Архів
П’ятниця,
21 травня 2021 року

№ 37 (19885)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Колись уже це чули

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Кабінет Міністрів України вчергове заявив про необхідність підняття офіційного прожиткового мінімуму українців до «справедливого» рівня.

НАГАДАЄМО, сьогодні цей норматив регламентується Законом «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Згідно з вищеназваним документом, його встановлено на рівні: з 1 січня цього року для працездатних громадян — 2270 грн, з 1 липня — 2379 грн, з 1 грудня — 2481 грн.

За словами прем’єра, нинішня цифра не відповідає реальним потребам українців, тож мають бути впроваджені нові підходи. «Але сьогодні прожитковий мінімум підв’язаний не тільки до великої кількості соціальних виплат, а й до податків, внесків, штрафів. Тобто від збільшення прожиткового мінімуму автоматично може зростати не лише соціальна допомога, а й різні штрафи, внески та інші платежі, які встановлені в державі, — роз’яснив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. — Має бути проведена відповідна реформа, яка вдосконалить визначення прожиткового мінімуму». За його словами, у Міністерстві соціальної політики вже є напрацювання з цього питання.

Усі розуміють, що сьогоднішній розмір прожиткового мінімуму, базовий соціальний стандарт, інакше як знущанням над здоровим глуздом не назвеш. Реальна його цифра мінімум удвічі більша за закріплену законодавчо. Тож можна було б потішитися заявою Прем’єра, якби подібні не лунали в січні, у березні… Чули їх і торік, і позаторік… І кожного разу Міністерство фінансів скромно, без зайвого галасу повідомляє, що підняття прожиткового мінімуму до фактичної цифри неможливе, оскільки у держави катма коштів.

Тим часом, зауважують фінансові аналітики, на кожний такий анонсований «крок до справедливості» реагує внутрішній ринок: а може, й справді народ «побагатшає»? Ціни, нехай і не дуже помітно, але починають повзти вгору. То чи не краще оголосити мораторій на пустопорожні заяви та обіцянки? Від цього напевно буде більше користі. Щоправда, тоді, ймовірно, виникнуть проблеми з наповненням вітчизняного інформаційного простору…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта завдає удар у відповідь
Читати
Зміни у зміни
Читати
Готовий наполовину
Читати
Не витримали
Читати
Таки депутат. Поки що
Читати
Знання надійніші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове