Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Голубка, що здолала змію

Антоніна КІЗЛОВА.

18 травня (5 травня за ст. ст.) православні вшановують пам’ять св. вмц. Ірини Македонської (? — 304 рр.), слов’янки за походженням.

Ірина (до хрещення — Пенелопа) була дочкою Лікінія, князя м. Магеддона. З шести років дівчинку поселили в окремому від батьків палаці, де її мали охороняти золоті ідоли, а виховувати — найняті люди, передусім готуючи до заміжжя. Серед наставників був таємний християнин Апеліан. Він навчив Пенелопу читати, використовуючи при цьому Святе Письмо, пояснював їй основи своєї віри.

Коли дівчинці виповнилося 12, до неї прийшли батьки, аби повідомити, що час обирати серед найближчих знатних юнаків майбутнього чоловіка. Тоді й відкрилося, що їхня дочка вже прийняла хрещення (за переказами, від апостола Тимофія) та ім’я Ірина, а також вирішила залишитися дівою заради Небесного Нареченого. До такого вибору її підштовхнуло знамення: в кімнату один за одним влетіли голуб із гілкою маслини, орел із вінком і ворон зі змією. Апеліан промислом Божим це розтлумачив. Так, голуб символізував чистоту, гілка — благодатність хрещення, орел — піднесення над незримими ворогами, вінок — нетлінну славу, змія — диявола, що принесе страждання.

Через відмову дочки віддячити золотим ідолам за добру опіку Лікіній розлютився й штовхнув її під копита диких коней. Утім, тварини не зачепили бідолашну. А ось князя затоптали до смерті. За молитвами угодниці Вседержитель повернув її батькові життя. Тоді сам володар, його дружина та ще 3000 свідків чуда увірували й охрестилися.

Відтоді Ірина проповідувала в Македонії, за що часто зазнавала принижень і переслідувань. Після смерті батька за наказом його наступника була засуджена до жорстоких тортур, зокрема катування отруйними зміями, скорпіонами, пилкою, млиновим колесом. Щоразу подвижниця дивом залишалася живою й неушкодженою, чим переконувала очевидців у тому, що її віра — істинна. Так навернулося до християнства близько 10 000 осіб. За непохитність у вірі Господь сподобив Ірину можливості як слід підготуватись до блаженної кончини, попередивши, коли та станеться.

Одразу після перемоги християнства у Візантії на честь святої почали зводити численні храми. 1033 р. Ірининську церкву звелів збудувати в Києві Ярослав Мудрий, адже великомучениця була небесною покровителькою його дружини. Храм не пережив Батиєву навалу 1240 р., а пам’ятник, поставлений на його місці через 600 років, знесли 1932 р. попри протести науковців.

В українських землях 18 травня назвали днем «Ярини-Розсадниці» завдяки збігу з часом, коли розсаду капусти висаджують на городи. Під час роботи стежили, чи швидко лунка вбирає воду. Якщо ні, очікували дощове літо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік держрегулювання
Читати
Зміни
Читати
Кому компенсували найбільше
Читати
Ще є чим торгувати
Читати
Незабаром «перший мільйон»
Читати
Трагічні наслідки необережності
Читати
Автопром борсається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове