Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Оздоровлення щитоподібної залози

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

ЩИТОПОДІБНА залоза належить до органів внутрішньої секреції. Виділяючи в кров гормон тироксин, цей орган бере активну участь у регуляції обміну речовин. Тому проблеми із ним негативно позначаються на роботі всього організму. Разом із цим щитоподібна залоза дуже залежить від роботи інших органів і систем, особливо статевих залоз й травного тракту.

Головними сигналами негараздів зі щитовидкою є такі симптоми: проблеми з ковтанням їжі, відчуття тиснення на шиї, підвищена дратівливість, поганий сон, стрибки кров’яного тиску, стан, коли кидає то в жар, то в холод. За наявності подібних ознак треба обов’язково обстежитися у ендокринолога, який призначить лікування.

Під наглядом лікаря можна оздоровлюватись і з допомогою засобів народної медицини.

Зоб ендемічний. Ця патологія розповсюджена в регіонах, де існує нестача йоду в питній воді та ґрунті. У цьому разі підтримувати щитоподібну залозу в нормальному стані допомагають йодовмісні препарати (наприклад, морські водорості), а також вживання йодованої води та солі.

Помічною буде горіхово-прополісна настоянка. Пів склянки перетинок волоських горіхів, 50 г подрібненого прополісу залити 200 мл спирту. Настоювати два тижні в темному місці. Вживати по 15 крапель на 50 мл води тричі на день до їди протягом двох місяців.

Добре зарекомендував себе і синій йод. Уживання його слід починати з пів чайної ложки раз на день через 30 хвилин після їди. Поступово дозу збільшувати. До кінця оздоровлення (місяць) довести до 4 чайних ложок за раз. Запивати звичайним киселем.

Синій йод можна приготувати в домашніх умовах: 10 г (чайна ложка з вершком) картопляного крохмалю розвести в 50 мл (чверть склянки) теплої води, розмішати, додати чайну ложку цукру та 0,5 г лимонної кислоти (буквально кілька кристаликів). Закип’ятити 150 мл води і влити в неї крохмальну суспензію. Дати охолонути й додати чайну ложку 5-відсоткового розчину йоду. Майте на увазі: без лимонної кислоти синій йод зберігається всього день, із кислотою — до місяця.

Дифузний токсичний зоб. Виникає на ґрунті підвищеного виділення гормонів.

Збір №1: солодка гола (корінь) — 20 г; марена красильна (корінь) — 40 г; мильнянка (корінь) — 40 г. Залити столову ложку суміші склянкою води, кип’ятити 15 хвилин, настоювати 12 годин. Вживати раз на день натщесерце по склянці протягом місяця.

Збір №2: меліса лікарська (трава) — 6 частин; валеріана (корінь) — 6 частин; глід (плоди) — 4 частини; буркун (трава) — 4 частини; ісландський мох — 4 частини; оман (корінь) — 4 частини; хміль (шишки) — 5 частин; шавлія лікарська — 3 частини; солодка гола — 3 частини. Столову ложку суміші залити 250 мл окропу, тримати на слабкому вогні 15 хвилин, пити по 0,5 склянки тричі на день за 30 хвилин до їди.

Настоянка прополісу. Сприяє поліпшенню стану щитоподібної залози 10-відсотковий розчин прополісу на горілці (10 г прополісу подрібнити, залити 100 мл якісної горілки, настоювати 2-3 тижні, щодня струшуючи). Вживати протягом місяця по 30 крапель на 50 мл води тричі на день за 30 хвилин до їди.

Компрес із моркви. Натерти на тертці 50-70 г свіжої яскраво-червоної моркви (з великим вмістом каротину) й відразу ж нанести її на полотняну тканину, яка завдовжки має бути такою, щоб компрес охоплював усю шию, бо за іннервацію щитоподібної залози відповідають нерви, що йдуть від хребта, отже, їх слід теж підживити. Прикладати на 30-60 хвилин двічі-тричі на тиждень протягом місяця.

Компрес із сиру. Найкраще брати сир, зроблений власноруч із домашнього незбираного молока. Або купувати його в людей, яких добре знаєте. Такий сир містить велику кількість дуже важливого для роботи щитоподібної залози кальцію. Накладають цей компрес так, як і морквяний.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове