Архів
П’ятниця,
7 травня 2021 року

№ 33 (19881)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Убивці під личиною доброчинців

Олег ГРИГОРЕНКО.

На Харківщині взяли під варту банду чорних рієлторів, які вбивали людей і за підробленими документами привласнювали їхнє житло. Ватажком був 37-річний харків’янин. Його спільники — п’ятеро чоловіків і троє жінок.

ЗЛОВМИСНИКИ за наводкою нечистих помислами працівників соціальних служб, а також «своєї» людини у поліції (тож вважаймо і їх подільниками) вишукували самотніх людей, які опинились у складній життєвій ситуації, або ж соціально вразливих громадян, як-от питущих чи психічно хворих. Залежно від ситуації для кожної зі своїх потенційних жертв вони підбирали індивідуальну тактику привласнення нерухомого майна. До когось утирались у довіру, привозячи символічні продуктові набори нібито від благодійної організації, комусь бралися безплатно допомагати по господарству, або ставали «друзями», систематично забезпечуючи спиртним власників квартир, які ним зловживали.

Як тільки вдавалося викрасти документи на право власності на житло, бандити під надуманим приводом вивозили свою жертву в якесь віддалене місце, де силоміць утримували, змушуючи під тортурами «добровільно» підписати потрібні папери. Щоб реалізувати житло «офіційним» шляхом, за допомоги продажних нотаріусів виготовляли правовстановлюючі документи, залучали свою людину з фальшивим паспортом, який виступав у ролі власника. У підсумку квартира з повним пакетом документів виставлялася на продаж, а отримані від її реалізації гроші бандити ділили між собою. Тим часом для ошуканих у такий спосіб людей результат завжди був один: їх знаходили мертвими.

Як повідомили в МВС України, щоб ліквідувати діяльність злочинного угруповання, на території Харківщини провели спецоперацію. У її ході було здійснено майже пів сотні обшуків. Вилучено зброю, готівку, велику кількість документів, мобільні телефони та автомобілі. А найголовніше — виявили п’ятьох жертв, яких на той час злочинці примусово утримували. Їм пощастило врятуватися.

Детективи слідчого управління Національної поліції Харківської області відкрили карне провадження. У разі доведення вини затриманим загрожує до 15 років позбавлення волі або пожиттєве ув’язнення.

На жаль, не лише Слобожанщина потерпає від мисливців на чужу нерухомість. Останніми роками вони активізувалися практично по всій Україні. Діють зухвало і жорстоко. Причому нерідко під «дахом» правоохоронців. Досі у пам’ятку гучний випадок дворічної давності у Херсоні. Там бандою чорних рієлторів особисто керував… співробітник Національної поліції! Вибравши жертву, це угруповання організовувало їй кримінальне переслідування під надуманими приводами. Для цього не гребували підкиданням речей, заборонених до вільного обігу, після чого фальсифікували показання через довірених свідків. А щоб скоріше «переконати» господаря квартири підписати документи, перевертні у погонах організовували йому «екскурсію» в один із віддалених районів міста, де насильно утримували і катували. Після вибивання згоди інші члени угруповання зі сфальшованими документами, завдяки зв’язкам в органах місцевого самоврядування вирішували всі технічні питання, пов’язані з випискою із квартир законних власників, в тому числі дітей…

На думку експертів із нерухомості, лазівки в українському законодавстві створюють сприятливе поле діяльності для квартирних шахраїв. Не всі убивають своїх жертв, бо ошуканство робиться так, що юридично і не підкопаєшся. Особливо коли за шахрайською схемою оформлюється договір довічного утримання або ж дарування нерухомості. Довести в суді, що квартира була відчужена незаконним шляхом, сьогодні дуже важко. Ось чому фактично мізерний відсоток виграних адвокатами таких справ у судах.

Тож будьте обережними та уважними. І не лише стосовно себе. Якщо маєте родичів, які належать до соціально вразливих верств населення, частіше навідуйтеся до них, стежте за колом спілкування.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Платити по-новому
Читати
Не дістанься ж ти нікому
Читати
Нарешті вдома
Читати
Наближаємося до мільйона
Читати
Повернули добре ім’я
Читати
Міністерству — кошти на роботу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове