Архів
П’ятниця,
7 травня 2021 року

№ 33 (19881)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малювала Світлана УРБАНСЬКА.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чому молоко скисає?

Так відбувається тому, що в цьому продукті розмножуються молочнокислі бактерії. Це вони перетворюють лактозу (молочний цукор, основний фермент молока) на молочну кислоту. При цьому білок, що міститься у продукті, згортається. Результат скисання молока являє собою густий кисломолочний продукт і сироватку.

Цей процес завжди є неминучим. Тобто абсолютних умов, за яких молоко ніколи не скисне, досягнути неможливо. Однак швидкість скисання залежить від кількох факторів. Зокрема, якщо навіть довго кип’ятити молоко, то мікроорганізми все одно потраплять у нього із зовнішнього середовища, щойно ви відкоркуєте пляшку чи пакет. Також учені виявили у молоці бактерію Chryseobacterium oranimense, через яку молоко стає кислим навіть у холодильнику…

То від чого ж залежить швидкість сквашування молока? Передовсім — од температури. Чим тепліше, тим молоко скисає швидше. Кімнатної температури цілком достатньо, щоби запустити реакцію.

Також цьому може сприяти зберігання продукту у погано помитій тарі. Наявність чужорідних часточок, порошинок і навіть найдрібніших крапельок води прискорить скисання відразу вдвічі.

Гроза за вікном — ще один, доволі дивний фактор, через який молоко набуває кислого смаку. Господині знають: якщо глечик (чи банку) із молоком помістити на підвіконня під час грози, то вже на ранок можна буде пити «кисляк». Так продукт називають у народі.

Скисання молока можна прискорити і спеціально. Останніми роками дієтологи багато розповідають про користь кисломолочних продуктів. Тому харчова промисловість випускає різні речовини, які допомагають зробити з молока той чи інший кислий продукт. Наприклад, з допомогою дріжджової закваски можна в домашніх умовах перетворити молоко на йогурт. За допомоги кефірного гриба — на кефір, молочнокислих паличок — на ряжанку. Ну а пропіоновокислі бактерії легко перетворять улюблений напій на сир.

Версія для друку          До списку статтей

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається що по горизонталі, що по вертикалі.

1. Безбарвний, насичений вуглеводень із запахом бензину, що входить до складу нафти і використовується для підвищення стійкості моторного палива проти детонації.

2. Невеликий австралійський ведмідь, що живе на евкаліптах і харчується їхніми пагонами.

3. Учасник ісламського збройного руху «Талібан».

4. Перебування обвинуваченого в момент злочину в іншому місці як доказ його непричетності до злочину.

5. Вся молочна продукція (узагальнене поняття).

 

Загадки

Я завжди на віддалі — між небом і землею. Проте до мене дістатися неможливо, бо якщо хтось спробує до мене дійти, я завжди буду віддалятися.

* * *

Чим більше з неї береш, тим більшою вона стає. Що це?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове