Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Що, у кого і скільки

Михайло ГУБАШ.

31 березня закінчився термін подання щорічних електронних декларацій. Кажуть, що рахувати чужі гроші неетично. Тому ми їх не рахуватимемо, а тільки зазирнемо у декларації і подивимося: що, у кого і скільки?

«Нацарювали» «слуги» чималенько

ВАРТО нагадати, що за умисне неподання суб’єктом декларування е-декларації передбачена кримінальна відповідальність, за несвоєчасне подання без поважних причин — адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу. За недостовірну інформацію в деклараціях — ув’язнення.

Найбільше уваги у суспільстві приділялося представникам «Слуги народу». І це зрозуміло, оскільки вони сьогодні влада.

А «нацарювали» вони за минулий рік чималенько — як у грошах, так і у рухомому і нерухомому майні.

За інформацією Комітету виборців України (КВУ), тільки нардепи із фракції «Слуга народу» задекларували 1 млрд 103 млн грн готівкою. Це у 10 разів більше, ніж вони тримають у банківських установах (лише 128 млн грн). Звідки така недовіра до банків? І стосується це не лише «слуг», а й представників інших політсил. Мабуть, розуміють, що «раптом щось», то банківські рахунки можуть заблокувати, а ті гроші, що «під матрацом», завжди поруч. Утім, ходять чутки, що частина декларантів оприлюднює «мертві», тобто неіснуючі у них, мільйони з розрахунком на майбутні тіньові доходи від незаконної діяльності, зокрема й від отримання хабарів. Але допоки нікого на цьому не піймали, така версія «домашніх грошей» залишається на рівні чуток.

Є ще один нюанс, пов’язаний із готівкою на дому. Деякі суб’єкти декларування показують такі астрономічні суми, що важко навіть уявити кількість тих квадратних метрів, на яких вони можуть уміститися й зберігатися.

Чемпіоном у нардепів-«слуг», які задекларували найбільше готівки, є 46-річний ІТ-підприємець Олег Воронько — 129 млн грн. На другому місці з 83 мільйонами 48-річний підприємець Олександр Сова. Трійку лідерів замикає голова фракції партії «Слуга народу» 41-річний підприємець і волонтер Давид Арахамія — 33 млн грн. Його ровесник підприємець-аграрник Микола Сольський, голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, замикає Топ-10 зі «скромними» 16 млн грн.

Значні суми готівки також задекларували Ігор Марчук (15 млн), Олександр Скічко (14 млн), Сергій Іонушас (14 млн), Олександр Бакумов (14 млн), Ольга Савченко (12 млн), Артем Нагаєвський (12 млн), Іван Юнаков (12 млн), Олена Шуляк (12 млн), Степан Чернявський (11 млн).

Утім, це не означає, що геть усі «слуги народу» є мільйонерами — 23 нардепи цієї фракції не задекларували готівкових коштів.

При цьому в КВУ зауважили, що дані наведені без урахування грошових активів, які перебувають у власності членів сімей депутатів, а також що кошти, наявні у валюті, при обрахунках було переведено в гривневий еквівалент.

Та не тільки грошима вимірюється добробут депутатів-«слуг». 97 із них (або членів їхніх сімей) торік «приросли» автомобілями, квартирами або земелькою. Сукупно вони придбали 2020 року 74 автомобілі. Найчастіше купували машини марок Toyota, Mercedes та BMW. Загальна вартість авто — 63 млн грн.

«Купівельна активність депутатів «Слуги народу» є вищою, ніж депутатів інших фракцій ВР. Наприклад, у 2020 році нові автомобілі придбали лише п’ять депутатів ВО «Батьківщина» і по три депутати «Голосу» та «Європейської солідарності», — зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Також народні депутати «Слуги народу» придбали торік 20 квартир (сукупна вартість 16 млн грн), п’ять житлових будинків та 67 земельних ділянок.

Міністри-мільйонери

ДО ЕЛЕКТРОННОГО реєстру подав щорічні декларації і весь склад Кабінету Міністрів. Найбільшу суму торік заробив (аж соромно писати це слово з огляду на кількість мільйонів) в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко — 372,7 млн грн. Це на 265 млн грн більше доходу, аніж роком раніше.

На другому місці за рівнем заробітків — віцепрем’єр-міністр — міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Хоч він і мав торік на 10 млн грн менше, ніж позаторік, це не завадило йому зайняти другу позицію у рейтингу — 52 млн грн.

Останній у трійці лідерів — міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, який задекларував 48 млн грн. Четвертим іде міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, який також втратив у доходах майже 9 млн грн і загалом задекларував 34,5 млн грн. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов збіднів на понад 3,6 млн грн, задекларувавши 19,7 млн грн.

Аксакал за часом перебування на міністерській посаді Арсен Аваков втратив у доходах мільйон гривень і задекларував 13,5 млн. Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна заробила на 2,4 млн більше, задекларувавши 5,2 млн грн. Аж на 13-му місці опинився Денис Шмигаль. Прем’єр-міністр за рік також втратив у доходах і прозвітував про одержання «лише» 4,8 млн грн за рік. П’ятнадцятку замикає міністр оборони Андрій Таран. За рік він збагатився на 2,6 млн грн із 3,8 млн грн доходу.

А ось «багатостраждальний» у своєму призначенні міністр освіти і науки Сергій Шкарлет за рік заробив на понад мільйон гривень більше й загалом прозвітував про 2,5 млн грн доходу. Водночас у міністра закордонних справ Дмитра Кулеби прибуток був практично вдвічі менший — задекларовано «всього» два мільйони гривень.

Цікава ситуація склалась у міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка. У 2019 році він задекларував 200 тис. грн доходу, а вже через рік цей показник зріс на 1,7 млн грн і становить 1,9 млн грн.

Хоч як це дивно, але найменший дохід задекларував… глава міністерства фінансів Сергій Марченко. Позаторік він заробив 300 тис. грн, а у 2020-му — 600 тис.

А як у президентів?

ЗА МИНУЛИЙ рік Зеленський задекларував 19,1 млн грн особистого доходу: роялті, дохід від надання майна в оренду, відсотки, зарплата (336 тис. грн на рік), дохід від продажу майна. Зокрема, за нерухомість та земельну ділянку сім’я Президента виручила 13 млн 470,6 тис. грн.

Загалом дохід Зеленського порівняно з 2019 роком зріс на 4 млн грн. А кошти його сім’ї 2020 року становили 3,6 млн грн, на 9,9 млн грн менше, ніж роком раніше. У власності родини Глави держави, як і раніше, сім квартир — у Києві, Ялті, Великій Британії. Також п’ять паркувальних місць, нежитлове приміщення. Більше нема в декларації п’яти готельних номерів у Грузії.

Сім’я продала свій будинок і земельну ділянку в Іванковичах на Київщині, нема більше житлового будинку в Італії. Натомість Зеленський вказав у декларації житловий комплекс (державна дача) в Кончі-Заспі, яким його сім’я безоплатно користується.

П’ятий президент України керівник політичної партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко має у власності численні компанії, будинки та земельні ділянки, також він задекларував картинну галерею.

Готівкою він зберігає понад 51 млн доларів та 423 млн гривень. На його банківських рахунках розміщено 3 589 180 доларів, 331 292 гривні, 43 861 євро, 50 109 фунтів стерлінгів. Дружина політика Марина Порошенко тримає на банківських рахунках 10 115 гривень, 90 доларів та 3408 євро.

За минулий рік Петро Порошенко одержав 504 540 гривень заробітної плати як народний депутат. Марина Порошенко торік заробила 66 000 гривень у «Благодійному фонді Порошенка».

Храм християнський і лев африканський

СЕРЕД вказаних декларантами доходів і майна є речі, скажемо так, досить дивні. Приміром, заступник голови Конституційного Суду Сергій Головатий, окрім будинків і земельних ділянок, задекларував… храм Української православної церкви Київського патріархату. Будівля площею 201 квадратний метр розташована у смт Вільшана Городищенського району Черкаської області. У скільки йому обійшовся цей об’єкт, у декларації не зазначено.

Також у власності заступника голови КСУ — житловий будинок площею 464 квадратних метри у селі Оленівка, що на Київщині. Там же він має чотири земельні ділянки загальною площею майже 6 тисяч квадратних метрів.

Ще Головатий володіє двома квартирами у Києві по 142 і 96,6 кв. м. Він задекларував майже 3,1 млн гривень зарплати в суді та 177 тисяч гривень пенсії, а ще 37 тис. грн гонорару як членові-кореспонденту Національної академії правових наук.

А ось депутат Харківської міськради від партії ОПЗЖ Джавід Саід задекларував особистого… лева. Ця інформація внесена в його щорічну електронну декларацію у категорії «Цінне рухоме майно». В описі зазначено: «Лев африканський чіпований». Згідно з документами, «царя звірів» він придбав у травні 2017 року, а за яку суму — невідомо.

Відзначилась і його колега — депутатка цієї ж, Харківської, міськради також від ОПЗЖ 26-річна Альона Агеєнко. Вона задекларувала 4 млн грн готівкою як… подарунок у грошовій формі.

Крім «подарунка», молодичка вказала 3,2 млн грн доходу від підприємницької діяльності й майже 1,4 млн грн од відчуження рухомого майна. Агеєнко має у власності дві квартири у Харкові площею 48 та 70 кв. м, а також квартиру площею 45 кв. м у Дніпрі. У цьому ж місті вона має земельну ділянку площею 983 кв. м. Разом із батьками володіє магазином та 50% вартості млина площею 146,5 кв. м у Перещепиному Дніпропетровської області.

Депутатка є власницею ювелірних прикрас, у тому числі з діамантами, та трьох авто: Mercedes-Benz GLE 400 2020 року випуску, Toyota Land Cruiser 200 і Mercedes-Benz E 220 D (обидва — 2017 року випуску).

Погодьтеся, що заробити такі статки у такому молодому віці вдається далеко не кожному. Утім, якщо тобі за раз дарують аж чотири мільйони…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекати підвищення зарплати чи звільнення?
Читати
Не стратегічні, то й продамо
Читати
Які очільники, такі і результати
Читати
Але за мову боремось!
Читати
Святкувати по-особливому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове