Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Пильнуйте борги

Микола Москаленко.

ЗА БОРГИ з комуналки можна дорого поплатитись. У сотнях реєстрів судових рішень вказано, що боржники зобов’язані не тільки погасити борг, а й оплатити судовий збір, а також інфляційні втрати. І це ще далеко не всі стягнення. У небезпеці також майно і житло боржника.

Оскільки у комунальних компаніях сьогодні працюють цілі юридичні відділи, юристи яких недарма їдять свій хліб, то позови проти боржників подаються швидко і розглядаються за спрощеною процедурою. При цьому людину, яка завинила за комірне, навіть не викликають на засідання. Ухвалюється судовий наказ і дається 15 днів на його оскарження. Якщо наказ не оскаржили, споживач потрапляє до єдиного реєстру боржників. По суті, це онлайн-база даних, поява у якій не дасть змоги людині, наприклад, продати майно, виїхати за кордон або взяти кредит. При цьому з боржника можуть стягнути борг у примусовому порядку, скажімо, з виплати йому зар-плати або навіть пенсії…

Судові виконавці можуть несподівано прибути у житло, за яким сформувався борг. У такому разі є ризик, що на побутову техніку або автомобіль накладуть арешт і примусово виставлять його на продаж. Забрати можуть навіть єдине житло, якщо борг перевищив 20 мінімальних зарплат, — це 120 тисяч гривень. Щоправда, лише тоді, коли це заборгованість за одну послугу, а не за всі разом. Адже з боржником судиться конкретна компанія.

Є ще один важливий нюанс: у період карантину державні виконавці не мають права забирати житло за борги. Також запроваджено мораторій на пеню. Хоча вона і так символічна — 0,01% за день прострочення. У будь-якому разі, скільки б не затягували з оплатою, погашати борги доведеться. Зробити це можна поступово — шляхом реструктуризації. Для її оформлення потрібно звернутися до центру обслуговування клієнтів і написати заяву. Головна умова — 100-відсоткова оплата поточних рахунків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекати підвищення зарплати чи звільнення?
Читати
Не стратегічні, то й продамо
Читати
Які очільники, такі і результати
Читати
Але за мову боремось!
Читати
Святкувати по-особливому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове