Архів
Середа,
12 травня 2021 року

№ 34 (19882)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Хто зможе купити землю

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«У нашому селі точаться палкі суперечки довкола відкриття ринку землі. Дехто вважає, що тепер шахраї і «чорні» нотаріуси швиденько приберуть земельку до своїх рук, переоформлять, скориставшись суцільною правовою безграмотністю селян. Інші навіть готуються боронити свої паї радикальними методами. Прикро, що в людей нема довіри до держави. І в мене душа тривожиться, бо ж орендую і обробляю землю вже з десяток років. Хотів би купити її і не переживати, відберуть чи ні. На що мені сподіватися?» — запитує Іван Миколайович з Рівненської області.

НЕЗАБАРОМ набере чинності Закон, який має на меті запустити обіг українських земель сільськогосподарського призначення. Як пояснили у Міністерстві юстиції України, придбати ділянку з 1 липня зможуть лише українці як фізособи, і тільки до 100 гектарів в одні руки. Переважне право на придбання надаватиметься тим, хто орендує землю з 2010 року. При цьому ціна на земельні ділянки до 2030 року не може бути нижче нормативної грошової оцінки.

А вже починаючи з січня 2024 року купувати землю зможуть і компанії, але не більш ніж 10 000 га. Банк спроможний одержати землю у власність лише як заставне майно і повинен продати за два роки з дня набуття ним права власності.

Які особливості купівлі-продажу сільськогосподарської землі?

Покупця неодмінно перевірятимуть щодо можливості придбання ним землі у певних розмірах. Перевірка робитиметься з використанням відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Якщо за результатами перевірки буде виявлено невідповідність певним вимогам, нотаріус відмовлятиме у посвідченні угоди.

А ще набувача або власника земельної ділянки перевірятимуть за суб’єктними ознаками, оскільки визначається перелік осіб, яким за будь-яких умов забороняється набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Важливий нюанс — розрахунки, пов’язані зі сплатою вартості сільськогосподарських земельних ділянок за цивільно-правовими угодами, провадяться тільки у безготівковій формі. Для цього покупцеві потрібно відкрити рахунок у банківській установі. Джерела походження коштів для купівлі земельної ділянки мають бути документально підтверджені.

При відкритті ринку землі буде заборонено:

— продаж землі іноземцям до рішення референдуму;

— продавати державні та комунальні землі;

— продавати землю, що розташована ближче ніж 50 км до держкордону;

— продавати землю громадянам РФ і представникам суб’єктів тероризму;

— продавати землю компаніям-офшорам.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вшанували матерів
Читати
«Автосекондхенду» побільшало
Читати
В очікуванні четвертої хвилі
Читати
Якщо дуже захотіти, можна в космос...
Читати
Вихід іще шукають
Читати
Системно накопичують борги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове