Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Освітянська нива

Смак учнівського хліба

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Фото Ірини Лагеревої.

У Михайлівському вищому профтехучилищі гаряча пора, адже весна. Учні переважно на дистанційці, а майстри виробничого навчання не втрачають жодної погожої години — працюють на майбутній урожай. Сіють, підживлюють, стежать за розвитком озимих.

КОЛИ ми завітали у навчальне господарство закладу, трактористи Олексій Сєчин і Олександр Євстратов саме завершували сівбу гороху. Під нього цього року відвели 143 гектари. Працювали на потужній техніці, яку училище придбало, аби учні опановували найкращі світові зразки. Впоралися швидко. А керував усім комплексом робіт завідувач навчального господарства Олександр Єршов.

Директор ДНЗ «Михайлівське ВПУ» Віктор Удовиченко пишається тим, що всі майстри виробничого навчання, які так уміло і дбайливо обробляють поля, є вихованцями навчального закладу.

— Найкраще можуть організувати навчальний і виробничий процес фахівці, які пройшли шлях від учня до наставника, — переконаний Віктор Костянтинович. — Вони сиділи тут за партами, за кермом машин, знають наші традиції, тонкощі здобуття професії та виховання юні. Формування педагога і майстра — процес копіткий, але я спокійний, бо навчають учнів відповідальні майстри високої кваліфікації.

Наші вихованці вже з першого курсу пізнають, що таке хліборобська праця, беруть участь у вирощуванні врожаю на понад 550 гектарах землі, плекають пшеницю, горох, кукурудзу, соняшник. До речі, пізні зернові будемо сіяти разом з учнями, вони вийдуть на очний етап лабораторно-виробничого навчання. З яким нетерпінням вони цього очікують, адже завше трудяться на техніці з величезним задоволенням — культивують, боронують перед сівбою. Опановуючи паралельно теорію, стають спеціалістами, яких охоче запрошують на роботу аграрні підприємства. І не лише вони, адже поряд зі спеціальностями слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, тракторист-машиніст, водій автотранспортних засобів, електромонтер молодь освоює професію кухаря-пекаря, оператора комп’ютерного набору, спеціаліста з обробки інформації та програмного забезпечення. Маючи затребуваний нині фах, сільській дитині легше розпочинати самостійне життя.

Про те, що Михайлівське училище популярне не тільки в районі, свідчить той факт, що впродовж останніх 11 років 51-52 відсотки школярів регіону після закінчення дев’ятого класу обирають саме цей заклад. Такий показник у два з гаком рази перевищує загальноукраїнський. Зараз тут здобувають освіту 526 юнаків і дівчат. Керівництво дбає про розширення навчальної бази, про те, щоб молодь зосереджувалася лише на навчанні, аби їй не заважали різні побутові проблеми. Наприклад, готуються придбати нові автобуси для перевезення учнів із Токмацького району — нової приєднаної частини Роздольської громади. Ця послуга, як і гуртожитки для юні, — безкоштовна, окрім того, вихованців тричі на день смачно годують, що коштує всього 250 гривень на місяць.

Юні кухарі випікають запашний хліб, яким смакує все училище. І при цьому і дорослі, і молодь тут розуміють, що для нього треба виплекати гарне збіжжя. Тому весняного часу не гають — на сучасній техніці, використовуючи високоякісний насінний матеріал, застосовуючи новітні агротехнології, працюють на результат.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекати підвищення зарплати чи звільнення?
Читати
Не стратегічні, то й продамо
Читати
Які очільники, такі і результати
Читати
Але за мову боремось!
Читати
Святкувати по-особливому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове