Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Подбаймо про свою оселю

Микола БОЙКО,

лікар-еколог.

Дослідження, проведені в 130 країнах світу, підтвердили, що найчастіше екологічною причиною хвороб і передчасної смерті є отруєне смогом повітря. Оскільки воно постійно циркулює, то забрудненим повітрям дихають люди на всій планеті. Як безпечно і ефективно знезаразити його бодай у своїй домівці?

Побутова хімія шкодить легеням

З-ПОМІЖ усіх типів забруднення повітря найбільшу тривогу вселяють дрібнодисперсні частинки. Вони мають діаметр менш як 2,5 мкм, що дає змогу легко проникати через органи дихання й легеневу тканину в кровоплин, провокуючи хронічні процеси, алергічні та запальні хвороби.

Вчені дослідили, що найпопулярніші засоби побутової хімії для прибирання можуть значно посилити негативний вплив дрібнодисперсних частинок. Застосування протягом 20 років звичайного побутового мийного засобу погіршує легеневу діяльність достоту так само, як і викурювання пачки сигарет протягом такого ж терміну. Звісно, до блиску прибрана оселя вселяє найпозитивніші емоції, але чистота не має бути за рахунок здоров’я її мешканців.

Також нас оточує величезна кількість хвороботворних бактерій і вірусів, здатних провокувати отруєння харчовими продуктами, тяжкі захворювання і навіть призвести до смерті. Найпоширеніші з них — бактерії золотистого стафілокока, кишкової палички, сальмонели, норовірусу тощо. Їх удосталь на харчах, які вони отруюють, розмножуючись у теплому приміщенні. Токсичні речовини бактерії золотистого стафілокока також можуть бути на волоссі, руках, легко переноситись від людини до людини.

Ефірні олії досить ефективні

У РЕЗУЛЬТАТІ низки досліджень патогенної мікрофлори одержано переконливі докази ефективного впливу на неї різноманітних ефірних олій. Зокрема, оболонки золотистого стафілокока знищує олія материнки (орегано). Ця ефірна речовина ще й відчутно зменшує кількість шкідливих бактерій на поверхні продуктів.

Помічено, що дія ефірної олії орегано ефективніша при усуненні патогенів із посуду з нержавіючої сталі, ніж зазвичай застосовувана при цьому натрієва сіль. На відміну від солі, ефірна олія не провокує появи іржі. Також доведено її високу ефективність в знищенні кишкових бактерій і сальмонели.

Вона має потужні антиоксидантні, противірусні, знезаражувальні, протигрибкові та інші унікальні властивості. Також допомагає запобігати скупченню слизу й мокротиння у верхніх і нижніх дихальних шляхах, полегшувати вияви респіраторних інфекцій, зменшувати артритний і травматичний болі; усувати грибкові інфекції; забезпечує захист від застудних і вірусних захворювань; зменшує гіперчутливість до алергійних подразників.

Ефірну олію материнки можна придбати в аптеці.

Мийний засіб власноруч

ЩОБ знищити більшість патогенних мікроорганізмів у своїй оселі, досить додати ефірну олію орегано в будь-який засіб для прибирання.

Для універсального очищувача влийте в склянку води дві чайні ложки натертого господарського, дитячого чи будь-якого натурального мила й додайте 20 крапель ефірної олії. Усі складники змішайте в пульверизаторі, добре струсіть і застосовуйте для очищення всіх поверхонь.

Якщо розчину треба багато, то у чверть чашки столового оцту додайте 10 крапель лимонної олії та чотири краплі материнкової. Влийте цю суміш у відро води й використовуйте для знезараження будь-яких приміщень.

Готовий розчин не рекомендовано тримати у пластикових пляшках, ліпше застосовувати для цього скляну тару.

Приготування помічного засобу

ДЛЯ цього знадобляться зелені листочки материнки та олія (ліпше оливкова). Листя покладіть у банку й залийте олією в співвідношенні 1:1. Банку закрийте кришкою й поставте в каструлю з окропом на 10 хвилин, а тоді — на сонячне вікно на тиждень-два. Суміш слід періодично струшувати. Готову олію перелийте в стерильну тару й зберігайте в холодильнику. Можна додати консервант — кілька крапель олії насіння грейпфрута.

Втирання в шкіру домашньої олії помічне від головного та болю в м’язах. Вона заспокоює подразнену й запалену шкіру внаслідок укусів комах, опіків, знімає біль за артритів та інших захворювань.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове