Архів
Середа,
12 травня 2021 року

№ 34 (19882)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Довкілля

У долині пурпурових дзвіночків

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

В НАРОДІ їх називають по-різному: і «чорними тюльпанами», і черевичками, і дзвониками… Дехто — цесаркою, натякаючи на форму квітки та її крапчастий візерунок. Фактична ж українська видова назва — рябчик шаховий. Очевидно, через контрастне забарвлення темно-пурпурних і білих цяток на пелюстках, що чергуються, як на шахівниці. Так чи інакше, а «чорні тюльпани» — рідкість і занесені не лише до національної, а й до міжнародної Червоної книги як вид, що зникає. Та на радість жителів і гостей Львівщини за пів сотні кілометрів од обласного центру зацвіла ціла долина цих унікальних квітів! Знаходиться вона в заплаві Дністра, у маловідомому ландшафтному заказнику «Стариці Дністра» неподалік села Надітичі Миколаївського району.

Зазвичай «чорні тюльпани» цвітуть у першій половині квітня, проте цього року через дещо затяжну зиму вони спізнилися. Не багацько тут і любителів чарівної краси. На відміну від закарпатської долини нар-цисів, кажуть місцеві жителі, про місцину «чорних тюльпанів» мало хто чув. Хоча вона також дуже красива: пурпурні дзвіночки на темно-зеленому тлі.

Рвати квіти, звісно, заборонено, проте в міліції вже зафіксовані випадки торгівлі ними на ринках. А у першій декаді квітня хтось підпалив траву перед селом Черниця саме в тому місці, де також мали б цвісти пурпурні дзвіночки.

Утім, навколишні мешканці вірять, що з часом їхня долина стане популярною і до неї ставитимуться відповідально та бережливо.

На фото автора: ось такі вони, «чорні тюльпани».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вшанували матерів
Читати
«Автосекондхенду» побільшало
Читати
В очікуванні четвертої хвилі
Читати
Якщо дуже захотіти, можна в космос...
Читати
Вихід іще шукають
Читати
Системно накопичують борги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове