Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Трави проти діабету

Алла БОРЩ,

знавець народної медицини.

Цукровий діабет — ендокринне захворювання обміну речовин, яке характеризується підвищеним рівнем цукру в крові внаслідок недостатності інсуліну.

ПРИЧИНИ цукрового діабету: гострі та хронічні запальні процеси підшлункової залози, часті нервові перенапруження, стреси, хвороби щитоподібної залози, брак деяких мікроелементів та амінокислот в організмі, що призводить до порушення метаболізму (хром, цинк).

На цукровий діабет першого типу найчастіше хворіють молоді люди, які стають інсулінозалежними, тобто їхня підшлункова залоза не виробляє інсуліну. Другий тип виявляється переважно у літніх людей за недостатньої кількості інсуліну.

Підшлункова залоза — орган змішаної секреції: її сік розщеплює жири, а інсулін є «ключиком» до клітин, за рахунок чого вони «розкриваються», тобто відбуваються окисно-відновні та обмінні процеси. Якщо інсуліну немає, то глюкоза не може потрапити до клітини. Через це в крові накопичується велика концентрація цукру, відтак глюкоза стає токсичною для організму. Вона забирає воду, сечі стає багато, а клітини залишаються зневодненими — виникає постійна спрага. Саме такі скарги у людей, які хворіють на цукровий діабет.

Однією з причин захворювання є нейрогенний чинник. Гормон стресу — адреналін — це антагоніст інсуліну. Тобто як тільки адреналіну в організмі стає забагато, він пригнічує вироблення інсуліну. Стрес зумовлює розвиток цукрового діабету.

В комплексному лікуванні важливе місце посідає фітотерапія. Лікарські рослини стимулюють вироблення інсуліну клітинами підшлункової залози, нормалізують вуглеводний обмін, справляють протизапальну та седативну (заспокійливу) дію, є джерелом необхідних амінокислот і мікроелементів. А завдяки вмісту флавоноїдних сполук і рутинового комплексу в лікарських рослинах вони ефективні для оздоровлення та профілактики судинних ускладнень.

Залежно від наявності біологічно активних речовин та від етіопатогенезу захворювання рослини, які використовуються для лікування цукрового діабету, поділяють на кілька груп.

1. Рослини, що містять у своєму складі інулін (у людей інсулін, а в рослинах — інулін). Щоб глюкоза потрапляла у клітини нашого організму, потрібен кальцій. Саме інулін допомагає організмові звільнятися від холестерину й засвоювати кальцій. Для цього використовуємо оман високий (або дивосил), кульбабу, топінамбур, цикорій, корінь лопуха.

2. Рослини, які не мають у своєму складі інуліну, але містять інші речовини, що нормалізують вуглеводний обмін і роботу підшлункової залози: листя чорниці (неоміртилін), листя шовковиці (замінні та незамінні амінокислоти), трава галеги лікарської (алкалоїд галегін), листя та квітки барбарису (берберин), стручки квасолі (аспарагін), квіти та плоди бузини чорної (стероїдні сапоніни), листя берези (хром) та інші. Зазвичай ці рослини застосовують у вигляді зборів.

3. Рослини імунокоректори-адаптогени стимулюють роботу бета-інсулярного апарату підшлункової залози, тобто вироблення інсуліну (родіола рожева, елеутерокок, ехінацея пурпурова, аралія маньчжурська тощо).

4. Рослини, що справляють седативну дію на нервову систему (валеріана лікарська, синюха блакитна, собача кропива, глід, лаванда, чебрець, м’ята, верес, буркун лікарський тощо). Особливістю застосування рослин цієї групи є те, що їх вживають у вигляді складних спиртових композицій і зборів у другій половині дня та перед сном.

Для оздоровлення і профілактики судинних порушень (діабетична ангіопатія) використовують рослини, які поліпшують кровопостачання судин, виявляють судинозміцнювальну, протисклеротичну, антикоагулятивну та седативну дії. Йдеться про квіти та плоди софори японської, цвіт гречки посівної, траву шоломниці байкальської, руту садову, листки гінкго білоба тощо. Наприклад, можна скористатися таким рецептом: узяти в рівних пропорціях цвіт софори японської, траву гречки посівної, шоломниці байкальської, чебрецю, гадючника в’язолистого, буркуну лікарського. 2 столові ложки збору залити 0,5 літра окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити, пити по 150 мл тричі на день за 30 хвилин до їди.

Для нормалізації кровопостачання можна приготувати такий фітозбір: узяти порівну трави кропиви собачої серцевої, шоломниці байкальської, м’яти перцевої, гадючника в’язолистого, буркуну лікарського, квіток глоду, софори японської, каштана, суцвіття гречки посівної. 2 столові ложки збору залити 0,5 літра окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити, пити по 100-150 мл тричі на день до їди. Зі свіжої сировини готуємо водно-спиртові екстракти, які набагато дієвіші, оскільки у процесі висихання лікарські рослини втрачають деякі цінні біологічно активні речовини.

Для нормалізації вуглеводного обміну, зниження рівня глюкози в крові та нормалізації функції підшлункової залози помічний терапевтичний ефект дають такі збори:

1) трава чорнушки дамаської, парила звичайного, цикорію, козлятника лікарського, цвіт липи, глоду, листя берези, шовковиці, суниці лісової, чорниці. Співвідношення компонентів у зборі: 2:1:2:3:1:1:2:2:3:2. Спосіб приготування: 2 столові ложки збору залити пів літра окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити, пити по 100-150 мл тричі на день до їди;

2) взяти порівну корені лопуха великого, кульбаби, цикорію та оману високого, подрібнити на шматочки не більш як 1 см. 3 столові ложки збору залити 0,5 літра води, довести до кипіння та кип’ятити на слабкому вогні 5 хвилин, годину настояти, пити по 100 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Враховуючи, що один із чинників етіопатогенезу цукрового діабету — нейрогенний, то важливим елементом одужання буде використання рослин, які справляють седативний уплив на організм. Для лікування годяться збори та екстракти. Якщо хвороба виникла внаслідок гострого стресу чи психоемоційного перенапруження (а це визначає лікар, спілкуючись із хворим), то такі ліки є основними, себто їх приймають не тільки в другій половині дня.

Заспокійливий збір: трава меліси лікарської, змієголовнику молдавського, лофанта тибетського, м’яти перцевої, парила, звіробою, чебрецю, цвіт глоду (співвідношення компонентів: 1:1:2:1:2:2:1:1). 2 столові ложки збору залити 0,5 літра окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити, пити по 100-150 мл двічі на день у другій половині дня за 20-30 хвилин до їди (або через 1-2 години після їди), за призначенням лікаря. Адже тільки лікар індивідуально може рекомендувати та корегувати курс лікування, враховуючи певні особливості. Так, скажімо, трапляються випадки, особливо в дитячому та підлітковому віці, коли діабет виникає після перенесеної вірусної інфекції чи інтоксикації, тоді доцільним є застосування трави десмодіуму канадського.

Особливістю фітотерапії за цукрового діабету є те, що фітотерапевти завважують сукупність причин виникнення хвороби й рекомендують поєднання певних груп лікарських рослин і препаратів із них у вигляді зборів та екстрактів.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове