Архів
П’ятниця,
23 квітня 2021 року

№ 30 (19878)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Кермо у вправних руках

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

Фото автора.

ВОЛОДИМИР ПИЦЮК 20 років поспіль очолює фермерське господарство «Кунчанський», що на території Теофіпольської селищної об’єднаної територіальної громади. Без перебільшення — таких економічно сильних сільгосппідприємств у регіоні не так і багато.

Найперше, що зробив Володимир Володимирович, очоливши «Кунчанський», так це поліпшив умови проживання та праці мешканців сіл Кунча і Дмитрівка. Завдяки йому господарство поступово відбудувалось і стало знаним в області з вирощування сільгоспкультур та ВРХ. Нині на фермі мукає 390 голів, зокрема 150 корів. Дбають тут і про розвиток вівчарства. Активно займаються розширенням молочної сфери. У реконструйований молочний комплекс проведено тепло, молокопровід тощо. Робиться загалом усе, аби на сучасному рівні організувати процес доїння. А це дасть змогу ефективніше та зручніше отримувати високоякісний продукт.

Володимир Пицюк уже багато років користується вітчизняною машинерією — обприскувачами, сівалками тощо. Тільки кормозбиральне обладнання іноземне, бо у нас чомусь його не випускають.

Упевнено рухається ФП «Кунчанський» до органічного землеробства. Тут уже не один рік застосовують мінімальну технологію обробітку ґрунту перед сівбою — міні-тілл, для якої використовуються дискові борони. Такий безвідвальний обробіток ґрунту має суттєві довгострокові переваги: накопичення гумусу, підвищення родючості землі, зменшення залежності від погодних умов і необхідності використання гербіцидів.

У «Кунчанському» нині трудиться сто осіб. Кожного односельця В. Пицюк знає, вболіває, щоб діти їхні навчались у просторих і теплих класах, щоб було все необхідне у фельдшерсько-акушерському пункті, підтримує також будинок культури, бібліотеку. Допомагає цим закладам із ремонтом, придбанням меблів тощо.

До речі, на території громади функціонує один із найкращих духових оркестрів, яким керує Сергій Стучинський. Працювала і спортивна секція, але через поширення коронавірусу тимчасово призупинила свою діяльність.

Дбають тут і про благоустрій населених пунктів. Підтримують морально і матеріально тих, хто вийшов на заслужений відпочинок. Односельці вдячні керівникові місцевого фермерського господарства та його команді. І бажають, аби в кожному українському селі були дбайливі та чуйні до людей господарники.

Версія для друку          До списку статтей

З роси й води

З повагою комітет ветеранів Білоцерківського національного аграрного університету, колеги та однокурсники.

ЦИМИ квітневими днями відзначив 85-річчя ветеран праці, науковий працівник Білоцерківського національного аграрного університету щира і доброзичлива людина Олександр Олексійович Войтенко.

Бажаємо шановному ювіляру від сонця — тепла, від людей — добра, від рідних — любові та ніжності, від друзів — поваги та вірності, здоров’я з дзвінкої криниці, хліба з української пшениці, кришталево чистої води і ніякої біди.

Здоров’я, щастя зичим не на рік. На все життя бажаєм його щиро. Щоб радісним і довгим був ваш вік, з добром, любов’ю, спокоєм і миром.

 

Відгукніться, побратими

У 1963-1966 РОКАХ я проходив військову службу в Підмосков’ї, в/ч 03160, якою командував генерал-майор В. Ф. Жулай. Служив у команді «03». Саме в той час тодішній Союз втрутивсь у військовий конфлікт на територіях В’єтнаму та Єгипту. Наших хлопців перевдягали в цивільну форму і направляли у гарячі точки.

Упродовж служби я проходив також навчання у школі сержантів, в/ч 03054. Минули роки. Але мене не полишає думка про побратимів Анатолія Волохова, Антона Шершня, Петра Міхеєва, Володимира Спічака, Володимира Рудя, Олександра Гончаренка. Як склалися їхні долі? Надіюся, що вони, прочитавши мою замітку в газеті, згадають нашу службу і відгукнуться. Моя адреса: Дмитро Андрійович Синіченко, с. Харківка, Уманський район, Черкаська область, 20130. Телефон: 097-382-73-93.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове