Архів
Вівторок,
18 травня 2021 року

№ 36 (19884)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Рухи без хрускоту

Розмову вів Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Остеоартроз — хронічне захворювання суглобів, спричинене дегенерацією відповідних хрящів.

Докладніше про цю недугу наша розмова із завідувачем першого ревматологічного відділення кардіоревматологічного центру Олександрівської клінічної лікарні м. Києва кандидатом медичних наук О. І. ІВАШКІВСЬКИМ.

— Олексію Івановичу, пацієнти часто називають остеоартроз «артрозом» або й просто «відкладенням солей». Чи справді це одне й те ж?

— Ні. Таке визначення не зовсім правильне. Бо має місце не відкладення солей у хрящах, а порушення обміну речовин. Відтак хрящ стає менш еластичним і розтріскується. Відповідно, ковзання суглобних поверхонь кісток одна об одну відбувається не так легко, як у здорової людини. Крім того, видозмінений хрящ погано захищає кістки від навантаження. Виникає біль, особливо під час руху, а згодом обсяг рухів обмежується. Наголошую на тому, що існує низка й інших захворювань суглобів, подібних за проявами, хоча лікування їх має принципові розбіжності. Тому для ефективного результату дуже важливий точний діагноз. Сьогодні реклама пропонує чимало так званих помічних засобів, але їх ефективність науково не доведена. Тільки фахівець може призначити необхідне лікування.

— Очевидно, хворі суглоби треба берегти від навантаження?

— При артрозі необхідно уникати таких видів рухової активності, як біг, стрибки і присідання. Погіршує стан суглобів і посилює біль швидка й тривала ходьба, особливо нерівною місцевістю, підйом на горбок, лазіння по драбині. Крім того, не потрібно піднімати та переносити важкі предмети. При всіх цих видах діяльності на уражені суглоби діє сила, що значно перевищує вагу тіла, а це шкідливо для видозміненого хряща.

Також не варто довго перебувати в одному положенні — наприклад, сидіти чи стояти в одній позі, сидіти навпочіпки, без перерви згинатися на городі. Це погіршує приплив крові до хворих суглобів, унаслідок чого погіршується живлення хряща. При ураженні рук необхідно менше піднімати важкі предмети, викручувати вручну прання тощо. В будь-якому разі потрібно виробляти ритм рухової активності, аби періоди навантаження чергувалися з періодами спокою, під час яких суглоб має бути розвантажений. Лежачи чи сидячи можна виконати кілька рухів (згинання, розгинання, «велосипед») — це нормалізує кровообіг. Незважаючи на обмеження, треба вести активний спосіб життя за рахунок збільшення тих видів рухової активності, що не спричиняють негативної дії на хрящ, неодмінно щодня виконувати спеціальні вправи, які підкаже лікар.

— А що ви порадите хворим на остеоартроз?

— Знизити навантаження на суглоби ніг добре допомагає використання ціпка при ходьбі. При хворій правій нозі на ціпок треба спиратися лівою рукою — і навпаки. Коли страждають обидві ноги, корисно ходити з двома палицями одночасно.

Дуже важливо правильно підібрати висоту ціпка. Занизький або зависокий однаково небезпечні для скелета. Щоби правильно вибрати, треба взути черевики з таким підбором, на якому зазвичай ходите. Руки вільно опустіть уздовж тулуба. Руків’я ціпка при цьому має розміщуватися на рівні основи великого пальця руки. Іноді, щоб зменшити біль у колінах, лікар може порекомендувати носити спеціальні наколінники або особливі устілки для взуття (супінатори), які дають змогу тримати правильну поставу стопи.

— Чи відіграє якусь роль при цьому захворюванні харчування?

— Зайва вага — чи не основний чинник ризику, адже надлишок кілограмів збільшує навантаження на суглоби (іноді воно зростає у чотири-п’ять разів!). А оскільки суглоби хворі й без цього, це серйозно ускладнює недугу. Нормалізація маси тіла — одна з умов поліпшення самопочуття та збільшення фізичної активності.

Щоб схуднути, вживайте менше вуглеводів. Для цього існують такі правила: уникайте «невидимих» жирів, які приховуються у кондитерських виробах, випічці, шоколаді, ковбасах і різних закусках (про їхній уміст можна дізнатися з етикеток). Віддавайте перевагу пісному м’ясу. Його ліпше готувати в мікрохвильовій пічці чи відварювати, тушити, запікати. Якщо ж ви все-таки його смажите, то робіть це у малій кількості олії. Якомога частіше червоне м’ясо замінюйте стравами з птиці та риби. Особливо корисна риба жирних сортів. Вона містить омега-3 жирні кислоти, необхідні організму.

У раціоні також мають бути знежирені молоко і кисломолочні продукти: в них міститься необхідний кальцій.

Житній хліб, злаки та крупи можна вживати в необмеженій кількості. У їх складі багато клітковини, і від них практично не гладшають.

На вашому столі постійно мають бути овочі, фрукти та ягоди. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує з’їдати не менше п’яти плодів на день: вони містять харчові волокна, вітаміни та антиоксиданти, які захищають організм від шкідливих упливів.

Уживання цукру треба звести до мінімуму. Менше додавайте його в каші, чай, каву, інші напої. Уникайте продуктів із «прихованим» цукром. Його дуже багато в солодких газованих напоях, кетчупах, різноманітних соусах.

І наостанок: при інших захворюваннях суглобів треба берегти їх від переохолодження.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове