Архів
П’ятниця,
7 травня 2021 року

№ 33 (19881)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Ніколи знову

Олена КОЩЕНКО.

Цієї суботи в Україні відзначатимуть День пам’яті та примирення, присвячений Другій світовій війні 1939-1945 років. Його було започатковано шість років тому.

ЯК ВІДОМО, 7 травня 1945-го був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, що набув чинності 8 травня о 23:01. Саме цю дату в більшості країн — учасниць наймасштабнішого збройного конфлікту в історії людства прийнято вважати Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Однак на вимогу СРСР 9 травня 1945 року о 00:43 за московським часом (8 травня о 22:43 за середньоєвропейським часом) у передмісті Карлсхорст німецької столиці був підписаний ще один «Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини».

Згідно з ухваленим у 2015 році законом, метою відзначення Дня пам’яті і примирення є гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні. Його символом є квітка червоного маку, пам’ятний знак жертв усіх воєнних і громадянських конфліктів, а також відображення кривавого сліду від кулі…

У нинішню, 76-ту, річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні знову відбуватимуться заходи з відзначення цієї події. Вшановуватимемо учасників Другої світової. Але чи багато їх лишилось? Важко знайти таку статистику, адже і Мінсоцполітики, і Пенсійний фонд звітують про загальну кількість ветеранів усіх воєн та збройних конфліктів, а також осіб, до них прирівняних. Що-правда, теоретично все ж можна оцінити потенційну кількість учасників бойових дій у Другій світовій за віковим критерієм. Тим паче що останній призов до лав РККА відомо коли був — у листопаді 1944 року. Забирали осіб, які досягли 18 років. Отже, тим, хто воював, сьогодні виповнилося щонайменше 96-97 років чи й більше. Факт: станом на 01.01.2021 року в Україні проживало близько 60 тисяч осіб у віці 95 років і старше, чоловіків із яких менше третини…

З року в рік наші ветерани, які наближали перемогу над нацизмом, відходять у вічність. Як і решта свідків цієї найбільшої світової бійні, розв’язаної Сталіним і Гітлером. Нехай її історичні уроки стануть напуттям поколінням нині сущих і прийдешнім: «Ніколи знову».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Платити по-новому
Читати
Не дістанься ж ти нікому
Читати
Нарешті вдома
Читати
Наближаємося до мільйона
Читати
Повернули добре ім’я
Читати
Міністерству — кошти на роботу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове