Архів
П’ятниця,
23 квітня 2021 року

№ 30 (19878)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мені призначили дострокову пенсію в 50 років як матері дитини з інвалідністю. Після цього я не працювала. У травні 2021-го мені виповниться 60 років. Чи буде мені призначено пенсію у зв’язку з досягненням пенсійного віку?»

Мирослава ЛЯХ.

смт Бабанка

Уманського району

Черкаської області.

 

ЗГІДНО з п. 3-м ст. 115-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю із дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, мають право на дострокову пенсію за віком після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менш як 15 років.

Пенсію за віком, зокрема встановлену достроково, призначають довічно. Перепризначення пенсії у зв’язку з досягненням загальновстановленого пенсійного віку законодавством не передбачено.

 

«Чув, що незабаром доставку і виплату пенсій та грошової допомоги за місцем проживання здійснюватимуть на конкурентних засадах. Що це означатиме і для чого це робиться?»

Олег ПАСКА.

с. Закубанка

Роменського району

Сумської області.

 

ВІДПОВІДНУ постанову ухвалив уряд. Документом запроваджено конкурсний механізм добору надавачів послуг із виплати й доставки пенсій, грошової допомоги за місцем проживання одержувачів. Сьогодні надавачем таких послуг є АТ «Укрпошта» на монопольних умовах. Передбачено, що тарифи за надання цих послуг визначатимуться у договорах, укладених за підсумками конкурсу, і вони не можуть бути більшими за тарифи на оплату послуг, пов’язаних із виплатою і доставкою пенсій та грошової допомоги, встановлені урядом. Така норма стимулюватиме в майбутньому зниження вартості доставки пенсій та грошової допомоги.

Згідно з урядовим рішенням, Пенсійний фонд має провести перший конкурс до 1 вересня 2021 року.

 

«У травні нинішнього року виповниться 38 років відтоді, як я працюю вчителем у загальноосвітній школі. Під час строкової військової служби брав участь у бойових діях. В якому віці я матиму право на пенсію за віком? Чи призначать мені грошову допомогу в розмірі 10 пенсій як педагогічному працівникові, якщо я, як учасник бойових дій, вийду на пенсію за віком раніше, ніж у 60?»

Петро ЯВДОЩАК.

с. Вінницькі Стави

Васильківського району

Київської області.

 

ЧОЛОВІКИ з числа військовослужбовців, які брали участь у бойових діях, мають право на призначення дострокової пенсії за віком — після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менш як 25 років. Це передбачено статтею 115-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058).

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону 1058, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, визначено, що до заяви про призначення пенсії зазначеній категорії осіб необхідно додати, зокрема, посвідчення учасника бойових дій та довідку військового комісаріату про період (періоди) проходження військової служби та участі в бойових діях.

Отже, якщо є документи, котрі підтверджують, що в період проходження військової служби ви брали участь у бойових діях, ви матимете право на призначення пенсії після досягнення 55-річного віку.

Пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону 1058 передбачено умови виплати грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі 10 місячних пенсій особи станом на день її призначення. Однією з умов призначення грошової допомоги є те, щоб на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону 1058 (для чоловіків це 60 років), особа працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «є»-«ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення», і до цього часу не одержувала будь-якої пенсії.

У разі призначення пенсії за віком як учасникові бойових дій до досягнення 60-річного віку підстав для нарахування грошової допомоги не буде.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидіантів «просіюватимуть» ретельніше
Читати
Призов резервістів — без мобілізації
Читати
Травень — час відпочивати. Але обережно
Читати
Невтішна статистика
Читати
Смертність від коронавірусу має знизитися
Читати
На морі без моря
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове