Архів
П’ятниця,
7 травня 2021 року

№ 33 (19881)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Бувальщинка

Кавалер сміху

Пилип ЮРИК.

м. Запоріжжя.

Іван Іванович Микитась, ветеран Другої світової, кавалер трьох орденів Слави, в обласній інфекційній, де лікував ковід і запалення легень, збирав навколо себе щодня кілька десятків таких, як і він, хворих. І розповідав їм про свої бойові подвиги. Пацієнти роти роззявляли від почутого, а потім тихенько відходили й крутили вказівними пальцями біля скронь. Мовляв, старого, як того Остапа, «понесло».

Спочатку, за його словами, боєць потрапив у піхоту:

— Біля Канева пішли в контратаку, — казав дідусь. — Гвинтівку заклинило. Вибухнула бомба, й зброю мою закинуло метрів на сто. А переді мною — вже ворожі окопи. Заскакую туди, а фашист на губній гармошці грає. Я за ту гармошку, та як зацідив нею йому у зуби, що він тими власними зубами тут же й подавився...

Слухачі перезирнулись, але дехто вже й засумнівався в правдивості почутого. Та ветерана ніхто не перебивав. Навпаки, заохочували розповісти ще щось цікавеньке...

І дід Микитась не ліз за словом до кишені «армійських» спогадів.

Детально розповів, як служив потім в авіації, збивши за перший свій бойовий виліт аж трьох «мессерів»

Далі — як їздив у Москву до Сталіна за першою своєю нагородою. І особисто Берія прикрутив йому перший бойовий орден до гімнастерки...

Микитась оглянув присутніх — всі вони були в захваті від його подвигів. Оповідач зрозумів це як підтримку публіки й розповів, що потім ще воював в артилерії. Начальство не знало, куди вистрілити з «Катюші», щоб завдати ворогові найбільшої шкоди. Тоді він і запропонував: «А давайте, я сяду верхи на ракету, візьму радіостанцію, ви вистрілите, а я полечу в тил до фашистів. Звідти передам їхні точні координати».

— За цю операцію я й отримав другий орден Слави.

Далі вигадки колишнього воїна вже не слухали — розходилися на процедури й співчували: старість — не радість, деменція бере своє... А дехто й засумнівавсь: а чи дідусь узагалі воював? Якщо так, то чому розповідає небилиці?

...Рядовий Іван Микитась потрапив на фронт сімнадцятирічним юнаком, коли Червона армія повернулася в Україну. Його та сотні інших, одягнутих у цивільне, з однією гвинтівкою на п’ятьох кинули на Гегелину могилу під Нікополем — на німецький дзот. Івана відразу ж поранили. Відтак — госпіталь та піхотна дивізія. Він ще накульгував, тому командир роти визначив: «Бігати все одно не зможеш. Он — коні й бричка. Підвозитимеш продукти на кухню. Дрова рубатимеш. А як треба — везтимеш кашу в окопи бійцям». І така служба в Івана Івановича тривала понад рік. Робив усе справно, був компанійським, подобався бійцям і командирам.

А одного разу віз продукти через ліс і почув стогін у ближніх кущах. Там лежав поранений полковник, як з’ясувалося потім — командир сусідньої дивізії. Він уночі пішов у ближнє село до мимолітної коханки, з якою домовився про зустріч, а на зворотному шляху йому в груди влучила сліпа куля. І помер би армійський донжуан ні за цапову душу, якби не гарний слух солдата. Боєць уклав пораненого на підводу й привіз у госпіталь. Офіцер не забув рятівника — зателефонував колезі-сусіду (прямому начальнику Івана) й попросив нагородити воїна.

У солдата тоді була на грудях лише медаль «За взяття Будапешта», високих урядових нагород і не намічалось. Але командир полку за наказом комдива надіслав документи в штаб дивізії із клопотанням — нагородити рядового Микитася орденом Слави третього ступеня. Минає місяць, а нагороди немає. Комполку знову подає нагородні документи, бо отой полковник усе допитується про спасителя. Ще місяць минув, а нагорода так і не надійшла. Утретє начальник надсилає те ж саме, аби Івана Микитася нагородили орденом Слави третього ступеня. І вже коли дивізія дійшла до Берліна, наприкінці війни, нагорода таки з’явилася! Чудеса на світі все ж бувають. Бо тепер надійшов не один, а всі три ордени Слави — третього, другого й першого ступенів... Кавалер трьох таких орденів прирівнювався до Героя Радянського Союзу.

Так нагорода віднайшла Івана за порятунок донжуана…

Але це, читачу, глибоко між нами!

Версія для друку          До списку статтей

Думки потайки

Флоріан БОДНАР.

м. Чернівці.

Кому не вистачило місця під сонцем, тому підсунули тепленьке місце для подвигу.

Вийшов із себе — вважай цей день вихідний.

Що більший прапор, то гірше видно, звідки вітер дме.

Щастя, що у нас такі дороги, а то б ми їм так заїхали.

Наше суспільство ділиться на тих, хто не ділиться, і на тих, хто не поділяє.

Тому руки і опустились, що п’яти сверблять.

Наша тінь набуває європейського відтінку.

 

— Є дві новини: погана і хороша. Зателефонуйте нам в студію і скажіть, яку ви хотіли б почути першою.

Мал. А. Василенка.

Мал. С. Федька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове