Архів
П’ятниця,
21 травня 2021 року

№ 37 (19885)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Стихія

Смерч над степом

Василь ПІДДУБНЯК.

Надзвичайна ситуація місцевого масштабу оголошена у райцентрі Велика Лепетиха, що на Херсонщині. Минулої неділі у селище на лівому березі Каховського водосховища знагла вдерся перший цього року справжній смерч.

ВСЬОГО якихось пів години вирувала природна стихія, а лиха наробила страшного: вивернуті з корінням старі дерева, обірвані електролінії…

На п’яти вулицях селища — понад 80 частково чи й ущент зруйнованих дахів, земля, як після бомбардування, всіяна шиферними осколками. Зірвано покрівлі на будівлі місцевого профтехучилища, будинку культури, пошкоджено приміщення трансформаторної підстанції…

— Після обстеження споруд, пошкоджених унаслідок стихійного лиха, відбулося підсумкове засідання робочої групи, на якому обговорили масштаби заподіяної шкоди, — повідомив голова Великолепетиської територіальної громади Максим Колокот. — Питання про виділення коштів на виплату одноразової матеріальної допомоги мешканцям Великолепетиської громади, яким негодою завдано збитків, обговорено на позачерговій сесії. Найперша увага — одиноким людям.

За попередніми підрахунками, цьогорічний «візит» смерчу у Велику Лепетиху обійшовся селищу в як мінімум 200 тисяч гривень. Насправді ж на ліквідацію наслідків стихійного лиха потрібно, кажуть, набагато більше. Вся надія — на допомогу центральних органів влади.

Та ще, як мовиться, не вечір. Смерчі у степовому краї бувають набагато частіше, ніж керівники держави. Якщо із 1960-го по 1987 роки на місцевих метеостанціях зафіксовано загалом шість смерчів, то нині стільки їх трапляється чи не щороку.

Ось і нині весна викидає коники. Так, із вечора 17 травня в Україні знову погіршилася погода. В Херсонській і Вінницькій областях дощі та вітер спричинили руйнацію дахів та підтоплення будинків.

За даними рятувальників, у Херсонській області на території Каховського, Бериславського та Скадовського районів було пошкоджено 107 будівель (96 приватних будинків, три школи, два дитсадки, дві амбулаторії, три будівлі сільських рад і будинок культури). Жертв і постраждалих немає.

В смт Жмеринка Вінницької області в результаті інтенсивних опадів підтопило вісім будинків. Співробітники ДСНС відкачували воду. Без світла залишилися вісім населених пунктів у Дніпропетровській і Херсонській областях.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта завдає удар у відповідь
Читати
Зміни у зміни
Читати
Готовий наполовину
Читати
Не витримали
Читати
Таки депутат. Поки що
Читати
Знання надійніші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове