Архів
Середа,
12 травня 2021 року

№ 34 (19882)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Далеке-близьке

Лесині рушники

Марія КРАМАР.

Мало хто знає, що у музеї Тараса Шевченка в Каневі експонується рушник, вишитий рукою Лесі Українки.

У 1889 РОЦІ, відпочиваючи на Хаджибейському лимані в Одесі, Леся і донька українського бібліографа Миколи Комарова Маргарита вишивали рушник для першого народного музею Кобзаря — Тарасової світлиці. З одного краю на ньому вигаптували слова з Тарасового вірша «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами», з другого — «Любітеся, брати мої, Україну любіте». Оздобили його і дуже гарним геометричним орнаментом, у чому їм, імовірно, допомогла мати Лесі Українки Олена Пчілка — знавець національної вишивки. Того ж року Маргарита Комарова побувала на могилі поета на Чернечій горі біля Канева і подарувала рушник Тарасовій світлиці.

Через два роки у червні Леся Українка разом із матір’ю та молодшою сестрою Ольгою їхала на лікування до Євпаторії. Частину шляху з Києва до Катеринослава долали пароплавом і, як згадувала Ольга, «спинилися в Каневі, щоб відвідати Шевченкову могилу». Тоді, як повідав доглядач могили поета Іван Ядловський, Леся привезла іще один власноруч вишитий рушник. Сама прикрасила ним портрет Шевченка у Тарасовій світлиці. На жаль, він не зберігся.

А той, що вишивали Леся і Маргарита, висів у першому народному музеї Кобзаря до 1937 року. Тоді Тарасову світлицю у зв’язку з будівництвом сучасного музею зруйнували, частина експонатів, зокрема й унікальний рушник, загубилася.

Минуло понад п’ятдесят років, і 1989-го, оглядаючи нову експозицію Державного музею Т. Г. Шевченка у Києві, заступник директора з наукової роботи Шевченківського національного заповідника у Каневі Зінаїда Панасівна Тарахан-Береза звернула увагу на два рушники, підписані як «дарунки невідомих Тарасовій світлиці». Після ретельного дослідження їй вдалося встановити, що один із них — вишитий Лесею та Маргаритою!

Цей унікальний виріб був переданий на експонування до музею на Чернечій горі. Як сказав директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус, волю Лесі Українки він не має права змінювати.

На фото: Лесин рушник в експозиції Канівського музею Кобзаря.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вшанували матерів
Читати
«Автосекондхенду» побільшало
Читати
В очікуванні четвертої хвилі
Читати
Якщо дуже захотіти, можна в космос...
Читати
Вихід іще шукають
Читати
Системно накопичують борги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове