Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Спадок: усе або нічого

Ліна ПАСЬКО.

«На мене було складено заповіт. І тепер виникло питання: я не хочу спадкувати усе, тому чи можу я відмовитися від частини спадщини?» — запитує Ніна Ф. із смт Вороніж Сумської області.

ЗГІДНО зі статтею 1223 Цивільного кодексу України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. І після того як відкрилася спадщина, особа, записана у цьому документі, має строк шість місяців, щоб прийняти спадщину або відмовитися від її прийняття.

Якщо спадкоємець на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, то має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах — уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Така заява подається спадкоємцем особисто.

Звісно ж, спадкоємець має право також і відмовитися від спадщини протягом того ж строку — шість місяців (який починається з часу відкриття спадщини). Знову ж таки шляхом подання заяви вищезазначеним особам. Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною. Тобто відмовитися від спадщини можна лише цілком і повністю. Відповідно часткова відмова від спадку не допускається. Але є один виняток, зазначений у частині третій статті 1274, — спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь.

Також спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом. Але якщо ж спадкоємців у заповіті кілька і один із них відмовляється від прийняття спадщини, то його частка у спадщині переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними порівну.

Якщо заповідач підпризначив спадкоємця, особа, на ім’я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

У разі коли у заповіті зазначена лише одна особа, то її відмова буде безадресною. Тоді право на спадок отримують спадкоємці за законом (спадкують почергово). Проте відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

А ось якщо трапилося так, що спадкоємець спочатку відмовився від спадщини, а потім передумав і має намір відкликати свою відмову, то зробити це він може також лише протягом строку, встановленого для прийняття спадщини, — 6 місяців.

Слід зазначити, що потрібно пам’ятати ще про одну категорію осіб, які незалежно від наявності заповіту залучаються до процедури спадкування, — особи, які мають право на обов’язкову частку у спадщині. Згідно зі статтею 1241, це малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки. Вони спадкують незалежно від змісту заповіту половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік держрегулювання
Читати
Зміни
Читати
Кому компенсували найбільше
Читати
Ще є чим торгувати
Читати
Незабаром «перший мільйон»
Читати
Трагічні наслідки необережності
Читати
Автопром борсається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове