Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

З водогоном, але без води

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

НА КОРПУНКТ газети у Дніпрі надійшла скарга, до якої людей спонукала раніше надрукована публікація. Мова про матеріал за 12 березня «Годі чекати милості», у якому йшлося про те, що в чотирьох селах Нікопольського району водогін, є, а ось води в ньому нема. «У нас така ж ситуація, — зателефонували селяни із Золотої Поляни. — Четвертий місяць минає, як ми і без питної, і без будь-якої іншої також». Та найдивовижніше, що цей населений пункт належить до все тієї ж… Новопільської громади Криворізького району.

Він невеликий, та понад три сотні мешканців — це не абищо. Пити і готувати їжу, митися, прати білизну, робити вологе прибирання, утримувати худобу та птицю необхідно, а нема чим. Отож коли вряди-годи в селі з’являється вантажівка з кількома бочками бодай технічної води, біля неї збирається народу стільки, що здається, начебто вдвічі більше, ніж тут живе. В усякому разі, черга довша за ті, які колись шикувалися в радянських магазинах по дефіцит.

— За що нас так жорстоко покарали, ми не можемо збагнути, — бідкається одна з жительок Олена Меркулова. — Мені от згадується Тарас Шевченко, який писав, що «і золотої й дорогої мені, щоб знали ви, не жаль моєї долі молодої, та іноді така печаль оступить душу»…

І жінка докидає, що хоч колодязі тут давно повисихали і люди їх ще 13 років тому позагортали, але відтоді й горя не знали: якраз у село провели водогін. І ось тобі на — тепер і в ньому порожньо. Перекрили? Чи, може, якась інша причина? Ні в кого не допитаєшся! Всі мовчать, мов неіснуючої води у роти понабирали.

— Та ніхто золотополянцям нічого не перекривав, — вигукує заступник голови Новопільської ОТГ Микола Герасименко. — Причина інша.

— Яка ж? — голосно і з почуттям питаємо.

Собака заритий там, де була зарита труба. Ще попередня, залізна. За 13 років вона своє відслужила, то її і замінили. На сучасну, пластикову. І в оновленому водогоні пропав тиск, що селяни трактували як імовірне перекриття води. Чому так сталося, пояснюють спеціалісти: мовляв, по залізній трубі вода надходила самопливом, а у пластиковій так не виходить. Що ж можна вдіяти? Як прийнятний варіант розв’язання несподіваної проблеми знайшли один-єдиний — провести ще одну нову лінію водопостачання через насосну станцію сусіднього села.

Та ось що тепер дивує, як і у випадку з перипетіями в селі: ті ж спеціалісти стверджують, начебто, аби провести нову трубу, вистачить якихось двох тижнів, якщо дружно, всією громадою почати і закінчити. Але ж чому вже четвертий місяць ніяк не знайдуть ці кільканадцять днів, щоб якомога швидше зарадити землякам? Вони ж не десь на краю світу живуть, а в Новопільській громаді, під боком потужного Кривбасу!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік держрегулювання
Читати
Зміни
Читати
Кому компенсували найбільше
Читати
Ще є чим торгувати
Читати
Незабаром «перший мільйон»
Читати
Трагічні наслідки необережності
Читати
Автопром борсається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове