Архів
Середа,
12 травня 2021 року

№ 34 (19882)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Кукурудзи менше, соняшнику більше

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

В ОБЛАСТІ прогнозують зменшення посівів кукурудзи і збільшення — соняшнику. Його клин зросте на 11 тисяч гектарів, а загальна площа становитиме 299 тисяч гектарів; на шість тисяч гектарів додасться сої, загалом її буде майже 100 тисяч гектарів. У планах розширити ділянки гороху, гречки, вівса і цукрових буряків.

Як передбачається, качанистої посіють менше, ніж торік, на 30 тисяч гектарів. У 2020-му в області мали абсолютний рекорд з посівами кукурудзи. Вирощували цю культуру на 457 тисячах гектарів, раніше таких площ не засівали. На жаль, очікуваної урожайності не вдалося досягти: забракло вологи.

Як стверджують спеціалісти управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, загальна площа всіх сільськогосподарських культур не зміниться, вона становитиме 1 мільйон 627 тисяч гектарів. Так само збережеться структура посівів. Найбільшу частку в ній становитимуть зернові та зернобобові — 53 відсотки загальної площі; технічні культури — 32 відсотки, решта — це картопля, овочі, кормові культури. Таке співвідношення сільськогосподарських культур, що їх вирощують в області, зберігається сталим упродовж останніх років.

Не минуло й 85 років...

У МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКОМУ районі поблизу села Немія розпочалась капітальна реконструкція мосту, побудованого 1937 року. Відтоді він жодного разу не ремонтувався! До речі, це єдиний міст у цій місцевості, який вцілів під час Другої світової війни.

Вартість проєкту, зокрема із повним оновленням 5,1 км дорожнього покриття, оцінювалась у 282,1 млн грн. Переможцем тендеру серед підрядників стало ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада», яке запропонувало зробити ремонт на 19,8 млн дешевше. Роботи мають повністю завершитись наприкінці року.

Добре діло

ТРИСТА кілограмів зарибку випустили днями у центральний ставок мешканці Дружелюбівки. «Торік нам спустили ставок, — розповіла виконуюча обов’язки старости Дружелюбівського старостинського округу Ольга Яремчук. — Небайдужі жителі села допомогли перенести рибу з ікрою в інший. Решту ми реалізували. У грудні на зборах громада вирішила на отримані від продажу риби гроші впорядкувати і зарибнити центральний ставок».

А в березні мешканці Дружелюбівки взялися за створення неприбуткової громадської організації «Спілка рибалок Дружелюбівки», яка буде користуватися водоймами села та утримувати їх прилеглу територію в належному стані.

Сортують сміття — заробляють гроші

НА ТЕРИТОРІЇ школи №20 села Малі Хутори Вінницької громади запрацювала сортувальна станція вторинної сировини. Це стало можливим завдяки перемозі у міському конкурсі екологічних ініціатив. За одержані кошти було придбано механічний прес для брикетування пластику та додаткові контейнери.

Частину діючого шкільного гаража переобладнали для встановлення власне сортувальної станції, де приймають папір, пластик, склобій, метал, плівку, тару від побутової хімії, використані батарейки та акумулятори.

До учнівських справ долучилися й місцеві жителі, які зносять-привозять тверді побутові відходи. А виручені від їх реалізації кошти планують спрямувати на розвиток учнівських ініціатив.

Сад на честь захисників

У СЕЛІ Мурафа колишнього Шаргородського району заклали яблуневий сад на честь загиблих в російсько-українській війні місцевих жителів Станіслава Ліневського, В’ячеслава Чернецького та Геннадія Хитрика. Відтепер 160 яблунь ростимуть біля школи, у якій вони навчалися.

Саджанці для посадки надало фермерське господарство. Закладений сад буде пам’яттю про всіх земляків, які не повернулися до рідних домівок із зони бойових дій на Сході України.

Концерт просто неба

ТАКИЙ захід влаштував у парку відпочинку міста Бар відомий український піаніст-віртуоз лауреат міжнародних конкурсів Майкл Кауфман-Портников.

Місце проведення цього незвичного мистецького заходу не випадкове. У жовтні минулого року директор ГО «Барський міський художній аматорський театр» Роман Григор’єв познайомився з Майклом у Дніпрі, а на початку нинішнього квітня отримав дзвінок від нього з пропозицією організувати концерт у подільському місті. На території старовинної фортеці, яку заснувала у 15 столітті польська королева Бона Сфорца, облаштували сцену і в рамках карантинних обмежень створили імпровізовану глядацьку залу, де зібралися численні шанувальники музики.

— Мій концерт — це частина всеукраїнської акції, яка має на меті підтримати всіх музикантів, котрі в теперішніх реаліях позбавлені можливості збирати прихильників своєї публічної творчості, — наголосив Майкл. — Цей проєкт згуртував понад дві тисячі митців з усієї України і вже вийшов за її межі.

Кара за вбивство

ЗАВЕРШИВСЯ судовий процес над 32-річним жителем обласного центру, який 31 грудня 2018 року у власній квартирі молотком розправився над матір’ю, дружиною та двома малолітніми дітьми.

Над розкриттям цього особливо тяжкого злочину працювало більш ніж 100 правоохоронців: слідчі, криміналісти, оперативники. З допомогою камер відеоспостереження та опитування свідків вдалося майже по хвилинах відновити події того вечора.

Найстрашніші підозри поліцейських підтвердились — матір, дружину та малолітніх дітей, віком 3 і 7 років, вбив глава родини. Він категорично це заперечував і зізнався у вчиненому лише тоді, коли йому були надані беззаперечні докази його провини, зокрема й знаряддя вбивства. Поліцейським довелося перевірити кілька тонн сміття на вінницькому звалищі, щоб знайти пакет із закривавленим молотком. Вину підозрюваного підтвердили й проведені молекулярно-генетична та криміналістичні експертизи. З матеріалів справи відомо, що причиною розправи над рідними стали наявність іншої сім’ї та намагання розірвати старі стосунки.

У судових засіданнях підсудний переконував суддів, що на момент вчинення вбивства він не усвідомлював своїх дій. Проведені амбулаторна та стаціонарна психолого-психіатрична експертизи засвідчили, що чоловік діяв свідомо та є осудним.

Досудове розслідування та судовий розгляд цієї резонансної справи тривали понад два роки. Днями колегія суддів оголосила підсудному вирок за п.1-м, п. 2-м ч.2-ї ст.115-ї ККУ (умисне вбивство) та призначила покарання — довічне ув’язнення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вшанували матерів
Читати
«Автосекондхенду» побільшало
Читати
В очікуванні четвертої хвилі
Читати
Якщо дуже захотіти, можна в космос...
Читати
Вихід іще шукають
Читати
Системно накопичують борги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове