Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Орлик виручить

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

На фото автора: Роман Мудрак з Орликом.

Кінську силу на селі дедалі ширше замінюють різноманітні мотоблоки, а також маленькі, з хорошою маневреністю, тракторці. Ними можна зорати, обробити невеличку ділянку, а «годувати» треба лише тоді, коли працюють. Інша річ коні: навесні, влітку, восени роботи їм, звісно, вистачає, але й цілу довгу зиму годувати, порати їх також треба…

НА ЗОРІ незалежності, коли почали підупадати й розвалюватися реформовані з колгоспів селянські спілки, у Великій Вільшаниці, що в Золочівському районі, зарплату трудівникам платили, як могли і чим могли. Чимало селян тоді обирали коней. Таким чином у невеличкому, з вісьмома сотнями мешканців, селі з’явилося понад 70 власників «гужового» транспорту.

Та відтоді чимало води збігло, і нині, як не напружують пам’ять місцеві старожили, двадцятки не назбирають. Насамперед село старіє, у Великій Вільшаниці чи не кожна третя хата — порожня… Та й прагматизм укупі з технічним прогресом робить своє. З кіньми лишаються хіба найбільш віддані їм люди.

Такі, скажімо, як Роман Мудрак. Свого Орлика він виплекав від самого його народження. Ймення дав новоявленому гнідому ще дід — Іван Магера, хазяйновитим оком розгледівши в ньому доброго коня, який належним чином служитиме в господі.

Нині Роман вихваляє свою конячку, називає її чемною і працелюбною. Однак у міру того, як улюбленець підростав, не раз показував норов. Відчув його копито господар на собі — раз на грудях, а якось на носі. Але тепер — цілковите порозуміння, бо кінь вихований. Вихований настільки, що Роман може його «здати в оренду» деяким своїм сусідам. Трапляється, він на роботі (працює робітником у ШРБУ-65 у Львові), а тяглова сила комусь із них потрібна саме в цей час. Романові не шкода, коли, приїхавши до села, гнідого позичить Богдан Квасниця чи ще хтось.

Орлик виручає не лише Романа чи сусідів. Він придався й тоді, коли створювали фільм «Король Данило». З ним Роман терпляче знімавсь у численних дублях. В одному з епізодів він, як вістовий, падав з коня, а посполиті, що перебували поблизу, мали прискочити до нього з першою допомогою. Та Орлик зрозумів це по-своєму: йому здалося, що на господаря хтось нападає, тож тут же здійняв копито і став у захисну стійку.

А що, усміхається Роман Мудрак, як падати, то з доброго коня!

Зрештою, це один з його життєвих принципів. Не розмінюватися на дрібниці, а любити життя, відповідати вірністю тим, хто тебе не зрадить…

Він лагідно тулиться до свого вихованця, гладячи чорну, як смола, гриву… Його Орлик, якому пішов уже 25-й рік, — найстарший у селі. Романові ж 54.

— Незабаром разом відзначатимемо вісімдесятиріччя, — оптимістично каже господар.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік держрегулювання
Читати
Зміни
Читати
Кому компенсували найбільше
Читати
Ще є чим торгувати
Читати
Незабаром «перший мільйон»
Читати
Трагічні наслідки необережності
Читати
Автопром борсається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове