Архів
П’ятниця,
14 травня 2021 року

№ 35 (19883)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Меліса

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЗА ЦІЄЮ рослиною міцно закріпилася назва «лимонна м’ята» завдяки її м’ятним і цитрусовим ароматам. Насправді з м’ятою вони не найближчі родичі, просто належать до одного сімейства — ясноткових.

Що ж це таке, меліса? У народному фольклорі — жіноча трава, в поданні лікаря і філософа Авіценни — «насолода серця». Назву свою рослина отримала від імені німфи Мелісси, яка вважається прародителькою бджільництва. І не випадково: ця рослина — чудовий медонос, без неї не обходиться жодна пасіка. Крім того, у меліси велика «лікувальна практика». Рослина використовується, якщо людину мучать безсоння, головний біль, неврози, тахікардія, астма, епілептичні припадки, артрити, ревматичні болі, тромбофлебіт, фурункульоз, алергічний діатез, гастрит, метеоризм.

Ефірна олія меліси допомагає людині протистояти різним вірусам типу герпесу або грипу. Її хімічний склад сприяє зменшенню кислотності, тому чай з мелісою входить в меню людей, які страждають виразкою шлунка.

Народна медицина часто використовує ранозагоювальні якості меліси, особливо якщо треба впоратися із запаленнями в ротовій порожнині.

Особливе значення має меліса для здоров’я жінок. Вона допомагає в перші місяці вагітності впоратися з токсикозом, посилює лактацію у мам, які годують грудьми. Коли настає клімакс, покращує самопочуття, знімає такі характерні для жінок симптоми, як безпричинна тривога і стрес.

Щоправда, все, що стосується вагітних жінок і матерів, що годують грудьми, зазвичай вимагає особливої обережності. Адже жінка відповідає не тільки за себе, а й за немовля. Тому консультація лікаря (коли, скільки, з якими продуктами і напоями вживати) зайвою точно не буде.

Широко застосовується меліса і в косметології. Олія рослини використовується для догляду за шкірою обличчя. Це можуть бути маски, парові ванночки, лосьйони. Навіть немолода шкіра після використання препаратів із мелісою виглядає підтягнутою, пружною, свіжою.

Ось один із нескладних рецептів: дві столові ложки сухої меліси кип’ятять пів години в 0,5 л води, потім остуджують. Відваром по кілька разів на день протирають лоба. Такий відвар зазвичай готують в розрахунку на три дні і зберігають його в холодильнику — за цей термін він не втратить свої цілющі властивості.

Спиртова настоянка меліси використовується для загоєння маленьких ранок на шкірі (співвідношення компонентів: три столові ложки подрібненого свіжого листя на склянку горілки). Настоюють протягом двох тижнів, потім зберігають у холодильнику і застосовують як лосьйон для проблемних ділянок.

Багато представниць прекрасної статі використовують мелісу для схуднення — додають у чай, застосовують у сеансах масажу, в сауні, для обгортань і в складі спеціального крему. Олія меліси взимку загоює тріщини на губах, робить їх яскравішими. Волосся теж отримує свою порцію турботи: меліса допомагає позбавлятися від лупи і робить локони менш сухими і ламкими.

Меліса сприяє зміцненню пам’яті у дітей, допомагає сконцентрувати увагу на якійсь конкретній справі, допомагає їм трохи схуднути.

Попри те, що мелісу часто називають «жіночою травою», її з успіхом можуть вживати і чоловіки, зокрема при неврозах і депресії, для нормалізації роботи серця і судин, проти облисіння.

Ось деякі рецепти приготування чаю з мелісою.

1 ч. ложку чорного чаю і сушеної меліси (співвідношення 1:1) заливають 0,5 л окропу, вкривають рушником і дають настоятися протягом чверті години. Цей напій вважають ідеальним для сніданку, він наповнює організм енергією на увесь робочий день. Зелений чай настоюють вдвічі довше. При цьому меліси беруть більше, ніж чаю. Такий чай вживають протягом дня і ввечері як заспокійливий засіб. А ще це ідеальний літній напій, оскільки дуже добре освіжає в спеку.

У чаю з мелісою — багато варіантів. Наприклад, чай з липою готують так: до чайної заварки додають сушені квіти липи і листя меліси. Заварюють традиційним способом. Розливають по чашках, додають мед. Не завадить цьому напою і жменька тертого свіжого імбиру, доданого в момент заварювання.

Дуже корисне поєднання меліси з іван-чаєм. Того й іншого беруть порівну, заварюють не крутим окропом, а водою, нагрітою до 80 градусів. Зазвичай п’ють холодним.

Цікава особливість: заварку з іван-чаю і меліси можна використовувати до чотирьох разів. У такому разі напій ставатиме все смачнішим і дедалі більше корисних речовин переходитиме із сировини в напій. Всі ці компоненти заливають окропом, тримають зовсім недовго на вогні, а потім хвилин десять настоюють, укутавши чайник рушником. Обов’язково проціджують.

Цю невибагливу рослину в домашніх умовах можна вирощувати в горщику, але вона потребує простору, тому в тісному марнітиме. Так що відразу беріть ємність побільше. Як же правильно збирати, сушити і заготовляти траву на зиму?

Виростити лікарську сировину у себе на ділянці для більшості садівників-любителів не становитиме труднощів. А ось зібрати і заготовити на зиму — складніше, треба дотриматися низки умов, адже від цього залежить, наскільки багато цілющих речовин збережеться у висушеній рослині. Листя збирають, поки меліса не зацвіла, в цей час воно найніжніше. Сушити потрібно в тіні, в природних умовах, а якщо користуєтеся електросушаркою, то підтримуйте температуру не вище 35 градусів.

Садити мелісу потрібно на сонячній, але злегка притіненій від прямих променів ділянці. Ґрунт підійде супіщаний, пухкий. Під посадку її зазвичай готують з осені, видаляючи бур’яни і підгодовуючи мінеральними добривами. Не забувайте про дренаж: вода не має застоюватися в районі кореневої системи.

Розмноження культури відбувається насінням або поділом куща. Другий варіант зручніше — пересадка рослин на нове місце здійснюється зазвичай безболісно, меліса швидко починає цвісти і тягнутися вгору. А от насіння сходить погано, а якщо його через незнання заглибити в ґрунт більш ніж на один сантиметр, то і зовсім не зійде.

Догляд за цією лікарською рослиною звичайний: поливи, розпушування ґрунту, боротьба з бур’янами (в цій справі добре допомагає мульчування).

Є у трави і побічні дії. При занадто активному використанні вона може дати зворотний ефект — не посилить, а знизить потенцію, зменшить рівень тестостерону в крові. Крім того, відвар меліси, випитий чоловіком, за даними досліджень, знижує можливість зачаття.

І ще одне попередження: заспокійливий чай з мелісою може викликати втрату пильності у тих осіб, чия професія пов’язана з ризиком для життя, зокрема водіїв.

У дуже рідкісних випадках меліса викликає індивідуальну алергічну реакцію. Крім того, її не рекомендують вживати тим, у кого знижений артеріальний тиск. Трапляється так, що, випивши чашку-другу чаю з мелісою, людина замість бадьорості відчує слабкість, запаморочення. А все тому, що через мелісу тиск впаде нижче допустимих значень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Комуналка стрибнула, борги великі
Читати
Села залишаються під Укрпоштою
Читати
А ось і підозра
Читати
Треба змінити методологію
Читати
Мабуть, уміють крутитися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове