Архів
П’ятниця,
7 травня 2021 року

№ 33 (19881)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чув, що змінено правила підтвердження стажу для призначення пенсії пільговикам та особам, що виходять на заслужений відпочинок за вислугу років. Які вони?»

Петро МУРЗЛЮК.

с. Великий Кобелячок

Новосанжарського району

Полтавської області.

 

ЦЕ ТАК. Набула чинності постанова правління ПФУ від 12.11.2020 №21-1, якою внесено зміни до Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років. Зокрема, Порядок визначає процедуру підтвердження періодів роботи:

• для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлену для окремої категорії працівників, у разі ліквідації підприємства, установи, організації без визначення правонаступника;

• до 1 січня 2004 року, якщо в трудовій книжці містяться записи з виправленнями або недостовірні чи неточні записи про періоди роботи на підприємствах, в установах, організаціях (їх правонаступниках), розміщених на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та місті Севастополі.

 

«Я учасник Антитерористичної операції на Сході України. Внаслідок серйозного поранення мене визнано особою з інвалідністю ІІ групи. Нещодавно отримав грошову допомогу від держави як учасник бойових дій. Банк стягнув комісію в розмірі 0,5 відсотка. Чи законно це?»

Віталій ОЧЕРЕТ.

смт Коропець

Монастириського району

Тернопільської області.

 

БАНК не може автоматично ідентифікувати, що таке перерахування — саме допомога від держави за участь у бойових діях. Тому він застосовує стандартну комісію. Щоб повернути кошти, подайте в банк підтверджувальні документи й оформіть письмове звернення. Якщо банківська установа не відреагує, зверніться до Національного банку України.

 

«Я сімнадцять років працювала в Іспанії. Чи буде мені призначено пенсію за стаж, набутий у цій країні?»

Лідія ВИХРИСТЮК.

с. Біловоди

Сумського району

Сумської області.

 

ПИТАННЯ призначення пенсії громадянам України, які працювали на території Королівства Іспанія, врегульовано положеннями Угоди між Україною і Королівством Іспанія про соціальне забезпечення громадян від 07.10.1996-го (далі — Угода). Угоду укладено за пропорційним принципом фінансування пенсій, згідно з яким кожна сторона призначає і виплачує пенсію за страховий стаж, набутий на своїй території. Водночас для визначення права на пенсію беруть до уваги також страховий стаж, набутий на території іншої договірної сторони.

Для розгляду питання щодо призначення особі пенсії компетентні органи України та Іспанії обмінюються формулярами зв’язку і надсилають один одному підтвердження страхового стажу.

 

«Який механізм перерахунку спецпенсій?»

Валентин КУЦИЙ.

м. Маріуполь

Донецької області.

 

ЦІ ПЕНСІЇ підлягають перерахунку в частині визначення розміру пенсії, обчисленої відповідно до Закону 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Якщо розмір пенсії, обрахований відповідно до цього Закону, буде більшим за розмір пенсії, обчислений відповідно до спецзаконів, то здійснюється автоматичне, без звернення особи, переведення на пенсію на умовах, передбачених Законом 1058, за матеріалами пенсійних справ.

Надалі такі особи в будь-який час можуть звернутися до органів Пенсійного фонду для переведення на пенсію/щомісячне довічне грошове утримання за нормами спецзаконів з установленням розміру пенсії/щомісячного довічного грошового утримання, одержуваного до автоматичного переведення. Переведення відбудеться з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому надійшла відповідна заява.

Варто нагадати, що після перерахунку розмір пенсії не може перевищувати десять прожиткових мінімумів для непраце-здатних осіб, що на сьогодні становить 17 690 грн.

 

«Як визначають доплату за понаднормовий стаж?»

Дмитро ХАМУТ.

смт Великі Коровинці

Чуднівського району

Житомирської області.

 

СТАТТЕЮ 28-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27-ї цього Закону, але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком. При цьому наявний в особи понаднормовий страховий стаж не може бути обмежений.

Пунктом 41 Прикінцевих положень Закону 1058 збережено право на встановлення мінімального розміру пенсії за віком і доплати за понаднормовий стаж за наявності в чоловіків 25 років, у жінок — 20 років страхового стажу. Це стосується тих осіб, пенсії яким призначено до 01.10.2011, і після цієї дати вони не перераховувалися з урахуванням зарплати за періоди страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Платити по-новому
Читати
Не дістанься ж ти нікому
Читати
Нарешті вдома
Читати
Наближаємося до мільйона
Читати
Повернули добре ім’я
Читати
Міністерству — кошти на роботу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове