Архів
П’ятниця,
7 травня 2021 року

№ 33 (19881)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малювала Світлана УРБАНСЬКА.


Версія для друку          До списку статтей
  • Хрестослів

Ваза

По горизонталі. 1. Наукова дисципліна, що вивчає фінансово-матеріальну сторону якої-небудь галузі господарської діяльності в суспільстві. 6. Велика прісноводна хижа безлуска риба з кількома парами вусів. 8. Пристрій для утримання на місці суден у вигляді металевого стержня з лапами, які чіпляються за придонний ґрунт. 13. Розділ клінічної медицини, що вивчає хвороби органів дихання: трахей, бронхів, легень і плеври. 15. Великий багатовесловий човен, портове риболовецьке судно. 19. Дзвіночок, який чабани вішають на шию тваринам, щоб їх легше було розшукувати в темряві або в лісі, якщо ті заблукають. 22. Предмети старовини, що мають історичну або культурну цінність і зберігаються у музеях або зібраннях колекціонерів. 23. Країна, що має свою територію та кордони, а також апарат політичної влади у суспільстві.

По вертикалі. 2. Нелітаючий безкрилий птах з довгим дзьобом і чотирипалими ногами, що живе на островах Нової Зеландії. 3. «Найдопитливіший» орган на обличчі людини, який «встрягає» в чужі справи. 4. Поширюване через Інтернет зображення, відео або текст, що набуває популярності в короткий проміжок часу, згодом швидко її втрачає. Як приклад — нетиповий жарт, обмовка політика, карикатура, жест, коротке відео курйозної ситуації. 5. Бойове шикування піхоти у формі чотирикутника; застосовувалося з XVIII століття переважно для відбиття кавалерійських атак. 7. Пора року, яку зазвичай розпочинає бабине літо. 9. Світловий тон чого-небудь, забарвлення. 10. Довільної форми оправа з різного матеріалу, в яку вставляють дзеркала, портрети, картини тощо. 11. Грошова одиниця Сполучених Штатів Америки. 12. У стародавніх тюрків — найвищий титул ватажка племені або держави. 13. Традиційний бар у Великій Британії, Ірландії. 14. Глибока вибоїна на автодорозі. 16. Великий довгохвостий папуга з дуже яскравим та красивим забарвленням. 17. Негативно заряджений електрод; протилежне до «анод». 18. Те саме, що осокір. 19. Рослина з однорічними зеленими м’якими пагінцями, які не дерев’яніють. 20. Піклування, постійний нагляд за чиїми-небудь діями, вчинками. 21. Геометрична фігура, утворена двома лініями, що виходять із однієї точки; вимірюється у градусах.

Версія для друку          До списку статтей

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається що по горизонталі, що по вертикалі.

1. Безбарвний, насичений вуглеводень із запахом бензину, що входить до складу нафти і використовується для підвищення стійкості моторного палива проти детонації.

2. Невеликий австралійський ведмідь, що живе на евкаліптах і харчується їхніми пагонами.

3. Учасник ісламського збройного руху «Талібан».

4. Перебування обвинуваченого в момент злочину в іншому місці як доказ його непричетності до злочину.

5. Вся молочна продукція (узагальнене поняття).

 

Загадки

Я завжди на віддалі — між небом і землею. Проте до мене дістатися неможливо, бо якщо хтось спробує до мене дійти, я завжди буду віддалятися.

* * *

Чим більше з неї береш, тим більшою вона стає. Що це?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове