Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Право чи «самообман»?

Маргарита СИТНИК.

Наприкінці квітня уряд схвалив законопроєкт, згідно з яким пропонується скасувати право українців на безоплатні 2 га землі, котра, за Конституцією, як і надра, належить народу. Потреба у змінах буцімто виникла у зв’язку із запровадженням 1 липня ринку сільгоспугідь. Втім, коли в інформпросторі зчинилася хвиля обурення, можновладці відразу спохопились, і тодішній представник уряду в парламенті В. Мокан заявив, що право громадян на 2 га землі закріплене в статті 121-й Земельного кодексу, і скасовувати його не збираються.

ТА ДНЯМИ міністр агрополітики Р. Лещенко заявив, що вищезазначена норма — «самообман». Адже реалізувати її неможливо: по 2 га для більш ніж 40 млн українців — виходить 80 млн га, а в нас стільки землі немає. Тоді навіщо було її ухвалювати? Відповідь, мудрує далі міністр, на поверхні: цей хід придумали чиновники, щоб сформувати «корупційну складову». Адже ж ділянку просто так не дадуть — треба провести землевпорядну експертизу, зібрати численні довідки, отримати дозвільну документацію тощо. А кожний папірець — це можливість маніпулювати і вимагати. Нині всю землю, яка була у розпорядженні Держгеокадастру, передали в комунальну власність громад, і якщо місцева влада вирішить відвести територію під безоплатну приватизацію, потрібно дві третини голосів «за» від кількісного складу ради.

Як ставитися до всього цього жонглювання словами? Думки українців, які побажали залишити свої коментарі в Інтернеті, строкаті. Одні кажуть, мовляв, у словах міністра є сенс, слід відмовитися від «безкоштовного» виділення землі, а інші заперечують, чиновники і на місцях, і вище понагрібали собі ділянок, а тапер, бачте, земля закінчилась… Дехто сумно іронізує: нині щось усі різко захотіли стати «латифундистами». А де вони були з 1992 року по 2000-й, коли землю без проблем надавали охочим господарювати? Тоді слово «фермер» було мало не лайливим, бо ходив він босий і голий…

Куди заведе нас влада «реформами»?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік держрегулювання
Читати
Зміни
Читати
Кому компенсували найбільше
Читати
Ще є чим торгувати
Читати
Незабаром «перший мільйон»
Читати
Трагічні наслідки необережності
Читати
Автопром борсається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове