Архів
П’ятниця,
21 травня 2021 року

№ 37 (19885)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Землю — на торги

Марина ТІШКОВА.

«Червоних ниток» цього пленарного тижня кілька. Найголовніша з них, певна річ, ухвалення закону про електронні земельні аукціони. Загалом розглянуто 35 проєктів законів та постанов, ухвалено два закони.

ЦЕЙ ДОКУМЕНТ ішов «у пакеті» з попереднім, про передачу земель держвласності за межами населених пунктів місцевій владі, хоча на його розгляд витратили менше часу (поправок було 776). «Слуги» заявили, що тепер «земельна реформа перебуває на фінішній прямій», і «сакральну» (треба ж було таке слово вжити…) дату — 1 липня — чекає вся «ліберально налаштована земельна спільнота нашої держави».

Що ж передбачає свіжоспечений закон? Земельні ділянки державної чи комунальної власності будуть продаватись або передаватись у користування окремими лотами на земельних торгах (крім випадків, визначених частиною другою статті 134-ї Земельного кодексу, — якщо на них розташовані приватні будівлі тощо). Відчуження орендованої земельної ділянки без згоди орендаря не допускається, при цьому він має першочергове право на її придбання. Аукціони відбуватимуться в державній електронній торговій системі у режимі реального часу в мережі Інтернет із доступом до спостереження за ними будь-кого охочого. Покупців має бути не менше двох. Влада обіцяє, що цей закон дасть зелене світло «абсолютно революційним змінам», а всі можливі махінації будуть вбиті ще в зародку двома фінансовими запобіжниками: сплатою реєстраційного внеску в розмірі 0,1% мінімальної зарплати, а також гарантійного — не менш як 30% стартової ціни ділянки. Докладну процедуру проведення торгів має встановити уряд.

Як і анонсувалося напередодні у ЗМІ, в Кабміні відбулися зміни. Трьох міністрів — інфраструктури В. Криклія, економрозвитку І. Петрашка та охорони здоров’я М. Степанова — депутати за поданням уряду відправили у відставку. Зміни, точніше, поповнення, і в парламенті: попри блокування трибуни опозицією склав присягу переможець довиборів на Донеччині А. Аксьонов. Донецькі журналісти розповіли, що він 2014 року організовував «референдум ДНР» у селищі Новодонецьке, де тоді головував. Причому заїжджих бойовиків на той час у населених пунктах не було, тож про примус не йдеться. Потім Аксьонов утік в окупований Крим і отримав там російський паспорт. Але виборців ці факти не збентежили (вочевидь, ще й раді були таким «досягненням» людини, котру обрали представляти їхні інтереси у ВР), вибори відбулися згідно з правилами, отож на один проросійський «багнет» у законодавчому органі держави побільшало.

Частину пленарної середи депутати витратили на відхилення десятків постанов про скасування ухвалення земельних законопроєктів (таким чином їхні колеги намагалися заблокувати набуття чинності нищівних для країни документів), а також скасування мораторію на нарахування пені та штрафів за кредитами, взятими громадянами, котрі проживають на території проведення АТО/ООС.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта завдає удар у відповідь
Читати
Зміни у зміни
Читати
Готовий наполовину
Читати
Не витримали
Читати
Таки депутат. Поки що
Читати
Знання надійніші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове