Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Втрата

Не стало Володимира Яворівського

Сільськовістяни.

МИНУЛОЇ суботи, 17 квітня, на 79-му році життя пішов у засвіти Володимир Олександрович ЯВОРІВСЬКИЙ — знаний український письменник, громадсько-політичний діяч, колишній очільник Національної спілки письменників України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка.

Народився майбутній майстер слова 11 жовтня 1942 року в с. Теклівці Крижопільського районі Вінницької області.

1964 року він закінчив Одеський державний університет імені І. Мечникова за спеціальністю «Українська мова та література». Після закінчення вишу працював редактором на Одеському радіо, кореспондентом газет «Запорізька правда», «Прапор юності», «Літературна Україна», редактором на Запорізькому обласному радіо, кіносценаристом на Львівському телебаченні, літконсультантом, референтом у Спілці письменників УРСР, завідувачем відділу прози, заступником головного редактора журналу «Вітчизна».

Будучи народним депутатом СРСР у 1989-1991 роках, Володимир Яворівський входив до Міжрегіональної депутатської групи, що була опозиційною до тодішньої влади. Він був одним із засновників Народного Руху України, членом його оргкомітету. Обирався депутатом Верховної Ради кількох скликань.

Член Спілки журналістів України з 1969 року, Спілки письменників України — з 1971-го. Із 2001-го по 2011 рік очолював Національну спілку письменників України.

Автор численних прозових книжок, з-поміж яких: «А яблука падають…», «Гроно стиглого винограду», «Автопортрет з уяви», «З висоти вересня», «Марія з полином у кінці століття», «Ланцюгова реакція», «Оглянься з осені», «А тепер — іди», художньо-документальної повісті «Вічні Кортеліси», за яку удостоєний високого звання лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка, інших романів та повістей. Після романів про княгиню Ольгу, Івана Мазепу знаковий письменник і громадський діяч до останнього дня працював над книгою всього свого життя про Тараса Шевченка. Не судилося…

Володимир Яворівський був головою Комітету Державних премій України імені Тараса Шевченка, членом Ради з питань мовної політики при Президентові України.

Багатьом Володимир Яворівський запам’ятався пристрасними публіцистичними авторськими передачами «Що ж ми за народ такий?..» і «20 хвилин з Володимиром Яворівським» (трансляція останнього записаного письменником випуску відбулася минулої неділі), що впродовж кількох років звучали на Першому каналі Українського радіо та Київської державної регіональної телерадіокомпанії.

Нагороджений орденами «За заслуги» III ступеня, Христа Спасителя УПЦ КП та відзнакою Президента України — ювілейною медаллю «25 років незалежності України».

Поховали Володимира Яворівського вчора на Байковому кладовищі в Києві.

Висловлюємо щире співчуття родині покійного і всім, кому пощастило знати Володимира Олександровича і працювати з ним, поділяти і підтримувати його погляди на розбудову нової України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекати підвищення зарплати чи звільнення?
Читати
Не стратегічні, то й продамо
Читати
Які очільники, такі і результати
Читати
Але за мову боремось!
Читати
Святкувати по-особливому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове