Архів
П’ятниця,
23 квітня 2021 року

№ 30 (19878)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Лікарняні виплачувати нічим

Олена БЕГМА.

Дохазяйнувались: у розпал епідемії вирішили урізати українцям виплати за лікарняними листками.

В УРЯДІ підготували нові правила їх нарахування. Розроблений Мінсоцполітики законопроєкт уже найближчим часом буде подано на розгляд Верховної Ради. Причина до болю банальна: у Фонді соціального страхування утворилася така величезна бюджетна дірка, що її неможливо залатати. На виплати вже закритих лікарняних листків бракує майже 2 мільярди гривень. Ситуація значно погіршилася через збільшення кількості хворих і скорочення надходжень унаслідок коронавірусних обмежень для бізнесу. Наприклад, у лютому в Україні виписали лікарняних на 1,27 млрд, а торік у цей самий період — на 0,8 млрд грн.

Отже, що буде з лікарняними?

Передовсім хочуть істотно урізати розмір їхньої виплати. Пропонується жорстко прив’язати його до страхового стажу працівника: 50% середньої заробітної плати — якщо стажу до 5 років (зараз до 3 років); 60% середньої заробітної плати — від 5 до 10 років (зараз від 3 до 5 років); 70% середньої заробітної плати — від 10 до 15 років (зараз від 5 до 8 років); 80% середньої заробітної плати — від 15 до 20 років; 100% середньої заробітної плати — від 20 років (зараз од 8 років).

Це означає: якщо сьогодні з вісьмома роками стажу та офіційною зарплатою, наприклад, у розмірі 8 тисяч гривень на лікарняному можна отримувати повну зарплату, то за новими правилами відповідну виплату рахуватимуть із зарплати 5,6 тисячі гривень. Це 70% від 8 тисяч — навіть менш як дві третини. Відчуйте різницю. Зрештою, чи в усіх співвітчизників сьогодні наберуться повні 20 років стажу, необхідні для 100-відсоткової оплати лікарняного? В Україні, яку вже не перше десятиліття економічно штормить, багато людей не з власної вини тривалий час перебивались без роботи.

І це ще не все. У цій сфері також є полум’яний «привіт» від урядовців роботодавцям. Як відомо, нині перші п’ять днів хвороби оплачує роботодавець, а кожний наступний — Фонд соціального страхування, якому працівники сплачують внески із зарплат. Якщо монобільшість проголосує за законопроєкт, то роботодавцям доведеться оплачувати не перші п’ять, а 10 днів лікарняного. Фактично це призведе до того, що за рахунок соціального страхування будуть оплачувати тільки серйозні захворювання, а основний фінансовий тягар виплат ляже саме на роботодавців. Запровадження такої новації, підрахували урядовці, зменшить витрати бюджету Фонду соціального страхування орієнтовно на 30%. Проте такий нібито фінансовий виграш для вкрай змілілої скарбниці Фонду вже незабаром загрожує «віддачею» у вигляді збільшення зарплат у конвертах та безробіття. І нині не надто полюбляють працівників, які кілька разів на рік вимушені брати лікарняний, а тепер їх намагатимуться позбутись… Проте від Кабміну про це — жодного слова. Треба думати, це вже не проблема урядовців?

Уряд просить парламентарів якнайшвидше ухвалити розроблений документ, оскільки Мінсоцполітики хоче, аби закон набув чинності із 1 серпня 2021 року. Крім норм щодо виплати лікарняних коштом Фонду соцстраху із 11-го дня непрацездатності, які набирають чинності з 1 січня 2022 року.

Виправдовуючи такі новації, в уряді посилаються на світовий досвід. Мовляв, і в інших країнах, навіть набагато багатших за нашу, трапляється, що бракує коштів на соціальне страхування. Але експерти зауважують: але ж там брак коштів соціального страхування компенсують із державного бюджету! А українцям же пропонують, навпаки, скоротити розмір виплат. Такого в нас не було навіть у чи не найскладніший період — в 2014-2015 роках. Тоді утворилась катастрофічна ситуація, війна, пішов процес девальвації, втратили 20% економіки, але на державному рівні все одно якось вирішувалося це питання і не допускалося значних затримок із виплатами лікарняних листків.

«Дохазяйнувались: уже нічим оплачувати лікарняні. Зе-влада, либонь, тільки й уміє «пиляти» бюджет», — так відреагували соціальні мережі на це повідомлення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидіантів «просіюватимуть» ретельніше
Читати
Призов резервістів — без мобілізації
Читати
Травень — час відпочивати. Але обережно
Читати
Невтішна статистика
Читати
Смертність від коронавірусу має знизитися
Читати
На морі без моря
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове