Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Їсти чи не їсти?

«Чим корисний грейпфрут? Кому він протипоказаний?»

Володимир К.

м. Яготин Київської області.

 

У ГРЕЙПФРУТАХ міститься багато протиракових сполук, поживних фітонутрієнтів: флавоноїди й лікопін. Тому цей плід, як і його сік, може бути доброю профілактикою онкологічних та інших захворювань, якщо ви не вживаєте ліків. Проте ним зловживати не варто. Надмірне споживання будь-яких цитрусових соків може призвести до виведення кальцію з організму, чим спровокує розпад кісток і зубів.

Але якщо людина лікується від онкології, то грейпфрут їй протипоказаний у будь-якому вигляді. Особливо це стосується раку молочної залози, оскільки низка препаратів, призначених при цьому захворюванні, не поєднується з його властивостями.

Грейпфрути та апельсини мають вплив на засвоєння ліків із нейрогеніном, який під час взаємодії з цитрусом може різко знизити дію медикаменту або спричинити несподівані для організму наслідки.

Вживати грейпфрут небезпечно під час лікування від СОVID-19. Категорично не можна їсти цей фрукт людям із кардіологічними захворюваннями разом із седативними препаратами і ліками для зниження рівня холестерину, від атеросклерозу.

Грейпфрут та інші цитрусові (лайм, апельсин) містять фуранокумарини, які блокують фермент, що знижує кількість лікарського препарату в крові. Їх вживання може зупинити метаболізм цих препаратів, залишаючи ліки в організмі, таким чином створюючи ризик токсичного отруєння.

Людмила ЄРМОЛЕНКО,

лікар відновної медицини.

 

Самодисципліна, настрій, дієта

«Зараз багато людей працюють дистанційно за комп’ютером. Як харчуватися, щоб зберегти зір і здоров’я загалом?»

Софія С.

Попільнянський район

Житомирської області.

 

НАЙПЕРШЕ правило: збалансоване харчування. Передусім треба звернути увагу, що ми їмо та скільки. Розвантажувальні дні — це добре, але краще скасувати навантажувальні дні. Тобто не зловживати їжею, а надто солоденьким. Останнім часом зростає кількість людей зі скаргами на високий рівень цукру в крові (переддіабет, діабет 2-го ступеня). Рекомендую повністю відмовитися від цукру: потрібну його кількість ми й так отримуємо з продуктів.

Високий рівень цукру в крові може спричинити проблеми зору. Підтримкою тут стане чай із ромашки, волошки, материнки. Це смачно й корисно, але пити його можна не більш як місяць. Помічним буде морквяний сік.

Працюючи вдома, ми менше рухаємось, а отже, менше витрачаємо енергії, накопичуючи непотрібне у вигляді цукру, холестерину, зайвих кілограмів. Тому основним оздоровчим засобом будуть регулярні щоденні фізичні навантаження.

Також слід робити перерви в роботі, виходячи на свіже повітря, щоб насичувати киснем клітини головного мозку й усього організму. Бо в разі гіпоксії (нестачі кисню) порушуються обмінні та інші важливі процеси.

Добре після роботи за комп’ютером, наприкінці дня, прийняти комфортний душ. А загалом збереження здоров’я вимагає самодисципліни.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове