Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Помічний компрес

Віктор ГУЛА,

судинний хірург.

ЦЕЙ ДУЖЕ простий засіб допоможе у разі ангіни, сухого плевриту, бронхіту, болісних відчуттів у м’язах, а також за спазмів судин, запалення суглобів, хронічного отиту. Заспокійливий ефект такого компресу пояснюється тим, що м’язи розслабляються від тривалої дії тепла.

Прикладають компрес до будь-якої частини тіла — шиї, грудної клітки, живота, руки, ноги (якщо на шкірі нема подряпин, інших ушкоджень чи шкірних захворювань, насамперед гнійничкових).

Для компресу знадобиться тканина, яка добре поглинає вологу (марля або фланель). Її треба скласти у кілька шарів, намочити водою кімнатної температури (18-20 градусів) і прикласти до хворого місця. Вологу тканину накрити клейонкою або вощеним папером (мають бути за розміром на 2-3 см більшими за шматок тканини), а зверху покласти шар вати, на кілька сантиметрів ширший від клейонки. Прибинтуйте компрес, але так, щоб він не перетискав судин і не обмежував рухів.

Тримати компрес треба довго — від 6 до 12 годин. Тому робити його краще на ніч. Якщо компрес накладено правильно, тканина після зняття залишиться вологою і теплою. Для цього необхідно стежити, щоб клейонка і вата повністю прикривали шар вологої тканини та були щільно прибинтовані. Інакше під пов’язку проникатиме холодне повітря, через що вода швидко випарується, й компрес не матиме оздоровчої дії.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове