Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Є час передихнути

Олена КОВАЛЕНКО.

ОБЛАСТЬ останньою серед регіонів України вийшла з червоної зони після третьої хвилі COVID-19. Місцева влада наголошує, що варто передихнути, але розслаблятися не можна, бо фахівці попереджають, що влітку країну може накрити четверта хвиля захворюваності.

Для аналізу дій і заходів усіх служб, установ, закладів під час сплеску захворюваності та жорсткого карантину буде створена робоча групу, до складу якої увійдуть очільники краю, освітяни, медики, представники бізнесу. Голова облдержадміністрації Василь Хома вважає, що подолати третю хвилю коронавірусної інфекції регіону допомогло оперативне створення пересувного фонду кисневих концентраторів і додаткових стаціонарних кисневих мереж. Ця робота продовжуватиметься і надалі. Також розбиратимуться допущені помилки, аби їх уникнути, коли, можливо, знову доведеться запроваджувати карантинні обмеження.

Люди обирають безпеку

СЕЛО Шпилівка Сумського району постало перед дилемою: поліпшити фінансування своєї території на мільйон гривень щороку (нині сільська скарбниця має 200 тисяч гривень), отримати робочі місця, але стати заручниками шкідливого для довкілля видобутку рудої глини у промислових масштабах, що його планує розвивати Сумський цегельний завод. Місцеві жителі одразу виступили проти такої перспективи, адже копати намірилися посеред села, на ділянці 10 гектарів, за метрів 200 від людських осель. Селяни впевнені, що це спричинитить зсуви, які руйнуватимуть їхні хати. Також може зникнути вода в колодязях, замуляться джерела, а шкідливий пил додасть проблем алергікам і астматикам. Поки що підприємству рекомендували отримати експертні висновки та прогнози науковців-екологів, а вже потім продовжувати діалог із населенням.

Спрацювали на випередження

ЯК ВІДОМО, великою проблемою є вилучення у сільського люду пасовищ, якими вони користувалися десятиліттями. Через це практично в усіх регіонах країни спалахують конфлікти. На жаль, у більшості випадків селянам через неналежно оформлені документи не вдається відстояти своїх прав, тож доводиться пускати корівок під ніж…

У Глухівській міській ОТГ вирішили діяти на випередження і створили чотири громадські пасовища: для цього селам Уздиця, Вікторове, Баничі і Перемога відвели 162 га луків та інших земель сільгосппризначення. Необхідне рішення ухвалили на сесії міськради, масивам присвоїли кадастрові номери, підготували усі необхідні документи. Тепер навіть сумновідомий Держгеокадастр навряд чи наважиться зазіхати на селянські пасовища, щоб використати їх на власний розсуд. Наприклад, за відомою схемою: розділити на двогектарні ділянки і роздати «потрібним» людям.

Оптимізація наступає

ОДРАЗУ три освітні заклади — Московську та Панасівську загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів та Кімличанський заклад дошкільної освіти «Оленка» — планують закрити в Липоводолинській територіальній громаді.

Голова ОТГ Володимир Штанько обговорив ситуацію зі старостами старостинських округів, потім відбулися громадські слухання. Це питання болюче для селян, особливо щодо припинення роботи Панасівської школи, тому емоції зашкалювали. Місцева влада аргументує цей крок як вимушений, спричинений погіршенням демографічної ситуації, масовою міграцією молоді у міста та за кордон, що призвело до низької наповнюваності класів. Тим часом батьки учнів під час слухань наголошували, що діти отримують хороші знання, їм зручно, що навчальний заклад у їхньому населеному пункті. Їх підтримали педагоги, які висловлювали занепокоєння й через втрату роботи. Остаточне рішення мають прийняти депутати на сесії селищної ради.

Iще боргів як реп’яхів!

ЗА ОСТАННЬОЮ інформацією обласного управління статистики, у березні нарахована середньомісячна заробітна плата штатного працівника на підприємствах регіону становила 11 016 гривень (загалом в Україні — 13 612 гривень). Порівняно з березнем минулого року розмір середньої зарплатні в краї збільшився на 19,8 відсотка; реальна зарплата (з урахуванням змін споживчих цін на товари і послуги та рівня податків) зросла на 9,7 відсотка.

І хоча заборгованість із виплати заробітної плати на активних підприємствах упродовж березня зменшилась на 9,7 мільйона гривень, не всі роботодавці поспішають розрахуватися з працівниками: на 1 квітня поточного року загальна сума несплаченого становила 301,6 млн грн. Найбільшими боржниками залишаються АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання», яке зобов’язане віддати своїм працівникам 230 мільйонів гривень, та КП Шост-кинський казенний завод «Зірка» — борг становить 41,4 мільйона гривень.

Прислужаться нові технології

В ОХТИРСЬКІЙ центральній районній лікарні з’явився новий сучасний комп’ютерний томограф виробництва фірми HITACHI (Японія) вартістю понад 12 мільйонів гривень. Придбали його коштом державного бюджету у рамках програми забезпечення опорних лікарень. Прилад дає змогу реконструювати до 32 зрізів і проводити дослідження з високою якістю зображення всіх органів і систем людини створенням дво- і тривимірних томографічних зображень під різними кутами.

Ялинковий ліс у формі Тризуба

ДЕВ’ЯТЬ тисяч ялин висадили в Конотопі на ділянці завдовжки 200 метрів, завширшки — 120. Вони не просто ростимуть на цій території, а створюють живий Герб України — тризуб. Це подарунок місту з нагоди прийдешнього 30-річчя Незалежності України. Деревця однакового віку, розміру, одночасно підніматимуться вгору. Знакове насадження, стверджує місцева влада, можна буде помітити навіть із космосу.

Кличе вітер мандрів?

ПЕРСОНАЛЬНИЙ рекорд встановив 13-річний хлопчина із Шостки — він 19 разів тікав із дому, пускаючись у мандри. Цього разу Сашко залишив бабусі записку, щоб не хвилювалась. Поліція розгорнула цілу спецоперацію з його пошуків, залучивши працівників залізниці, звернувшись до небайдужих громадян. Тим часом малий побував у Конотопі, Бахмачі, Сновську і прямував до Білопілля. В Бурині мандрівника зняли з електропотяга правоохоронці. Сашко їм розповів, що дуже любить мандрувати потягами. І хоч часом буває голодно і холодно, він отримує від цього задоволення. Хлопчика доправили у Шосткинське районне управління поліції, із ним працюватимуть ювенальна служба, психологи та педагоги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік держрегулювання
Читати
Зміни
Читати
Кому компенсували найбільше
Читати
Ще є чим торгувати
Читати
Незабаром «перший мільйон»
Читати
Трагічні наслідки необережності
Читати
Автопром борсається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове