Архів
П’ятниця,
21 травня 2021 року

№ 37 (19885)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Барвінок малий

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ПРО лікувальні та специфічні властивості цієї рослини було відомо ще в середні віки. За тих часів ходили легенди про те, що барвінок має певну магічну силу, завдяки якій здатний відганяти злих духів і притягувати любов. Тому з нього плели вінки та вішали їх у хатах.

Також барвінок був незамінним атрибутом судових процесів над відьмами. Тобто з допомогою рослини визначали вину або навпаки. Відтоді її почали називати фіалкою відьми.

На сьогодні барвінок часто застосовується в традиційній і народній медицині. З кожним роком відкриваються нові лікувальні властивості цієї рослини та виготовляються дедалі ефективніші препарати. Деякі лікарі стверджують, що ця рослина помічна при таких тяжких хворобах, як лейкоз, лімфогранулематоз та інших патологіях крові і головного мозку.

З лікувальною метою використовується надземна частина — стебла, листя, квіти. Заготовляють барвінок у період цвітіння — від травня до липня. Стебла зрізають ножем або серпом. Виривати рослину не можна, оскільки при цьому пошкоджується коріння.

Барвінок малий, як і всі інші рослини, сушать під навісом в тіні та зберігають в паперових або полотняних мішках у приміщенні з хорошою вентиляцією. Термін зберігання до 2 років.

Відвар барвінку малого є ефективним засобом при гіпертонії I та II ступеня, спазмах судин головного мозку, аритмії та інших порушеннях діяльності серця, авітамінозі, мігрені, коліті, проносах, висипках, туберкульозі, емфіземі, носових, маткових, легеневих та кишкових кровотечах.

Відвар трави застосовують для полоскання ротової порожнини при зубних болях, неприємному запаху з рота, запаленні слизових тканин. Ним промивають гнійні рани, у вигляді примочок помічний при пухлинах та екземі. Можна вмиватися відваром для покращання еластичності шкіри обличчя.

Як же приготувати такий відвар? Столову ложку висушеної трави додати у склянку води, кип’ятити 2-3 хвилини та настоювати близько пів години. Після цього процідити і вживати по столовій ложці тричі на день перед прийомом їжі.

Відвар барвінку для зовнішнього застосування готується наступним чином: столову ложку сировини кип’ятити 1-2 хвилини в склянці води, настоювати годину та процідити. Використовувати для загоювання ран, при гнійних виразках, екземі, шкірному свербінні, висипках, захворюваннях ясен та ротової порожнини у вигляді полоскання.

Трава рослини застосовується при порушеннях мозкового кровообігу і багатьох захворюваннях неврологічного характеру: вегетативні неврози, поліневрити, розлади координації рухів, наслідки менінгоенцефаліту.

Барвінок є допоміжним засобом для лікування емфіземи легенів, діареї (пронос), маткових та кишкових кровотеч, безпліддя, статевого безсилля, екземи та інших захворювань шкіри.

Зовнішньо наносять препарати із барвінку малого при ранах, свербінні шкіри. Ефективна рослина як заспокійливий засіб, зменшує запаморочення та головний біль, також покращує роботу серця та еластичність капілярів. Полегшує стан при сильних болях під час місячних.

Пропоную кілька рецептів з барвінку

Настій (внутрішньо). Столову ложку подрібнених листків рослини залити склянкою окропу та настоювати на водяній бані протягом 15 хвилин. Пити тричі на день по 1/3 склянки. Такий настій ефективний при різних кровотечах (маточних, кишкових), використовується як в’яжучий та протимікробний засіб.

Настій (зовнішньо) 2 столові ложки сухої трави заварити в склянці окропу, настоювати пів години на плиті, не доводячи до кипіння, охолодити, процідити. Застосовувати для обмивання гнійних ран, виразок і дерматитів, що сверблять.

Настоянка. 2 столові ложки подрібненої сировини барвінку малого залити 250 мл 70-відсоткового спирту. Настоювати при кімнатній температурі в темному місці протягом 2 тижнів. Процідити та приймати тричі на день після їди. Схема прийому: перший та другий тиждень по 5 крапель на 50 мл води. Після цього зробити на тиждень перерву. Потім третій і четвертий тиждень по 10 крапель на 50 мл води. І знову перерва на тиждень. Курс лікування — 8 тижнів, повторити рекомендується через 3 місяці. Настоянкою лікується міома, поліпи в матці, ендометріоз, простатит і аденома простати, жіноче безпліддя. Перед вживанням збовтувати!

Увага! Слід пам’ятати, що барвінок малий належить до отруйних рослин і використовувати його треба лише після консультації та під наглядом лікаря. Обов’язково необхідно дотримуватися дозувань! При передозуванні виникає пригнічення серцевої діяльності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта завдає удар у відповідь
Читати
Зміни у зміни
Читати
Готовий наполовину
Читати
Не витримали
Читати
Таки депутат. Поки що
Читати
Знання надійніші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове