Архів
Середа,
12 травня 2021 року

№ 34 (19882)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Допекло

У тарифному глухому куті

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Бунти з приводу високої вартості комунальних послуг докотились і до сільської місцевості. В усякому разі, до Новопільської громади, що у Криворізькому районі Дніпропетровщини. Це одна з найбільших тут ОТГ, котра під боком потужного Кривого Рогу, тому має чимало спільного з міською «цивілізацією», але воднораз і страждає, приміром, через відсутність води задовільної якості.

І ОТ ІЩЕ в середині березня житлово-комунальне підприємство «Новопілля» поінформувало населення про свій намір змінити тарифи на послуги водопостачання і водовідведення. І пояснило, чому «вимушено» йде на такий крок. Причин кілька. Зросли ціни на електроенергію та пально-мастильні матеріали, а також на запчастини тощо. До того ж збільшилась мінімальна зарплата — з 4723 грн на місяць до 6 тисяч. Тільки через це «без одночасного підвищення тарифів на послуги центрального водопостачання КП ЖКП «Новопілля» торік зазнало чистих збитків на суму 627 тисяч гривень».

Керівництво комунального підприємства застерегло земляків, що коли ціни не зміняться у бік зростання, то воно не зможе «в існуючих умовах своєчасно та стало і високоякісно подавати воду». Вище себе, мовляв, не стрибнеш, навіть усвідомлюючи, що «тоді не уникнути соціального напруження і збурення у громаді». Що-що, а вода і питна, і технічна потрібна людям насамперед. Без неї дійсно ні туди ні сюди. І насамкінець в оголошенні-попередженні йшлося, що для населення і церкви тариф пропонується встановити мало не вдвічі вищим, ніж нині, — 19 грн 2 коп. за куб. Для підприємств і служб бюджетної сфери — 20 грн 28 коп., для приватних підприємств і господарств — 20 грн 83 коп.

Але зверніть увагу: житлово-комунальна служба «Новопілля» не стала самостійно запроваджувати тариф, а винесла його як пропозицію на розсуд селян. У зверненні, яке підписав начальник ЖКП Юрій Білобородько, людей запросили до обговорення. Одначе з обмовкою, мовляв, якщо наше не в лад, то ми не відступатимемо. Оскільки встановлення тарифів, нижчих за розмір економічно обґрунтованих витрат, більше допускати не зможемо і тому інші рішення оскаржуватимемо в суді.

Отак запросивши земляків до дискусії, але давши при цьому зрозуміти, що іншого варіанта не буде, ЖКП «Новопілля» збурило народ. Кому сподобається, що тарифи на водозабезпечення подвоюються? Фактично ні підтримки, ні порад та пропозицій від жителів громади комунальне підприємство не діждалося. Зате критики й роздратування — більше, ніж треба. Народні «коментарі» звелися до того, що «центральна влада душить народ, як Поліграф Поліграфович із «Собачого серця» душив котів, — так цього, виходить, замало, тепер і свої, місцеві, тягнуть пальці до горла». Скільки можна терпіти явне знущання? І селяни нагадали своїм керманичам, що «фінансова криза, на яку скаржиться комунальне підприємство, менш страшна і за певних зусиль підвладна розумному вирішенню, ніж соціальна по загнаних у глухий кут селах».

Ще позаторік спершу в Новопіллі, а потім і в решті населених пунктів громади — Новомайському, Степовому, Коломійцевому, Златополі — селяни потерпали від браку води через ті ж «фінансові труднощі». Тепер, виходить, знову повторюється старе? І це тоді, коли вже почався весняно-літній сезон і в селах у рази зростають витрати води (полив городів, утримання худоби та іншої домашньої живності). А якщо й нинішнє літо видасться спекотним та не дощовим? Тож жителі Новопільської ОТГ всі до одного проти підвищення цін на воду централізованої подачі. Причому рішуче, заявляючи аж про непокору.

На цей момент ЖКП «Новопілля» зі своїм «нововведенням» взяло тайм-аут. Але, швидше, для того, аби перечекати обурення земляків. Бо схоже на те, що чому бути, того не минути, і крапка. А в 37 населених пунктах Новопільської громади прогнозують: доведеться й земельні ділянки полишати обробляти, хоч і так мало не третина їх тут заростає бур’янами, і худобу вирізати, якої по селах усе менше. Хто винен? У Новопіллі не сумніваються, що конкретно їхнє село на родючих українських чорноземах не до снаги й не по кишені утримувати нинішній нашій державі. Ще трохи, і воно потерпатиме від спраги, пропадатиме разом із корінням.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вшанували матерів
Читати
«Автосекондхенду» побільшало
Читати
В очікуванні четвертої хвилі
Читати
Якщо дуже захотіти, можна в космос...
Читати
Вихід іще шукають
Читати
Системно накопичують борги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове