Архів
П’ятниця,
7 травня 2021 року

№ 33 (19881)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Нарешті згадали про чорнобильців

Олена БЕГМА.

Ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції підвищать пенсії.

НЕЩОДАВНО в Україні відзначили вже 35-ті роковини тієї лиховісної катастрофи. Сьогодні 1 718 113 співвітчизників мають статус ліквідаторів та постраждалих від найбільшої техногенної атомної аварії у світі. Майже 40 тисяч серед них — це ті, хто, беручи безпосередню участь у приборкуванні «мирного атома», втратив здоров’я і набув інвалідність.

Втім, держава стала для чорнобильців невдячною мачухою, адже належним чином не дбає про їхній соціальний захист. Більше того, пенсії та різні пільгові виплати ліквідаторам постійно урізаються. Зокрема, під приводом встановленого обмеження на такі виплати, якщо сукупний дохід громадянина перевищує п’ять мінімальних зарплат, що є прямим порушенням закону про статус чорнобильця. Вітчизняні суди завалені позовами до держави від чорнобильців, які роками обстоюють свої права, гарантовані їм українськими законами. Є вже прецеденти звернення їх до Європейського суду…

Вочевидь, після ряду виграних таких справ чорнобильцями-ліквідаторами у Європейському суді українська влада аж ось «згадала» про них. На початку квітня цього року Конституційний суд визнав неконституційним зменшення мінімального розміру пенсій для чорнобильців. Також Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні 29 квітня схвалила за основу законопроєкт №4555 «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що має набути чинності вже з другого півріччя. В ньому сказано, що «додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачується повністю незалежно від заробітної плати, пенсії чи іншого доходу». Якщо документ ухвалять, то пенсії ліквідаторам із 1-ю групою інвалідності, які сьогодні в середньому отримують 12 270 грн, будуть підвищені до 16 080 грн. Пенсіонерам з числа ліквідаторів із другою групою інвалідності щомісячні виплати мають зрости з 10 967 до 12 987 грн, а із третьою — з 8129 до 8917 грн.

Закон має скасувати згадане чи не найбільш суперечливе і дискримінаційне обмеження виплат, прив’язане до п’яти мінімальних зарплат.

За даними авторів документа, після набуття законом чинності знадобиться додаткових видатків із державного бюджету в обсязі 526,5 млн грн на 2021 рік (для виплат у липні — грудні). Із урахуванням індексації пенсійних виплат у 2022 році сума додаткових видатків становитиме 1158 млн грн на рік (10-відсоткова індексація), у 2023-му відповідно 1262 млн грн на рік (9-відсоткова індексація).

Хочеться сподіватися, справедливість візьме гору. Хоча… Яка може бути мова про соціальну справедливість у державі, де до керма роками і десятиліттями приходять ті, хто насамперед дбає про власне благополуччя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Платити по-новому
Читати
Не дістанься ж ти нікому
Читати
Нарешті вдома
Читати
Наближаємося до мільйона
Читати
Повернули добре ім’я
Читати
Міністерству — кошти на роботу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове