайнятості активно співпрацюють із аграріями: дізнаються про кадрові потреби, підписують договори про підготовку та подальше працевлаштування осіб, що стоять на обліку. Зокрема, днями 30 безробітних мешканців Тальнівського району закінчили курси цільового призначення за навчальною програмою «Безпека праці при виконанні сільськогосподарських робіт», які проводилися на базі Державного професійно-технічного навчального закладу «Черкаський центр Міністерства аграрної політики та продовольства України». Усі вони відповідно до укладених договорів із роботодавцями вже працевлаштовані до аграрних підприємств.

Загалом від початку року на замовлення підприємств Тальнівською районною філією обласного центру зайнятості було працевлаштовано 61 особу. Для невеликої територіально-адміністративної одиниці це вагомий показник.

Летовище працюватиме на країну

500 ГЕКТАРІВ землі уманського аеропорту, які впродовж 20 років незаконно використовувала приватна структура, повернуто до державної власності. Як повідомила пресслужба Мінагрополітики, законність вдалося відновити завдяки проведеній спільно з Держгеокадастром інвентаризації земель п’яти військових містечок загальною площею 870 га.

Після необхідних процедурних дій щодо облікування ділянки уманський аеропорт розпочне свою реконструкцію. Відновлення військового летовища слугуватиме підвищенню обороноспроможності ЗСУ, а також воно використовуватиметься для потреб цивільної та приватної авіації.

До Тараса по Дніпру

ВЖЕ з другої половини червня із Києва до знаменитої Чернечої гори, де похований Тарас Шевченко, можна буде дістатися по воді. Принаймні це пообіцяв голова Черкаської ОДА Олександр Скічко. Багато хто пам’ятає, як років 30 тому цей маршрут долався швидкісними суднами-«ракетами». Люди спеціально приїздили до столиці, щоб здійснити подорож до Тарасової могили головною річкою України. Впродовж мандрівки помилуватися мальовничими краєвидами, пташиними острівцями, побачити, як норовливі дніпровські пороги приборкуються шлюзами, а потім вклонитися могилі Кобзаря, відвідати його музей, погуляти дуже гарним парком. Судна на підводних крилах курсували щогодини, охочих проїхатися було набагато більше, ніж посадкових місць. Та, на жаль, усе це загуло на довгі роки. Річковий вокзал у Каневі занепав, почав руйнуватися...

Тож інформація про відновлення популярного маршруту порадувала і краян, і киян, і жителів інших регіонів. «Уже готові дві «ракети». Тривають переговори з інвесторами, — наголосив очільник області. — Держава своєю чергою мала б врахувати у Стратегії розвитку внутрішнього водного транспорту України інфраструктурні потреби Черкащини. На сьогодні це — розчищення русла та поглиблення дна Дніпра, проведення берегоукріплення в потрібних місцях».

Сила громади

У СЕЛІ Коробівка, що в Золотоніському районі, на території площею пів гектара, місцеві жителі самотужки облаштували зону відпочинку. Зі слів старости Сергія Кожемяки, розмови про те, що це треба зробити, точилися давно. І ось нарешті громада самоорганізувалася. Небайдужі розчистили територію від сміття, повирубували хащі, насипали чистий пісок. У планах — змайструвати і встановити столи та лави. До роботи долучилися цілими родинами. 74-річна Ольга Вакула прийшла із онуком. «Прибрали багато скла, пластик. Так стало гарно. Буде куди з дітками ходити, щоб покупатися і погрітися на сонечку».

«Такі корисні маленькі справи згуртовують громаду, — каже С.Кожемяка. — А найголовніше — вони доводять, що зробити своє село гарним, затишним і комфортним для життя можна власними силами».

Входини у Вербівці

У ВЕРБІВЦІ Звенигородського району запрацювала амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Наразі медичні працівники громади отримали новий автомобіль і комплекти засобів захисту. В амбулаторії обслуговують 1205 пацієнтів із Вербівки та навколишніх сіл — Петропавлівки, Воронівки, Дімітрового, а також з Вільшани та Городища.

Тут працюють лікар загальної практики-сімейний лікар, дві медичні сестри, молодша медична сестра, водій і працівник з обслуговування амбулаторії. Функціонує денний стаціонар на три ліжка. Також в амбулаторії діятиме пункт щеплення від COVID-19. Будували сучасну амбулаторію протягом 2019-2020 років коштом державного та місцевого бюджетів. Раніше заклад розташовувався в приміщенні, спорудженому 1903 року.

Планують дитяче літо

У КАНІВСЬКІЙ ОТГ вже працюють над програмою забезпечення оздоровлення і відпочинку школярів. Із 1 червня протягом 14 календарних днів планується функціонування дев’яти пришкільних відпочинкових таборів із денним перебуванням та одного оздоровчого табору на базі санаторної школи, який діятиме протягом 21 дня.

Відпочине у пришкільних таборах понад 400 дітей. Планується стовідсотково оздоровити дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На території Канівської громади мешкає 22 дитини такої категорії.

Найкращий пам’ятник — яблуневий сад

БІЛЯ меморіального музею родини Симиренків у Млієві заклали невеликий сад яблунь знаменитого сорту Ренет Платона Симиренка. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі повідомила завідувачка Музею родини Симиренків Ольга Осипенко. Свого часу цей сорт видатний помолог і вчений-садівник Левко Симиренко назвав на честь свого батька, знаного в Україні мецената Платона Федоровича.

За словами директора Мліївської науково-дослідної станції садівництва імені Л.П. Симиренка Володимира Фільова, сад висадили на відзнаку пам’ятних дат — 100-ліття садстанції та 50-ліття музею Родини Симиренків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта завдає удар у відповідь
Читати
Зміни у зміни
Читати
Готовий наполовину
Читати
Не витримали
Читати
Таки депутат. Поки що
Читати
Знання надійніші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове