Архів
Середа,
12 травня 2021 року

№ 34 (19882)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Подвійні стандарти

Маргарита СИТНИК.

В УКРАЇНІ може з’явитися кримінальна відповідальність за антисемітизм. Зокрема, парламентський комітет із питань свободи слова підтримав два законопроєкти, що пропонують це запровадити. В одному з них закріплене визначення антисемітизму, котре, як сказано, базується на робочому стандарті, затвердженому Міжнародним альянсом пам’яті Голокосту (IHRA) і рекомендованому Європарламентом для використання в країнах — членах ЄС. Також у проєкті документа описані основні прояви цього явища та встановлена їх заборона, зазначені види відповідальності за порушення. Другий законопроєкт вносить зміни до статті 161-ї Кримінального кодексу — власне, запроваджує кримінальну відповідальність.

Усе це дещо спантеличує: а чому раптом?.. Як і дивує наполегливість, зокрема, посла Ізраїлю Джоела Ліона, яку він виявляє, оцінюючи суто внутрішньоукраїнські справи, наприклад, засуджує заходи, присвячені дню народження Степана Бандери, одного з символів нашої боротьби за державність із комуністичним та нацистським режимами. Торік улітку пан посол заявив, що, за міжнародним визначенням, тут спостерігається підйом антисемітизму. Це при тому, що ніхто ж при здоровому глузді в Україні не заперечує трагедії Голокосту, який наша держава давно визнала геноцидом єврейського народу. А щоб дізнатися сучасний рівень «антисемітизму» українців, достатньо подивитися на господаря Банкової… Який, до речі, заявляв, що показник цього явища в нашій країні низький.

Водночас ставлення Ізраїлю до України далеке від чутливого та толерантного. В цьому аспекті доречно процитувати громадського діяча, економіста П. Масляка: «Від Ізраїлю Україна в принципі не може отримувати ніяких протестів, допоки він не визнає Голодомор геноцидом українського народу. І не заявить на увесь світ, хто його організував. А то негарно виходить: у чужому оці пилинку бачать, а у власному колоди не видно...».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вшанували матерів
Читати
«Автосекондхенду» побільшало
Читати
В очікуванні четвертої хвилі
Читати
Якщо дуже захотіти, можна в космос...
Читати
Вихід іще шукають
Читати
Системно накопичують борги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове