Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Ситуація

Відстоюють право на працю

Любов Попович.

Кіровоградська область.

Фото Ігоря Демчука.

Дива не сталось, і з початку року додаткової угоди на 2021 рік про закупівлю уранового концентрату між державною компанією «Енергоатом» та «Східним гірничо-збагачувальним комбінатом» не уклали. На Кіровоградщині працівники Інгульської, Смолінської та Новокостянтинівської уранових шахт державного підприємства «СхідГЗК» досі працюють у напруженому режимі при недофінансуванні підприємства.

ЯКЩО шахти не відновлять нормальної роботи, то загальні збитки перевищать фінансові потреби для діяльності шахт. Такою ж напруженою була ситуація на підприємствах ДП «СхідГЗК» наприкінці минулого року. Тоді гірники трьох уранових шахт, що на Кіровоградщині, вимагали виплатити заборгованість із зарплати і гарантувати подальшу стабільну роботу підприємств. На початку нинішнього року ситуацію вирішили локально, а не радикально, проте додаткової угоди з «Енергоатомом» так і не підписали. Досі робота підприємства дестабілізована, а шахтарі продовжують боротися за свої права.

Головні вимоги трудовий колектив «СхідГЗК» виклав у листі до Кабміну та Президента України. Гірники просять розв’язати проблеми уранодобувної галузі, об’єднати державні підприємства «Енергоатом» і «СхідГЗК», а також підписати додаткові угоди на 2021 рік на видобуток ураново-оксидного концентрату і гарантувати підтримку з боку держави.

— Ми вимагаємо не закривати наших підприємств, — наголошує голова профкому Інгульської шахти, тимчасово виконувач обов’язків заступника голови первинної профспілкової організації ДП «СхідГЗК» Михайло Мельник. — Зараз відбуваються наради представників Кабміну, Мінекономіки, Міненерго, ДП «Енергоатом» та ДП «СхідГЗК». Поки що виконувачі обов’язків керівників двох останніх не можуть узгодити своїх позицій щодо продовження співпраці в рамках довгострокової угоди.

За словами голови профкому Інгульської шахти, сьогодні на підприємстві зарплата виплачується несвоєчасно, працівники звільняються, бо не бачать перспективи. З підприємства йдуть фахівці, тож із часом постане ще одна проблема — кадрова.

Вимоги гірників підтримала обласна влада. Голова обласної ради Сергій Шульга допомагає вирішити проблему на своєму рівні.

— У разі ігнорування вимог трудовому колективу не залишається іншого виходу, як розпочати рішучі дії для відстоювання свого права на працю, — наголосив Михайло Мельник.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекати підвищення зарплати чи звільнення?
Читати
Не стратегічні, то й продамо
Читати
Які очільники, такі і результати
Читати
Але за мову боремось!
Читати
Святкувати по-особливому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове