Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Боремося з подагрою

«Мені 70 років, не так давно почали опухати пальці на руках і ногах, невдовзі під пальцями на долоні з’явилися ущільнення. Лікар поставив діагноз «подагра» й призначив лікування. На жаль, пігулки не допомагають. Можливо, є рецепти народної та нетрадиційної медицини від цієї біди?»

Надія О.

м. Дунаївці Хмельницької області.

 

ПОДАГРА — відкладення солей сечової кислоти на пальцях рук та ніг — досить поширена хвороба серед жінок старшого віку. Її спричиняє низка чинників, серед яких — погіршення кровопостачання кінцівок, викликане малорухливим способом життя.

Тому перша рекомендація: рухайтеся, робіть гімнастику. Є кілька ефективних способів посилення кровотоку в ступнях і долонях, які допоможуть усунути запальні процеси, не даючи розвинутися подагрі.

Перший — самомасаж пальців. Уранці та ввечері попарте ноги й руки: теплові процедури дуже помічні. А потім промасажуйте кожний пальчик, кожний проміжок між ними на ступнях і долонях, щоб запобігти застою лімфи й набряканню кінцівок.

Затим візьміть шнурочок і обв’яжіть по черзі кожен палець. В’яжемо у напрямку від основи пальця до кінчика — так, щоб палець був досить туго зафіксований. Потім другою рукою придавлюємо перев’язаний палець в основі, на згині, на розгині, потискуємо його у напрямку долоні й від неї, ніби розтягуючи. Пальчик стане еластичнішим, краще рухатиметься.

Покладіть долоню на рушник, що на столі, іншою рукою розімніть окремо кожний палець. Це посилить циркуляцію крові та лімфи, а отже, до ділянок запалення надійде живлення, тобто організм долучиться до боротьби з хворобою.

За подагри цілющий уплив справляють парафінові та воскові ванночки. Під час їх прийому тепло проникає вглиб. Недаремно в санаторіях і лікарнях дуже поширені парафінові й озокеритові аплікації, що дають чудовий фізіотерапевтичний ефект.

Щоб зробити їх удома, розігрійте в каструльці парафін чи озокерит до гарячого стану, але так, щоб не обпектися при зануренні в нього рук і ніг. Змастіть кінцівки соняшниковою олією, аби після процедури легше зняти парафін чи віск, і кілька разів опускайте в цю ванночку ступні та долоні на 30-50 секунд — так, щоб було комфортно. Можна занурювати до 15 разів: чим товщим буде шар парафіну на руках і ногах, тим ліпше вони прогріються.

Іноді рекомендують кровопускання біля випнутої кісточки на великому пальці ноги, що вказує на один із головних проявів подагри. На це місце можна поставити п’явок і таким чином значно активізувати кровообіг, поліпшити рухливість.

Ігор ГРІМОВИЧ,

лікар східних практик.

 

Дієта після операції

«Мені зробили операцію з видалення кісти яєчника. Як правильно харчуватися для профілактики рецидиву?»

Світлана К.

Фастівський район Київської області.

 

КІСТА яєчника — доброякісне новоутворення, що виникає на тлі гормональних порушень чи запальних захворювань жіночої репродуктивної системи. Незалежно від причини новоутворення завжди впливає на обмінні процеси в організмі.

Анатомічна особливість жіночого організму полягає в близькому розміщенні яєчника до кишечнику. І будь-яке порушення в роботі останнього помітно позначається на нормальному функціонуванні яєчників. Тому важливо дотримуватися правильного харчування.

Головна мета дієти — поліпшення роботи кишечнику та нормалізація випорожнень. Передусім необхідно вилучити з раціону важкі страви, що провокують газоутворення в кишківнику. Харчування має бути частим, малими порціями, тобто ліпше споживати їжу за п’ять-шість разів, три з яких є основними (сніданок, обід, вечеря), решта — під’їдання. Така система харчування підтримує метаболізм на високому рівні й прискорює обмінні процеси.

Треба пити не менш як 1,5 літра чистої води. Запам’ятайте: у міцному чаї, каві, кофеїновмісних напоях (кока-кола, енергетики) є метилксантин, який затримує рідину в кісті, чим сприяє її збільшенню.

Гормональне тло жінки пов’язане з роботою печінки, нирок, надниркових залоз і жовчного міхура. Вживання великої кількості жирної їжі, а також занадто гострої чи солоної порушує роботу цих органів, тим самим призводячи до дисбалансу гормонів. Тож не варто вживати гострі спеції та приправи, прянощі, соуси й кетчупи, солодкі продукти та кондитерські вироби. Найбільш прийнятні методи приготування їжі — варіння та запікання в духовці.

Людмила ЄРМОЛЕНКО,

лікар відновної медицини.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове