Архів
Середа,
12 травня 2021 року

№ 34 (19882)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Несвобода слова

На вимогу правовласника?

Має місце чергова спроба влади поховати неугодні «Сільські вісті». Не вийде!

Василь ПІДДУБНЯК.

ОДНА з належного рівня газет сусідньої країни із номера в номер привертає увагу до того, чого хоче увесь чесний читацький загал: «В країні, де влада постійно хоче щось заборонити, в тому числі — заборонити говорити правду, мають бути видання, які продовжують займатися справжньою журналістикою».

Ясно як божий день! Тільки в Україні такий день, за незначним винятком, так і не настав. Правда, світло іноді блимає навіть в кінці президентського тунелю.

Торік восени Державне управління справами передплатило для Президента України і його читаючих співробітників кілька десятків газет. «Сільські вісті» — в їх числі. Мотиви? Може, й цей: «Ворога треба знати в обличчя, а бити по морді».

Били? Ще і як били! Від зриву передплати аж до закриття «Сільських вістей», як це було наприкінці 2004-го. Не припиняють займатися цим негідним для цивілізованого світу мордобоєм, мобілізувавши «на прю» служителів нашої Феміди. А та своє діло знає.

Так велося за правління Кучми, так тривало за влади Януковича, таке ж не припинилось і після приходу на високий пост «українського Трампа». Того, котрий порівняв вітчизняні ЗМІ із жінками на лавочках біля під’їздів…

Розмов про свободу слова і підтримку преси в Україні хоч греблю гати, тільки та гребля нагадує нині діряве решето в руках блазня. І це в умовах інформаційної війни із «доброзичливим» сусідом! Той срібла-злата на різні рупори не шкодує!

Україна — не…

Таке враження, що влада у відповідних для цього осоружного діла умовах (клятий COVID-19) вбила насамперед ненависну їй пресу або принаймні вкотре «набила морду». І їй це вдається ще ліпше, ніж будь-коли!

Результати онлайн-анкетування, проведеного Національною спілкою журналістів України в березні 2021 р. серед 150 головних редакторів газет, свідчать про кризу, яку переживають друковані медіа. Протягом року понад 85% видань втратили рекламодавців, кожна третя газета скоротила кількість номерів або обсяг випусків. Майже 40% редакцій відмовилися від нових проєктів. Кожна двадцята редакція тимчасово призупиняла вихід видань, ще стільки ж припинили виходити зовсім.

Зберігають видання здебільшого самі журналістські колективи. Майже 40% редакцій скоротили штат, 50% — знизили заробітну плату, майже 14% відправляли журналістів у неоплачувану відпустку. Навантаження на працівників, які залишилися, зросло в 55% редакцій (тут і далі виокремлення наше. — Ред.).

Ці та інші факти наведені в резолюції, ухваленій за підсумками Всеукраїнської наради головних редакторів газет, яка відбулася 25 березня в онлайн-режимі, в ній узяли участь представники майже 200 медіа, урядовці, депутати, керівники АТ «Укрпошта».

Нищення преси відбувається на всіх фронтах і рівнях. Ось лише один приклад.

У нинішній антирейтинг на регіональному рівні «Вороги преси» Національної спілки журналістів України потрапили голова Запорізької обласної ради Олена Жук і начальник юридичного управління Єгор Мороз. На совісті цих людей ліквідація єдиної українськомовної обласної газети «Запорізька правда». А очолив п’ятірку регіонального списку «Ворогів преси» міський голова Запоріжжя Володимир Буряк за закритість міської влади від журналістів, яка призвела до публічних протестів працівників ЗМІ.

Знищення свободи слова на вимогу правовласника (чинної влади) набирає потворних форм і методів.

В одному з найбільших колись у Європі державних підприємств «Преса України» преси України як такої, крім «Сільських вістей», не залишилося. Команда ліквідаторів вітчизняного «газетно-журнального Чорнобиля» працює не покладаючи рук.

На чолі «звитяжців», як ми вже повідомляли, — регіональне відділення Фонду державного майна України в місті Києві і Господарський суд столиці. У приміщенні, спорудженому свого часу коштом редакцій, поселяють потрібніші, очевидно, владі інституції. В одній колишній редакції, кажуть, тепер китайські смартфони складають, а там, дивись, і ханьжу (китайська сивуха) гнати почнуть.

А чом би й ні?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вшанували матерів
Читати
«Автосекондхенду» побільшало
Читати
В очікуванні четвертої хвилі
Читати
Якщо дуже захотіти, можна в космос...
Читати
Вихід іще шукають
Читати
Системно накопичують борги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове