Архів
Середа,
12 травня 2021 року

№ 34 (19882)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

«Паспортизують» та мобілізують

Михайло ГУБАШ.

У квітні минуло два роки, як президент Росії Володимир Путін підписав указ про прийом у громадянство РФ у спрощеному порядку. В цю категорію ввійшли жителі окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО). На сьогодні вже сотні тисяч людей по той бік лінії розмежування одержали російські паспорти. Чим це загрожує?

ТОЧНЕ число мешканців тимчасово окупованої території Донбасу, які набули громадянство країни-агресора, з різних причин назвати досить важко. Цифри різняться від 250 тис. чоловік до майже 640 тис. Так, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, російські паспорти там одержали 583 тисячі громадян.

Про це вона повідомила наприкінці квітня після зустрічі з представником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Пабло Матео: «Звернула увагу пана Матео на проблему насильницької паспортизації громадян, яку здійснює країна-окупант РФ. На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей паспорти отримали 583 тисячі громадян. Із них 67 тисяч паспортів оформили неповнолітні. Електронна черга на отримання паспорта розписана до 2024 року. За нашими оцінками, до того часу російські паспорти отримають понад 2 мільйони жителів цих територій».

За словами омбудсмена, щоб прискорити цей процес, окупаційна влада розпочала військову мобілізацію: «До призову залучають чоловіків віком від 18 до 35 років, яким також примусово видаються паспорти окупаційної адміністрації та Російської Федерації».

Інші дані в середині квітня оприлюднив Володимир Зеленський в інтерв’ю французькому виданню Le Figaro: «Спочатку була паспортизація на тимчасово окупованому Донбасі. Зараз там 250-300 тисяч людей із російськими паспортами».

У січні поточного року в російських ЗМІ обнародувано інформацію про понад 400 тис. новоспечених жителів Росії з Донбасу, які одержали паспорти за спрощеною процедурою. Про це, зокрема, сказав тоді й депутат держдуми РФ Андрій Козенко на форумі «Русский Донбасс» у Донецьку.

Наступного місяця, в лютому, з’явилась інша цифра, і теж від офіційної особи — 639 тис. чоловік. Ці дані оприлюднив начальник ГУ МВС Росії по Ростовській області (саме там видаються паспорти мешканцям окупованого Донбасу) Олег Агарков на засіданні обласних законодавчих зборів.

Громадська організація «Східна правозахисна група» з посиланням на власні джерела в «міграційних службах Л/ДНР» повідомила, що мешканці окупованих територій отримали майже 442 тис. російських паспортів: 273 461 на Донеччині (станом на 15 листопада 2020 року) і 168 381 на Луганщині (на 1 грудня 2020-го).

Крім того, за даними організації, станом на середину грудня на окупованих територіях видали 583 143 «паспорти ЛНР» і 671 631 «паспорт ДНР». Як зазначили правозахисники, кількість виданих документів значно зросла торік. Зокрема, більше людей з окупованих територій виїжджали на заробітки, навчання чи лікування до Росії, а не в Україну, тому що КПВВ були закриті у зв’язку з коронавірусом.

Хай там як, але безсумнівним є одне — російська «паспортизація» є ще одним видом зброї у гібридній війні з Україною. Втім, це не винахід, подібне вже використовувалося країною-агресоркою в Абхазії та Південній Осетії.

Із кількістю «паспортизованих» РФ громадян України, які проживають на окупованих територіях Донбасу, тісно пов’язана їхня загальна кількість. Це питання також є досить утаємниченим, принаймні цифри значно різняться.

До початку війни у 2014 році на Сході України в Донецькій та Луганській областях проживало близько 7 мільйонів чоловік (16% усього населення). Від початку бойових дій на Донбасі зону конфлікту полишила практично половина населення. На підконтрольні Києву території виїхало приблизно 1,6 млн біженців, до Росії — приблизно 2 млн.

У 2016 році в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини повідомляли, що у районах, які безпосередньо охоплені конфліктом, мешкають близько 3 млн чоловік — 2,7 млн на територіях, контрольованих незаконними збройними формуваннями, 200 тис. — неподалік лінії розмежування на території, підконтрольній Україні.

Позаторік восени «народні республіки» провели власний перепис населення. За їхніми даними, в «ДНР» проживали 2 млн 270 тис. чоловік, у «ЛНР» — 1,5 млн. Є дані й приблизних підрахунків ООН за 2019 рік — 2,8 млн чоловік. Утім, за словами віце-прем’єра України Олексія Резнікова, в ОРДЛО на травень 2020-го налічувалося лише 1,6 млн людей.

Експерт із питань окупованого Донбасу Станіслав Асєєв звертає увагу, що різниця між українськими даними і цифрами окупантів — 2,2 млн, а між цифрами окупантів і ООН — 900 тис. Україні як державі, вважає він, вигідніша саме соціологія окупантів або ООН, тому що чим більше населення в ОРДЛО, тим менша у ньому частка бойовиків так званих армійських корпусів або людей із російським громадянством, тобто з проросійськими поглядами. «Проте саме ці цифри є дуже невтішними для нашої держави навіть за оптимістичними підрахунками», — вважає експерт. І якщо видачу так званих республіканських паспортів справді можна назвати примусовою, то російське громадянство донедавна було справою добровільною — тільки нещодавно бойовики почали розмови про урізання у правах тих, хто в майбутньому матиме тільки український паспорт.

А тепер ще раз завважмо дані, наведені на початку матеріалу омбудсменом Денісовою: до 2024 року російські паспорти можуть мати понад 2 млн мешканців окупованих територій. Якщо порівняти з кількістю тамтешнього населення, то виникає запитання: кого в такому разі доведеться Україні визволяти й інтегрувати? Громадян Росії? Таким чином Кремль «мирно», без застосування «Градів» і мінометів, матиме змогу завоювати український Донбас. «Гуманісти», так би мовити...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вшанували матерів
Читати
«Автосекондхенду» побільшало
Читати
В очікуванні четвертої хвилі
Читати
Якщо дуже захотіти, можна в космос...
Читати
Вихід іще шукають
Читати
Системно накопичують борги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове