Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Подія

Точка злету — Нагоряни

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

І знову над сивим Дністром ловили вітер небесні вітрила безстрашних підкорювачів п’ятого океану. 18 представників спортивних клубів Києва, Дніпра, Харкова, Хмельницького, Львова, Полтави, Нової Каховки та гостинного Могилева-Подільського прибули в це чарівне наддністрянське село, щоби взяти участь у Всеукраїнських змаганнях на приз із парапланеризму.

— ДРУГИЙ рік поспіль ми організовуємо турнір повітроплавців в умовах карантинних обмежень без традиційних фестивальних заходів, але це жодним чином не впливає на його загальновизнаність, — ділиться думками спів-організатор змагань, голова Вінницького обласного осередку федерації парапланеризму України Сергій Шибінський. — А все почалося ще в серпні 1995 року, коли в сусідньому з Нагорянами селі Кремінне зібралися перші ентузіасти не баченого раніше в наших краях виду спорту. Але вже наступного року ми змінили базу дислокації на Нагоряни, де на крутих берегах Дністра постійно дме південний вітер. Останнім часом інтерес до парапланеризму підвищився серед людей з огляду на популяризацію авіації загалом. Шлях у небо прокладаємо і ми…

Польоти тривали чотири дні, спортсмени провели в небі десятки годин. Організатори заходу заздалегідь узгодили свої дії з керівництвом Могилів-Подільського прикордонного загону та органами місцевої влади. Спортсмени літали за 54 кілометри до Ялтушкова через поворотний пункт Муровані Курилівці і до Шаргорода за 44 кілометри через поворотний пункт село Березівка.

— Політ на параплані — незабутня пригода, — стверджує Сергій Шибинський. — Тільки уявіть собі: ступив всього кілька кроків — і вітер сам акуратно знімає тебе з урвистого горбка і піднімає увись. Навряд чи можна описати словами всі яскраві емоції й незабутні враження, це треба відчути… Парапланеризм відноситься до екстремальних видів спорту, однак є безпечним. Апарат літає завдяки енергії висхідних потоків повітря, що дає змогу здійматися в небо на висоту до трьох кілометрів і підкорювати великі відстані. А дністрові кручі у цій місцевості найсприятливіші для польотів, бо тут чудова аеродинамічна атмосфера і доступний рельєф.

Сергій Шибінський здійснив сотні вильотів і має понад 600 годин, проведених в небі. Свого часу він був ініціатором створення в місті Могилів-Подільський регіонального осередку дельтапланерного спорту та прийняття єдиної в області районної програми «Розвитку авіаційних видів спорту та військово-патріотичного виховання молоді».

Місцева влада час від часу змінюється, але кожна продовжує опікуватися цим відносно новим для України видом спорту. Ось і цього року райдержадміністрація та районна рада разом із Яришівською сільською радою сприяли в проведенні цих змагань. А переможцями стали Дмитро Павлюченко з Харкова, Олександр Бабцев і Андрій Кучера з Києва.

У проміжках часу між польотами учасники змагань із великою зацікавленістю знайомилися з експонатами етноісторичного парку «Нагоряни», де відтворено всі етапи становлення повітроплавання на Поділлі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік держрегулювання
Читати
Зміни
Читати
Кому компенсували найбільше
Читати
Ще є чим торгувати
Читати
Незабаром «перший мільйон»
Читати
Трагічні наслідки необережності
Читати
Автопром борсається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове