Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Староста — призначений. Як за окупації

Марина ТІШКОВА.

Марафон розгляду змін до земельного законодавства триває. Депутати зупинилися на 2267-й поправці. Вочевидь, «турборежиму», характерному на початку скликання, таки настав кінець. Загалом розглянуто півтора десятка проєктів законів та постанов, ухвалено сім законів.

НАЙВАЖЛИВІШЕ, мабуть, — це прийняті зміни до законодавства щодо розвитку інституту старост. Місцеві ради матимуть три місяці, аби утворити старостинські округи із сіл, селищ та міст, які не стали адміністративними центрами громад, на території котрих проживають не менше 500 жителів. Старост затверджуватиме місцева рада за поданням голови після обов’язкового публічного обговорення всіх кандидатур в окрузі. Людина, призначена на цю посаду, не матиме права працювати за сумісництвом, не буде зобов’язана входити до складу виконкому ради і матиме право дорадчого голосу.

Щоправда, вся опозиція дружно цей документ проігнорувала. Зауваження фракцій (навіть «ОПЗЖ») були одностайні й висловлені проти принципу призначення старост, а не виборності. Депутати гаряче доводили, що таким чином руйнуються європейські підходи до самоврядування і до реформи децентралізації. Селян, за словами доповідачів, позбавили можливості обирати свою владу, зробили безправними, як за часів німецької окупації, коли старост справді призначали. Крім того, депутати звернули увагу, що в законі «протягнуто» абсолютно «ліву» норму про зміни до закону про Конституційний Суд, яка самоврядування взагалі не стосується, і вказали, що робиться це задля того, аби потрібний кандидат (судячи з усього, йдеться про «слугу» О. Совгирю, котра підтвердила намір взяти участь у конкурсі на вакантну посаду судді Конституційного Суду. — Ред.) міг потрапити в КС, на складаючи мандата. Та всі ці переконування, як ми знаємо з підсумків голосування, погоди не зробили.

Дещо ліпші, ніж селяни, новини почули «євробляхарі». Ухвалено чергові зміни до Митного та Податкового кодексів, згідно з якими утверджено іншу формулу для вирахування суми акцизного податку і звільнено від штрафних санкцій власників машин, які були ввезені до кінця минулого року, за умови одноразової сплати п’ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Є новини для батьків новонароджених. Кодекс законів про працю та Закон «Про відпустки» доповнено відпусткою після народження дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця. Вона надаватиметься батькові новонародженого незалежно від того, зареєстрований шлюб чи ні, або повнолітньому родичеві, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати є одиначкою (чи батько — одинаком). Батькам дітей з інвалідністю дається право на додаткову відпустку тощо.

У п’ятницю в традиційну «Годину запитань до уряду» про стан справ у довіреній галузі вже звично інформував глава МОЗ М. Степанов. Оскільки розповідати кожного разу про щось нове важко, то його промови скоро всі знатимуть напам’ять. Укотре ми почули про «низку стратегічних перемог завдяки адаптивному карантину, який багато і безапеляційно критикували». Далі неодмінна частина — насварити критиків і попередників. Цього разу вони названі «партизанською експертністю» та «політиками анахронічного штибу». Після цього — вже завчені, як отченаш, 67 тисяч обладнаних за рік ліжок із киснем та підвищена до 135 тисяч тестів на добу спроможність лабораторій. Запевнив, знов-таки традиційно, М. Степанов, що в Україну прибудуть мільйони доз вакцин від коронавірусу, і проколють усіх. При цьому додавши, що за вакцини на міжнародному ринку йде жорстока боротьба, і на багато факторів наша влада вплинути не може. Ось так.

Щоправда, прозвучало і дещо нове, а саме — «відсутність повносправного бюджету на медицину», про що під час ухвалення проєкту головного кошторису держави казав М. Степанов, але його не чули. Хочеться, втім, запитати, а хто ж у цьому винен, коли пропрезидентська фракція має більшість у парламенті, а уряд формувався правлячою «моноверхівкою» країни? Хіба не має в таких умовах бути злагода і єдність? Запитання, звісно, іронічне і риторичне…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекати підвищення зарплати чи звільнення?
Читати
Не стратегічні, то й продамо
Читати
Які очільники, такі і результати
Читати
Але за мову боремось!
Читати
Святкувати по-особливому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове