Архів
П’ятниця,
23 квітня 2021 року

№ 30 (19878)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Найбільша жертва анексії — сільське господарство

Підготував
Василь ПІДДУБНЯК.

У КРИМУ шалено бракує води для сільськогосподарської галузі. Найбільших втрат зазнали рибництво і тваринництво. Збитки через брак води окупаційне міністерство сільського господарства оцінило у понад 200 млрд російських рублів. Про це з посиланням на відомство повідомляють російські ЗМІ, передає Depo.Крим.

«Загальний збиток, завданий сільському господарству Криму в результаті припинення подачі води по Північно-Кримському каналу, за попередньою оцінкою, становить 201,3 мільярда рублів», — цитуємо. Не краща ситуація і в інших сільськогосподарських галузях. Зокрема, через нестачу води в Криму припинили вирощувати вологозалежні культури — кукурудзу, рис, сою. Значно скорочені обсяги виробництва овочів відкритого ґрунту.

Ще один хаотичний проєкт

В АНЕКСОВАНОМУ Криму побудують тунельний магістральний водовід в Ялту від Щасливенського водосховища для подачі прісної води. Так званий міністр будівництва і архітектури Криму Михайло Храмов заявив, що експертиза проєкту перебуває на завершальній стадії, повідомляють Новини Криму.

Підрядником будівництва визначили компанію ТоннельГео-Строй із Санкт-Петербурга. Вартість робіт оцінюється у більш ніж 8,5 млрд російських рублів (близько $112 млн). Україна може почати постачати воду в окупований Крим тільки в тому разі, якщо міжнародні місії зафіксують імовірність гуманітарної загрози українцям, які проживають на півострові. Зокрема, питну воду наша країна зможе передати через Червоний Хрест.

Не бідують хіба що перевертні

СПІКЕР російського парламенту Криму Володимир Константинов торік заробив на 3 млн рублів більше, ніж 2019-го. Про це йдеться в декларації, опублікованій на сайті парламенту.

Згідно з документом, доходи так званого спікера Криму за минулий рік становили 25,3 млн рублів.

При цьому майно, власником якого є Константинов, залишилося незмінним з 2019 року. Це авто BMW x7 M50d, джип WRANGLER, авто Mitsubishi Pajero Sport і причіп STEMA MT 0751. У власності цього діяча, як і в 2019 році, є квартира площею 95 квадратних метрів, чотири нежитлові приміщення загальною площею близько 150 квадратних метрів і одне нежитлове приміщення на близько 6 тисяч квадратних метрів.

Керченський «новобуд» від Путіна

НА ЗАХОПЛЕНОМУ Росією півострові російські окупанти побудували величезне військове містечко, яке складається з основної та додаткової частин. Про це інформує ASPI, а німецьке видання Der Spiegeопублікувало супутникові знімки табору російських військ на мілітаризованому полігоні.

Табір звели за рекордний строк — з 15 березня по 2 квітня. Назване видання, спираючись на пункти призначення ешелонів з технікою і кадри військових колон у Криму, робить висновок, що там розміщуються перекинуті з Північного Кавказу частини 58-ї армії ЗС РФ (можливо, 136-та мотострілецька і 291-ша артилерійська бригади). У військовому таборі, крім житлових приміщень, сконцентровано більш як тисяча військових машин, які стоять рядами на огородженій території.

Iнформаційна сфера на грані вимирання

КІЛЬКІСТЬ засобів масової інформації у Криму за сім років окупації скоротилася майже на 80%. Про це в ефірі телеканалу «Дом» заявила керівник Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ, директор інформаційного агентства QHA Гаяна Юксель.

«До окупації в Криму було 1800 ЗМІ, а у звіті ООН було зазначено взагалі 3000. Зараз цього нічого не залишилося. За останніми відомостями, це близько 400 ЗМІ в АР Крим і приблизно стільки ж, трохи менше, в місті Севастополь, тому що Севастополь вони вважають окремим суб’єктом і статистику ведуть по ньому окремо», — поінформувала експерт. При цьому, за її словами, на півострові не залишилося незалежних ЗМІ, оскільки інформаційна сфера дуже жорстко регулюється окупаційною владою.

Авіакомпанії США попередили

АГРЕСІЯ Росії на українських кордонах привернула увагу американської влади. Авіаційне командування США рекомендувало своїм авіакомпаніям обережно здійснювати рейси над територією України та Російської Федерації через ситуацію, що склалася на українсько-російському кордоні.

Особливу обережність варто виявляти, виконуючи польоти над Московським регіоном, Ростовом-на-Дону, біля Дніпра, Сімферополя та Києва. Про це повідомляє пресслужба Державної авіаційної служби України. Наша Державіаслужба запропонувала американській FAA обмінюватись інформацією та координувати дії з реагування на загрози від зони конфлікту на сході країни. Українська сторона також готова надавати повну інформацію щодо стану аеронавігаційного обслуговування та безпеки польотів в небі над Україною.

Ризик ескалації в мішку не втаїш

РОСІЯ зосередила 150 тисяч своїх військових біля кордонів України та в анексованому Криму. Про це повідомив верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель у понеділок, 19 квітня, на пресконференції за підсумками відеоконференції міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. До неї приєднався також глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Жозеп Боррель, як передає кореспондент німецького видання DW, відмовився називати на прохання журналістів джерело цих даних, але уточнив, що саме на них він орієнтується. Глава дипломатії ЄС уточнив, що нарощування російських військ біля кордонів України і в Криму триває і сягнуло найбільшої кількості «будь-коли». При цьому верховний представник ЄС похвалив Україну за «стриманість» і закликав Росію до зниження напруженості.

Ердоган виявляє принциповість

ЛІДЕР Туреччини за підсумками перемовин із Президентом України Зеленським заявив про підтримку «Кримської платформи». Його країна, запевнив, підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, її прин-ципова позиція — невизнання анексії півострова.

У відповідь на це глава регіональної національно-культурної автономії кримських татар Ейваз Умеров сказав, що турецькому президенту для яснішого розуміння корисним було б прилетіти до Криму і на місці в усьому самому переконатись, а не складати свою думку «на основі брехливих доносів радикально налаштованих, що живуть в Україні, лідерів визнаної екстремістською і забороненої в Росії організації «Меджліс кримськотатарського народу», який не має нічого спільного з кримськими татарами».

Чи була б в Ердогана змога поспілкуватись із тими татарами, які зазнають жорстких утисків, що називається, на всіх фронтах, аби скласти об’єктивне уявлення, — велике питання.

Хабарництво воно і в окупації хабарництво

ПРЕДСТАВНИКИ апарату окупаційної прокуратури півострова підкупили начальника слідчого управління у Сімферополі в інтересах підприємця у справі про шахрайство. Про це повідомляє Depo.Крим із посиланням на Слідком Росії.

Двоє працівників апарату прокуратури виступили посередниками у підкупі начальника слідчого управління, «відмазуючи» товариша-підприємця у справі про шахрайство. Прокурори взяли в бізнесмена 9 мільйонів російських рублів, з яких 7,5 мільйона передали поліцейському, теж доброму знайомцю прокурорів, за закриття справи. Той був затриманий після одержання хабара і нині перебуває під вартою. Прокурори також затримані, їм інкримінують посередництво у хабарництві, скоєному в особливо великому розмірі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидіантів «просіюватимуть» ретельніше
Читати
Призов резервістів — без мобілізації
Читати
Травень — час відпочивати. Але обережно
Читати
Невтішна статистика
Читати
Смертність від коронавірусу має знизитися
Читати
На морі без моря
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове